Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
Forrest Gump
Fa uns mesos, la secció «Cometugueda» ens fornia un acudit molt de moda. Aprofitant l’escena de la pel·lícula del títol, on Forrest contempla una caixa de bombons i reflexiona a la seva manera, aquí han canviat els personatges pel rei d’Espanya i son pare i el comentari és el següent: «La monarquía es como una caja de borbones. Nunca sabes lo que te va a tocar». I la realitat actual demostra que resulta ben bé així… (Cent per Cent, 844,’2o)
Marratxí-Petra-Perú
Anna de la Salud entrevista la marratxinera Neus Moyà, que viu a Petra, però que la crisi del COVID la trobà de viatge pel Perú. Neus conta les peripècies que passà fins a poder ser repatriada, cosa que no resultà gens senzilla. En vista que tot està resolt i ja torna ser aquí, per ventura hi pega la dita: «Bè està allò que bé acaba». (Cent per Cent, 846,’20)
Moneda medieval
Encara a un número anterior, trobam que dos germans de poca edat, que jugaven per fora vila van trobar una moneda d’època medieval. Es tractà d’un dobler encunyat a Mallorca entre el 1324 i el 1343, durant el regnat de Jaume III. Després de mostrar la moneda als seus pares, es dirigiren al Museu de Manacor per saber «si es tractava d’un objecte arqueològic important» i la dipositaren allà. Ara, quan la preparació estigui llesta, la moneda farà part de la sala d’Època Medieval Cristiana, situació estranya, segons Magdalena Sales, directora del Museu, ja que «normalment, amb les donacions que tenim, no pot estar tot exposat». (Dani Gómez, Cent per Cent, 885,’21)
Nou president de l’Associació de Premsa Forana
Es tracta de l’algaidí Rafel Puigserver Pou, director de la revista «Es Saig, i doctor en Humanitats i Ciències Socials. Diu que l’objectiu de la nova junta directiva de l’Associació és reforçar la marca pròpia, valorant el paper que fa la premsa de proximitat i recuperar la col·laboració mútua entre publicacions que ja es feia fa uns anys. Segons ell, «la premsa local té un gran futur; arreu del món és la premsa de proximitat la que aguanta millor l’empesa del món digital(…) Si jo vull saber què passa a un poble, he de llegir la seva revista o mitjà local si vull estar ben informat». (Antoni Riera, Cent per Cent, 899,11 VI ’21)
Manacor, ciutat de les publicacions periòdiques
Esmenten la quantitat de revistes i digitals que hi ha a Manacor, en número de 9 (!!), i així i tot acaben dient: «posam punts suspensius perquè encara n’apareixen cada setmana de nous. Les publicacions esmentades són: Manacor Comarcal, Perlas y Cuevas, 7Setmanari, Cent per Cent, Porto Cristo, DeFrancDigital, 07500, ManacorManacor, ManacorNoticias… Realment, tot un rècord. (Cent per Cent, 899,11 VI ’21)
Associació de Fibres Vegetals
ASFIVEG és un conjunt d’artesans que tenen la intenció de revalorar tots i cadascun d’aquests arts tan tradicionals com puguin ser: cistellers, llaters, cordadors de cadires i brodadors de cotó, entre d’altres. Miquel Llull, cordador manacorí, és el president d’aquesta associació. Assegura: «Un temps, de cordadors de cadires, n’hi havia a cada cap de cantó, avui et trobes amb feines per veure’n». Diu que les fibres són d’aquí i són els mateixos artesans qui s’encarreguen de cultivar i cuidar les que utilitzaran per realitzar els productes. A més a més, també lluiten perquè els oficis artesans que treballen amb fibres vegetals, es reconeguin com a oficis (…) Tots perillen, apunta, però el de panerer és el que menys es coneix. (Cristina Bauzá, Cent per Cent, 899,11 VI ’21)