Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
Es una de les revistes del terme de Manacor. S’ha de dir que aquest municipi és el que compta amb més quantitat de publicacions, cinc o sis. PyC va començar com a quinzenal, l’any 1960, però des de l’any 2011 ha esdevingut mensual. La va fundar mn. Baltasar Pinya, juntament amb Rafel Ferrer Massanet i algun altre. Aviat Ferrer en fou el director i ho va ser per espai de molts d’anys, i avui en dia en té cura el seu fill, Antoni Ferrer Vallespir. Endemés d’editorial, seccions informatives, reportatges, entrevistes i una plana d’agenda, hi trobam una sèrie de seccions fixes. Entre d’altres s’hi compten «Con nombre propio», dedicat a aquelles persones que han destacat per algun motiu en els darrers dies, o destacaran en breu; «Pampalloles», pensaments i opinions sobre temes d’actualitat del mestre Josep M.Salom; «Marcapasos», article d’opinió de Joan Riera Dalmau; «Fechas para Manacor», algunes dates assenyalades de fets ocorreguts anys passats; «Curiosidades de antaño», comentari sobre algun document històric destacat; «Sa Plaça» i «S’Antigor», comentaris i opinions sobre diversos temes… Cal destacar el quadernet de planes centrals -de color groc- que tracta temes ben interessants relacionats amb Manacor. El passat desembre, PyC va complir 60 anys, que no es pogueren celebrar per mor de la pandèmia (…ditxosa pandèmia… tot ho ha trastocat!) i hi havia la idea entre els actuals responsables d’aprofitar l’avinentesa per rodar clau i tancar. Per diversos motius han continuat però, malauradament, el final és qüestió -com diuen comunment- de «dos telediaris». Tot té un final, però sap més greu quan es tracta de publicacions que suposen una fita.
Lligam amb Marratxí
Precisament a la secció «Con nombre propio» de fa alguns mesos comenten un article que el poeta marratxiner Miquel Àngel Lladó Ribas va publicar al Diario de Mallorca. Es tracta del que qualifiquen com a «elogiós article» intitulat «Don Guillem» i dedicat al qui fou rector del Pont d’Inca, el manacorí Guillem Parera Galmés. Actualment aquest mossèn compta amb 95 anys. Per molts més !! (Perlas y Cuevas, 1392)
Manafolk Música d’arrel
El número del passat maig dóna informació d’aquest cicle que té lloc els dissabtes de juny. Es tracta d’una sèrie de concerts de música i cançó en català que destaca pel seu vessant popular i tradicional passat pel sedàs de la modernitat. Segons el delegat de Cultura de Manacor «Manafolk arriba per donar força a la paraula i a l’arrel, amb una mà agafada al passat i l’altra al futur, i així enriquir les propostes culturals al municipi».
Manacor Comarcal, cent anys
PyC felicita aquest col·lega seu de la premsa manacorina. Setmanari iniciat com a «Manacor» el maig de 1921 que, després de la guerra incivil, passà a denominar-se «Arriba» i dura fins al 1968 que tornà a agafar la capçalera «Manacor». PyC comenta que «arribar als cent anys en un món tan canviant com l’actual és tota una proesa i una heroicitat i el Manacor Comarcal ho ha aconseguit». Totalment d’acord.
Reunió d’historiadors
La secció «Fechas para Manacor» comenta que el juny de 2006 se varen reunir tots -o casi- els manacorins -i manacorines, clar- que havien publicat treballs de caràcter històric, o bé historiadors amb investigacions relacionades directament amb Manacor. El motiu era fer-se una foto tots plegats per a un llibre que estava preparant Rafel Ferrer Massanet, que no arribà a concloure perquè morí dos mesos després. Relacionat amb Marratxí hi trobam el monjo benedictí Josep Massot i Muntaner.
Nova directiva de Premsa Forana
L’Associació de Premsa Forana de Mallorca es va reunir a Algaida per celebrar la XVII Trobada de revistes, lliurar els premis periodístics convocats per l’Associació i triar nova directiva. Els designats per a les diferents funcions foren: Rafel Puigserver (Es Saig, d’Algaida) com a president; Tomeu Caldentey (Bellpuig, Artà) com a vicepresident; Xavier Bestard (Caymaritx) com a secretari; Magí Ferriol (Fent Carrerany, Maria de la Salut) com a tresorer; i Maria Antònia Ferrer (Coanegra, Santa Maria del Camí) i Rafel Oliver (N’Alí, Andratx) com a vocals.
Premis periodístics Premsa Forana
A la mateixa Trobada es varen lliurar els premis corresponents a l’any 2019, referits a treballs de l’any 2018. S’hi presentaren 53 treballs de 12 publicacions. La component del jurat fou la periodista Joana Dols Pons, que resolgué atorgar els esmentats premis als següents treballs: Reportatge: «9 d’octubre de 2018, la torrentada del malson» (Bartomeu Caldentey, Bellpuig, Artà) Entrevista: «Maria Morro, voluntària a Grècia» (Maria Antònia Ferrer, Coanegra, Santa Maria) Fotografia: «Portada: el cor de Crist» (Marina Bestard, Caymaritx) Opinió: «La dona i la ciència» (Miquel Martorell, Bona Pau, Montuïri) Disseny: «Portada: Al·legoria de Tardor a Lledoners» (Guillem Mut i Jaume Perelló, Sa Sella, Sencelles)
(Perlas y Cuevas, Manacor, 1402, 28 V 2021)