Diario de Marratxi.com presenta a partir de hoy una nueva sección que se denominará «El fil de la Història», una sección que no dejará indiferentes a nuestros lectores, se trata de un espacio donde se irán publicando relatos de acontecimientos históricos que nos ayudarán a conocer la historia viva de Marratxí. Esta sección llega de la mano del investigador Biel Massot i Muntaner, quizás la persona que más conoce los recovecos de la historia de nuestro municipio.
Biel Massot es profesor, diplomado en Filología Francesa y licenciado en Filología catalana, también tiene un Master en Comunicación y Periodismo. Ha trabajado como archivero, estudiado Historia de la Música y todas las Historias habidas y por haber. Fue cofundador de la prestigiosa revista ‘Pòrtula’, (se publicó en papel durante 25 años), además del creador de la web ‘Marratxipèdia’ (www.marratxipedia.com), donde podemos encontrar datos de interés, tanto históricos como culturales, que hacen referencia a nuestro municipio, actualizandose periódicamente con la inclusión de nuevas entradas.
Para finalizar la presentación de esta nueva sección, decirle a nuestros lectores, que como verán, la sección aparece escrita en catalán. Por una parte lo hemos decidido así para respetar el idioma original del texto del autor, y por otra, porque creemos que gracias al interés que despertará la lectura de los interesantísimos acontecimientos históricos que iremos publicando y que han tenido lugar en nuestro municipio, los poco habituados a la lectura del catalán o los que nunca lo hacen se animarán a hacerlo, lo que servirá por otra parte para practicar su lectura, insuficientemente arraigada en la sociedad balear.
En esta primera entrega Biel Massot nos relata el viaje que realizó un marratxiner del siglo XIX que se fue de misiones a Australia.
Un marratxiner a Austràlia (1852)
A les famílies de can Quelet i can Cantó, que han estat per allà i hi tenen esqueixos…
Sabem poc, de Bartomeu Ramis. I precisament sabem poc per l’abundància d’informació. Quines coses!
Resulta que, a l’època que parlam, hi havia 4 Bartomeu’s Ramis, marratxiners, que estaven amb capacitat cronològica d’emprendre una aventura d’aquest tipus. I, per desgràcia, no sabem exactament a quin es refereix la nostra història.
Anar a Austràlia, encara avui, és voltar mig món; cau enfora, molt enfora. Imaginau com devia ser a mitjans del segle XIX; talment com anar a la Lluna. Avui tenim portolanes -vés per on- que viuen en aquell continent; i s’hi troben bé. Talment com els forans que vénen a Mallorca i llavors no hi ha qui els mogui de l’illa. Idò a Austràlia passa el mateix. Qui hi va, segons pareix, queda enganxat.
Però tornem al nostre Tomeu Ramis, l’aventurer. Els possibles personatges d’aquesta historieta són Bartomeu Ramis Canyelles, que va néixer als primers anys del s.XIX, fill de Josep i d’Antònia, encara que no consta que ho fés a Marratxí, però ja de molt jove el trobam vivint a aquest municipi. Bartomeu Ramis Mas, fill de Sebastià i Francesca Aina, neix el 1803. Bartomeu Francesc Ramis Amengual, fill de Miquel i d’Antònia, neix el 1813 iBartomeu Ramis Vidal, fill d’Antòni i de Jerònia, neix el 1819. Per tant, l’any 1852, quan hi hagué l’expedició dels missioners benedictins cap a Austràlia, ells tenien entre 30 i 50 anys i, un d’ells, moltes ganes de veure món. Només sabem que era fuster -els missioners necessitaven menestrals experts en diversos oficis- i que no va arribar a quallar com a monjo; segons diu una de les cròniques va ser dels que «no perseveraron».
A partir de la seva marxa, i de la seva inclusió en la llista oficial de missioners a Austràlia -que hi anaren per evangelitzar i per fundar la ciutat de Nova Núrsia, una de les principals de la gran illa-, no sabem res més… si morí per allà, si hi quedà, si s’establí a alguna altra part del món, si tornà… Un de tants interrogants que regala la història!