Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Plaça, 399 -1/2-)
En Parets nostre
Dos són els articles que aquest quinzenari li dedica. Un, en pla obituari, de Miquel Àngel Tortell, dedicat a la biografia del bon mossèn santamarier: ACA, Calaixeres, Index-Catàleg de les obres musicals d’autors mallorquins, Recorregut pastoral, Centre de Recerca i Documentació: 16.000 documents, Diccionari de compositors mallorquins, can Cirera Prim… El resum de tota una vida.
L’altre, intitulat «Un referent», de Joan Pons, diu, entre d’altres coses: «Referent per a molts d’estudiosos de la Música. Durant anys anà col·leccionant tots els retalls de premsa que sortien referent a qualsevol aspecte musical tant d’autors, obres o concerts que arreu de les illes es celebrassin (…) Referent també dins el món eclesiàstic (…) Mossèn Parets acaba de deixar la terra que tant estimava però seran molts els que el recordaran com aquella persona que estimava la música i al que molts li demanaven consell al respecte. Mossèn Parets era tota una institució que deixà marca per allà on passà». Totalment cert.
(Sa Plaça, 399)
Diari de Marratxí
Els amics placers es fan ressò de la primera ressenya de la seva publicació sortida a aquesta secció «Retalls» i de la dissecció del contingut del núm. 397. Per cert, aprofiten per tornar a esmentar que el número 400 sortirà el mes de setembre. L’agost faran merescudes vacances…
(Sa Plaça, 399)
85 anys ben duits
Són els que té Apol·lònia Ballester Vidal, campanera que fou molts d’anys mestra d’escola d’Alcúdia, on encara viu i per Sant Jaume ha de fer el pregó de festes. S’autodefineix com una jubilada «mestra i apassionada de la vida» perquè considera que sempre serà mestra: «A mi me pesa, això de mestra. Marca molt. Me n’aniré d’aquest món satisfeta d’haver estat mestra. I mestra d’Alcúdia». A aquesta vital persona li agradaria que pensassin d’ella: «Som una apassionada de la vida. Que pensin que me sent estimada. De vegades no valoram lo que rebem, i rebem moltes de coses. Ho hem de gaudir i hi pens molt ara en les persones i amb les circunstàncies que me venen». Si ha de donar algun consell als docents, els indica: «És molt important escoltar els al·lots, saber valorar la criatura que tens a davant, estimar-la i fer-i agradable la vida». Tot un exemple…
(Margalida Socias, Sa Plaça, 399)
Sembrant veus
Duet format per Neus Salvà (Llubí) i Alejandra Scotto (Buenos Aires, Argentina). A tocar de l’estiu deixen Tilcara, a la Quebrada de Humahuaca (precordillera andina) per instal·lar-se uns mesos a l’illa i tocar el Mediterrani (…) Enguany han vengut un poc abans per participar a la final del premi Guillem d’Efak, del qual varen ser les guanyadores. La distinció les donarà més visibilitat, però Sembrant Veus és un habitual de les vetlades al castell d’Alaró, Cala Morlanda, sa Riba Folk o ca s’Artiller de Muro, a més de Llubí, on ara a l’estiu tenen posada a la plaça de l’Església.
(Antònia Coll, Sa Plaça, 399)
Glosador homenatjat
Antoni Bissanyes, pollencí de professió jardiner, sempre ha fet colla amb altres glosadors locals, com Esteve Peric, amb els quals va formar el grup de coneixien com a «Glosadors de la Pleta».
Ara després de tants d’anys de trajectòria com a glosador i activista cultural, enguany serà ell el protagonista d’una de les vetlades festives ja que rebrà un homenatge de la mà dels Glosadors de Mallorca. Anys enrere va editar amb Martí Sáez un cd a dues mans, amb la música d’aquest i les gloses de Bissanyes. Aquest glosador duu a la motxilla dos llibres publicats de gloses de sa Pleta, on tan sols al darrer hi ha més de 1000 gloses registrades -de les 6000 que ha recopilat-, des de feines del camp, festes, el tarannà de la gent pollencina, la Patrona i tot un seguit de trets particulars que Bissanyes posa blanc damunt negre en forma de glosat.
(Antònia Coll, Sa Plaça, 399)
Festes d’agost
Es cert que tots sabem que durant l’estiu hi sol haver la majoria de festes patronals dels nostres pobles. Però resulta curiós quan t’ho posen explícitament davant els ulls. És el cas de les festes d’agost -Sembla increïble: només d’agost i ja són un caramull !!- que et presenta Sa Plaça:
1- Sant Feliu. Llubí
2- Mare de Déu dels Àngels. Ses Cadenes, Cala Millor i les barriades de Ciutat des Camp Redó i cas Capiscol. També a Petra, Santa Eugènia, Colònia de Sant Jordi i Vilafranca. A Pollença, festes de la Patrona amb l’Alborada, els moros i cristians i els cossiers.
5- Mare de Déu de les Neus. Bunyola
6- Sant Salvador. Artà
7- Sant Gaietà. Son Espanyolet i Son Cotoneret
> Primer diumenge. S’Esgleieta, organitzat pels propietaris de Son Moixella. Sant Elm, representació de la batalla dels moros i cristians. Cala Pi, Vallgornera, Colònia de Sant Jordi i les platges de Muro.
8- Sant Domènec. Lloret i es Llombards.
10- Sant Llorenç. Ses Casetes des Capellans, Magaluf i Palmanova, sa Calobra i Cala Tuent. Verge de Lluc. Selva (l’endemà, Sant Llorencet)
> Segon cap de setmana. Santa Càndida, a Llucmajor, amb els cavallets. Cala Llombards i Magaluf
15- La Mare de Déu morta. Festes de barriada a Ciutat. A molts municipis de la costa, festes d’estiu. Caimari, Campos, Can Picafort, Cala d’Or, la Vilanova d’Esporles, Sencelles, Sineu, Montuïri (cossiers), Biniaraix i Puigpunyent. També Palmanyola, sa Coma, Bendinat, Portals, El Toro i el Port de Sóller. Processó de les Crestes, a Valldemossa.
16- Sant Roc. Alaró, Cala Rajada, Porreres, s’Alqueria Blanca i la barriada de Son Roca, de Ciutat
19- San Magí. Romeria de Sant Bernat a la Real. Festes a les barriades des Jonquet i Santa Catalina, a Palma
20- Sant Bernat. Son Ferrer, Monestir de la Real de Palma
> Tercer diumenge. Es Pla de na Tesa (MARRATXÍ); el patró és Sant Llàtzer, però les festes es celebre al voltant d’aquesta data.
24- Sant Bartomeu. Capdepera, Consell, Jornets, Montuïri, ses Salines, Sóller, Valldemossa, s’Illot, es Pla de na Tesa, cas Canar de Sencelles.
28- Sant Agustí. Felanitx, dimonis i cavallets. Barriada de Sant Agustí de Ciutat.
29- Sant Joan Degollat. Estellencs, Sant Joan.
> Darrer cap de setmana. Mare de Déu d’Atotxa, a Ariany. S’Arracó, Cala Morlanda, Santa Ponça, es Canar de Sencelles, Randa, Peguera i S’Illot. A Esporles, romeria a Maristel·la.
(Sa Plaça, Inca i comarca, 399, 23 VII ’21)