Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Del Sóller, 7001)
Cuines i cuiners amb ànima
Aquest és el títol d’uns menús de degustació que presenta el setmanari Sóller. Els prepara el xef Kiko Martorell i es serveixen al restaurant can Boqueta al preu de 58’50 euros. Es pot fruir fins a dia 24 de juliol. I, el més important, el contingut -aperitius, plats principals i postres-: Vermut Muntaner amb un aire de taronja de Sóller, Llom de porc negre embutxat amb miques de sobrassada, Quely tapa de conill amb ceba; Coca de blat xeixa, camaiot d’embotits Montuïri, amb romescu de ramallet; Pa de blat xeixa, fet a la casa, Oli de Sóller, Arròs melós de gamba de Sóller, Mussola a la mallorquina, Terrina de porc negre de can Company i foie amb salsa de brandi Suau 15 anys, Sorbet de taronja canoneta, Lemon pie amb gin de Menorca amb gelat de galleta Maria. Endemés, les begudes: Cervesa, Vi blanc 2018 fermentat en bóta, Vi rosat DO Pla i Llevant, Vi negre Albaflor reserva 2016. No sé vosaltres, però a mi, la boca…
(Sóller, 6998)
Encara més de gastronomia
Aquest número dedica una plana a la bulla gastronòmica de què hem parlat abans. I hi ha un apartat signat pel cronista gastronòmic Miquel A. Adrover que convida a arribar a Sóller amb tren: «El sublim paisatge i el lleu traqueteig de la marxa predisposen a la gana», assegura. També diu -com heu pogut comprovar- que «l’oferta és ampla, variada i de qualitat»… Vist el vist, no és gens estrany que intituli el seu article: «Sóller, destí gastronòmic». I cal tenir present que Sóller està menys de 20′ de Palma amb cotxe.
(Sóller, 6998)
Allò que és etern
L’amic mestre d’escola Miquel Ferrà i Martorell parla d’aquest tema en els seus «Col·loquis del dissabte». Treu el títular del títol d’un poema del suec Isaias Tecner (1782-1846) i aplica la història a algunes persones desaparegudes recentment, la mort de les quals el varen «sorprendre especialment». És el cas de Catalina Maria, néta del poeta Guillem Colom i Ferrà que era catedràtica d’institut; persona afable i cordial, amb les idees clares i plena d’optimisme. L’altre era Cristòfor Carrió, mestre d’escola i escriptor; aventurer i viatger incansable; amant de la mar i de les navegacions a vela. Finalment, esmenta Pere Morey, també reconegut escriptor, amb qui l’autor dels Col·loquis havia col·laborat moltes vegades. D’altre part, el bon Pere tenia molt de contacte amb MARRATXÍ, arran d’una filla seva que viu al Pont d’Inca. Espesses vegades va col·laborar al programa «Amb P de Pòrtula» de l’extinta Ràdio Marratxí. El mestre escriptor acaba dient, en to de confidència: «Sembla que tots tres moriren d’una malaltia lladronera que tothom diu en veu baixa».
(Sóller, 6998)
Eutanàsia
El col·laborador Toni Gomila tracta al seu article sobre aquest polèmic tema. En haver parlat del procés que regula la llei, afegeix: «La llei no pot preveure, ni resoldre, totes les situacions. El cas mateix de Ramon Sampedro, que va donar lloc a la pel·lícula «Mar adentro», d’una tetraplègia de trenta anys, no està clar que s’aprovàs en base a aquesta llei, perquè la seva situació no era terminal ni dolorosa (…) Com sol passar a la vida, no tot és blanc o negre. Sempre podem trobar-nos amb un cas d’un gris on la capacitat de decidir, per exemple, sigui dubtosa o oscil·lant». Acaba amb una pinzellada de -mala- experiència personal, impactant pel seu realime: «Un dels records més potents de la meva infància són els planys de dolor del meu padrí, en una agonia que va durar setmanes, causada per un càncer de pròstata. Demanava llastimosament acabar d’una vegada. Certament les cures pal·liatives no existien l’any 72, però per respectable que sigui no voler interferir en el procés de la mort, és benvinguda la possibilitat d’optar per acursar l’agonia, de dir prou a la vida, quan la vida deixa de valer la pena». Convincent.
(Sóller, 7001)
Matilde Escalas
L’obra d’aquesta compositora mallorquina sonà a Sant Bartomeu, de la mà -veu- de José Manuel Sánchez, tenor, i -dits- de Francesc Blanco, piano. Fou a la presentació del CD editat amb aquesta música recuperada.
(M.A.C. Sóller, 7001)
William Waldren
S’ha estrenat el documental «William Waldren. Lemprempta de l’Alquimista», de Joan Bonet. Durant 68 minuts aquest director posa de relleu el personatge que arribà l’any 1953 i s’instal·là a Deià.
El documental reflecteix la vida de Waldren i destaca com excavant la Cova de Muleta, descobrí per casualitat una gran quantitat de restes de Myotragus Balearicus. També descriu el seu pas per Son Matge, un dels jaciments on s’hi detectà un dels primers poblaments de les Illes. Val a dir que incorpora a la cinta altres facetes de l’arquòleg, tals com la pintura o la música. Tot plegat, un gran homenatge al recordat Bill.
(Irene Cabrer, Sóller, 7001)
Parlem de cuina
Secció, com sabem, del cuiner Juan A.Fernández. Però aquest és molt especial, perquè amb el present article arriba al número 1000 dels treballs publicats al Setmanari. L’autor explica que cuida aquest apartat de tertúlia gastronòmica des del gener de 2003, sense faltar cap dissabte. I agraeix a les persones que han cregut en ell, bé sigui oferint-li les planes del Setmanari, bé llegint i seguint les seves curolles culinàries.
Pel demés, continua parlant de flors a la cuina, completant la relació iniciada al número anterior. Com a exemple pràctic de l’aplicació d’aquest tipus de flora, ofereix la recepta de «gelat de lavanda» i dóna una sèrie de consells a l’hora de preparar gelats. Mel !
(Sóller, 7001)
El Mallorca, campió
Parlam de la categoria cadet, que es va proclamar campiona de Balers fa uns dies al camp de can Maiol. La gràcia de la notícia és que, entre les files dels guanyadors, s’hi compta el solleric Andreu Colom March. Enhorabona a ell i a tot l’equip.
(Sóller, 7001)
Minis Nunu Restaurant
M’ha cridat l’atenció sobretot el nom d’aquest equip femení de bàsquet. M’ha semblat graciós, amb bon sentit. S’han arribat a proclamar campiones del seu grup. L’única relativa llàstima és que disputaren la final davant el MARRATXINER Bàsquet Sa Cabaneta. Ànim, no es pot guanyar sempre… i enhorabona a les solleriques.
(Sóller, 7001)
Escacs
Mira que no és un esport que ocupi massa ratlles als mitjans. Idò aquí sí, ja que el Club Mallorca Isolani compta amb el solleric Sergi Altarriba i es va proclamar campió de Balears per equips. Ara, aquesta formació serà la representant de Balears al Campionat d’Espanya per equips que tendrà lloc a Linares.
Volei Platja, medalla d’or
Fou aconseguida per la parella sollerica formada per Marta Weingart i Zoe Cenarro a la competició cadet femenina celebrada a Alcúdia. Ara ha de venir el Campionat de Balears, també a Alcúdia, que comptarà amb la presència d’aquestes cadets.
(M.A.C. Sóller, 7001)
Sóller en essència
Es tracta d’una obra preparada per l’escriptora Ellen Joosten, holandesa afincada a la Vall des de fa 25 anys. El títol, escrit originalment en anglès, és «Soul of Sóller». Es tracta d’una visió de la vall de Sóller «a través del devenir dels segles, desenfadada i atractiva plàsticament,però amb rigor històric, a base d’imatges, històries i llegendes» ha explicat l’autora. En aquest viatge en el temps, Joosten fa un repàs per capítols de diversos temes: la cultura de l’oli a Sóller, l’emigració sollerica, l’exportació dels productes d’aquí cap a Europa i Amèrica, l’inci del turisme, la creació del Ferrocarril, els diversos productes locals, i la festa del Firó i la resta de festes populars.
(Irene Cabrer, Sóller, 7001, 2 VII ’21)