Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
Revista mensual de Cala Millor i comarca que començà el 1990 de la mà de Bel Servera. Prèviament, aquesta tenia des de 1988 una secció amb el mateix nom al 7Setmanari de Llevant que sortia com a suplement. En fou directora fins al 2002, quan agafà les regnes el seu fill Manel Serrano Servera. Aquest destaca la participació de la revista en un simpòsium sobre Premsa Forana, celebrat a Campos el 2009. Darrerament la revista va actualitzar la presentació i va canviar de disseny.
A la revista hi trobam diverses seccions: Editorial, Política, La recepta de la Botiga de ca s’Hereu, Han dit, Xerrim Xerram, La pàgina dels «Rotarys Serverins», Salut; Dins un covó ple a vessar de desbarats, a càrrec de Biel Tous SAntandreu; i Obituaris i defuncions. Hi trobam també una aportació poètica mensual de Toni López i les planes centrals relacionades amb notícies i activitats de l’Ajuntament.
Una nota a l’inici de la publicació, davall l’editorial, informa: «Aquesta revista s’edita en català gràcies a la col·laboració del Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Son Servera per mitjà de la campanya ‘A Son Servera, informació en la nostra llengua!’ En tot cas, respectam l’elecció de llengua dels nostres col·laboradors per expressar les seves opinions». Les coses clares.
El titular més llarg del món…
Un comunicat de premsa de la Secció «Política», signat pels Independents per Son Servera, Cala Millor i Cala Bona, duu aquest titular: «Els Independents manifesten el seu malestar i desacord en la utilització del local d’un partit polític per realitzar assessorament sobre ajudes públiques, i entenen que es fa un ús partidista del bé comú». I encara hi ha un subtítol: «Un partit polític no pot oferir aquesta ajuda de forma messiànica per damunt de la institució que representem i els professionals que hi fan feina». Després d’aquest resum, sembla que ja no importaria cos de text. Idò no, després ve el comunicat pròpiament dit i no és que sigui especialment curt. Tot un rècord.
(Cala Millor7, 442, II ’21)
Senyorets vegans
La secció «La recepta de la Botiga de ca s’Hereu» explica que «els senyorets o crespells són unes galetes dolces típiques de la nostra illa, que s’elaboren principalment amb saïm i sucre. Solien fer-se per sant Blai (3 de febrer) per portar-los a beneir a l’església, i també són molt típics de Pasqua, però són boníssims a qualsevol moment!» Aquesta recepta es diu vegana perquè no duu saïm. El substitueixen per una espècie de mantega clarificada anomenada «ghee». Asseguren que surten tan bons o millors que els originals. Cal dir que «senyoret» és el nom d’aquestes pastes que donen a Son Servera, a la zona de Manacor o de Llevant. A la resta d’illa els denominam simplement crespells. Som poc originals, s’ha de reconèixer.
(Cala Millor7, 442, II ’21)
Xerrim Xerram
Es tracta d’una secció de Sebastià Vives «Perleta» que es subdivideix en una sèrie d’apartats, alguns d’ells relacionats amb la llengua. Així, hi trobam: «Hem perdut l’oremus», paraules poc usades o poc conegudes, relacionades amb la religió, Costumari català, Les paraules més nostres. Finalment, conté una sèrie de comentaris sobre temes d’actualitat de Son Servera. En qüestió de «paraules més nostres» dóna la forma que s’usa més correntment -generalment usant un barbarisme- i proposa quina hauria de ser la forma correcta: apellido> llinatge; bandeja> bacina o safata; barajar> escapçar, mesclar… (Cala Millor7)
Cuidar-se
La psicòloga i terapeuta Mélanie Perpiñá del Campo explica que «son vàries les dones entre 40 i 50 anys que em venen a consulta per haver perdut la xispa amb la seva parella. Quan els hi demano què és, segons elles, el que no funciona em contesten ‘el meu home ja no es cuida». Dóna després una sèrie de característiques i consells sobre el fet. Per a ella, «cuidar-se» vol dir «dutxar-se diàriament, assegurar-se fer una bona olor al llarg de tot el dia, arreglar-se els cabells, fer esport, menjar sà i descansar bé». «Una de les millors maneres de saber-te cuidar -considera l’experta- consisteix en convertir-te tu en la persona que t’agradaria tenir al teu costat». Gran consell, certament.
(Cala Millor7, 442, II ’21)
Bravura i masculinitat
Manel I. Serrano entrevista Rosa Forteza, directora de l’espectacle Bravura, una proposta escènica de la Companyia Moviments que actualment es pot gaudir a l’auditòrium Sa Màniga. La darrera pregunta té relació amb la masculinitat, no només en la societat actual, sinó en els mateixos orígens. Rosa Forteza comenta: «Crec que durant tota la història s’ha anat distorsionant la figura de l’home i per això ara hi ha la necessitat de parlar sobre la masculinitat. La reflexió neix d’aquesta masculinitat mal entesa, associada a la violència i a la brutalitat de l’home com a valor positiu. Per això aquesta necessitat de desbloquejar les emocions i enriquir una intel·ligència emocional».
(Cala Millor7, 446, VI ’21)
Estrelles del futbol
Resulta que ja és tradició que quan acaba el torneig internacional del golf «Legens Trophy», competició benèfica apadrinada per Pep Guardiola i el tàndem Romeo-Arnau Sala, que compta amb la participació d’estrelles del futbol mundial de tots els temps, celebrin un sopar de germanor, promogut per un il·lustre participant, Miquel Àngel Nadal. Hi podem trobar noms com Michel Platini, Ronald de Boer, Pichi Alonso, Bernd Schuster, Tom Boyle, o els mateixos Guardiola i Nadal, entre d’altres. Un sopar ben estelat…
(Cala Millor7, 446, VI ’21)
Total Tri Mallorca
Aquest triatló internacional es disputa a Cala Millor en tres distàcies: half, olímpic i small. La darrera edició, que era la desena, comptà amb la participació de més de 500 esportistes. Els participants en la distància «olimpic» -la mitjana- varen nedar 1.500 m, 40 km en bicicleta i 10 km de córrer; els de «half» arriben als 1.900, 90 km i 21 km, mentre que els de «small» només fan 500 m, 45 i 5 km, respectivament. La prova, evidentment, suposa un al·licient per a la destinació turistica d’aquella zona.
(Magdalena Ordinas, Cala Millor7, 446, VI ’21)