Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Fent Carrerany, i d’altres)
PEIX
«En fraccionar un peix, segons la seva espècie o l’elaboració a realitzar, les porcions obtingudes es classifiquen en:
-Filets: s’obtenen, generalment, dels peixos plans (llenguado, gall, turbot). D’un peix s’obtenen 4 filets, amb pell o sense, però sempre sense espines.
-Supremes: S’obtenen obrint el peix per la meitat des del cap fins a la cua, obtenint dues supremes de cada peix.
-Medallons: S’obtenen del llom dels peixos cilíndrics grans, sempre sense espines.
-Tallada: S’obté donant un tall vertical als peixos cilíndrics. El tall comprèn pell, carn i espina central.
-Tranxa: A diferència de la rodanxa, aquesta s’obté dels peixos plans.
-Darné: Peça que s’utilitza per a bufet i que comprèn el llom i la regió ventral arribant fins a l’orifici genitourinari.
-Popieta: Petits filets de 50 a 75 grams cadascun, farcits d’una farsa o picada trufada.
-Quenefa: S’obté reduint a pasta algun tipus de peix sense pell ni espines, que es completa amb clares i nata fins a formar una pasta fina i cremosa» (…)
(Juan A. Fernández, Parlem de cuina, Sóller, 8108, 21 VII ’23)
BACALLÀ
«És un peix de carn molt magra, deliciós i altament recomanable en tot tipus de dietes saludables.
Presenta un alt rendiment dins la cuina. De fet el 75% del seu pes total és comestible.
Proporciona una gran quantitat de proteïnes d’alt valor biològic. De fet presenta tantes proteïnes com la carn.
Aporta calci, potassi, fòsfor, per això és bo per a l’osteoporosi, per al cor i la contracció muscular i per al cervell.
Gràcies al fet que s’alimenta de plàncton, aporta moltes vitamines
Els seus àcids grassos omega 3 contribueixen a reduir el colesterol».
(Juan A. Fernández, Parlem de cuina, Sóller, 8108, 21 VII)
MENYS RESTAURACIÓ
«El restaurant Es Recó des Teix dirigit per Josef Sauerschell i Leonor Payeras des de fa més de vint anys ha tancat les seves portes de manera definitiva.
Obert el 2001, aquest establiment d’alta gastronomia donarà pas a un nou negoci que gestionaran les seves filles: Ca ses Sauerschell’s»
(Joan Vicens, Sa Veu, 1785, Sóller, 21 VII)
SERPS
«Maria Febrer Serra ha defensat la tesi doctoral titulada ‘Impact of invasive snakes at the Balearic Islands: an ecological and molecular approach’ a l’àrea d’Ecologia del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, i ha obtingut la qualificació d’Excel·lent cum Laude (…)
Ella explica que hi ha quatre etapes de la invasió de les serps: introducció de l’espècie, el desplaçament, l’establiment (que és quan una espècie ja es pot reproduir en un nou territori) i finalment la disseminació de l’espècie (…)
Totes les invasions, a través de la depredació d’espècies natives, poden provocar grans canvis en l’ecosistema (…)
Segons Febrer ‘qualsevol serp que s’introdueixi al nostre territori s’hauria de considerar espècie invasora’. «
(Josep Ramon Santiago Cent per Cent, 1000, Manacor, 28 VII)
HILLGARTH
(…) «El pare Josep Massot i Muntaner, aquell savi historiador de Montserrat, escrigué un estudi de les activitats del cònsol Hillgart durant la Guerra Civil, així que aquestes lletres no passen de ser l’anecdotari d’un home que, realment, tengué una vida plena d’aventures.,
Fill d’un cirurgià, Hillgarth ingressà al Royal Naval College a 13 anys i als 14 participà com a assistent del metge d’a bord. La seva tasca consistia a tirar per la borda els membres amputats (…)
El feriren al cap i a una cama, circumstància que l’home aprofità per estudiar idiomes i gaudir de la seva passió per la literatura durant la llarga convalescència (…)
Durant 1927, Hillgarth es convertí en consultor de la Legió Estrangera Espanyola a la Guerra del Rif, i com a ‘missatger reial’ portava missatges confidencials de part del govern» (…)
(Joan Pizà, Sa Plaça, 438, Inca i comarca, 28 VII)
QUARTA GAMMA
«Fruites Son March és una indústria de transformació agroalimentària de sa Pobla que reparteix a diari 33 tones de fruita i verdura als 200 clients del sector hosteleria. Es serveixen productes en 80 talls diferents per ser consumits a diari (…)
Marilen Socias, titular de la empresa, explica què és el producte de quarta gamma: la quarta gamma inclou fruites i verdures tallades i a punt perquè els cuiners dels hotels les puguin emprar per cuinar, o bé per servir fresques i amb totes les condicions santàries i alimentàries als seus clients. El producte de quarta gamma suposa pel sector hosteleria un estalvi de mà d’obra a la cuina (…)
Els dies de plena temporada les 17 persones que es dediquen a l’elaboració del producte de quarta gamma tallen tot tipus de verdures: pebres, sofrit, porro, ceba, colflori, tomàtiga, bledes, lletugues (…) Igualment passa amb la fruita: taronges, síndria, meló, poma o pinya» (…)
(Antònia Coll, Sa Plaça, 438, Inca i comarca, 28 VII)
TEMPS ENRERE
«Temps era temps quan tothom es coneixia pel nom i el mal nom. El pes era per onzes, per lliures, sabies que la farina era de blat i el pa durava tou bastants de dies, per arrodonir el pes hi afegien la torna, que podia ser coca de forner tallada amb la cisalla. Les barrines de compres i vendes es tancaven amb una encaixada de mans, sense firmar cap document (els pactes eren formals i es complien). Als col·legis ensenyaven lliçons d’urbanitat, bones maneres i respecte per totes les persones i coses, els fills creixien amb il·lusió per ser persones formals. Tot això ja no existeix, les últimes guerres han fet canviar la humanitat, la moral s’ha pervertit, és egoista, materialista i pràctica: El ‘jo primer’ s’ha imposat arreu del món»(…)
(Antoni Esteva, Bellpuig, 1097, Artà, VII ’23)