Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
( Sa Veu, 1686 )
Rotget, el bandoler
Mateu Reus «Rotget» és una recent obra de l’amic historiador santamarier Mateu Morro, publicada per l’editorial Lleonard Muntaner. La secció «Un llibre» comenta que «aquest llibre vol contribuir a donar a conèixer el bandolerisme a la Mallorca de l’època borbònica a través del personatge de «Rotget» i a reconstruir el relat de la llegenda sobre fonaments històrics, perquè no es perdi mai del tot el fil que ens uneix amb el passat. Sols gràcies a la força dels grans mites populars, sorgida de l’apropiació col·lectiva dels mateixos ja en el segle XVIII, ha estat possible que a través del pas de les generacions ens arribàs fins avui un fil de memòria popular autèntica d’en Rotget».
(Sa Veu, 1686)
Demografia sollerica
La població de Sóller que ha nascut a l’estranger duplica la que té el seu origen en una altra comunitat autònoma, segons l’Institut Balear d’Estadística.
La revisió de les dades assenyala que Sóller té una població de 13.634 habitants, el que suposa un descens de mig punt percentual respecte de l’any anterior després d’haver perdut 71 habitants. Si es separa la població en grups en funció del seu lloc de naixement, el 65% dels sollerics tenen el seu origen a la comunitat autònoma balear. El segon grup en importància el formen els sollerics que varen néixer a l’estranger, una població que aglutina 3.233 habitants, que representen el 24% del total d’habitants que té el municipi. El grup més minoritari el representen aquells ciutadans sollerics que han nascut en una altra comunitat autònoma. Sumen 1.547 persones, o el que és el mateix, l’11% dels sollerics.
(Joan Mora, Sa Veu, 1686)
Mercat municipal
Francesc Martínez és el president de l’Associació de Comerciants d’aquest mercat. Té 40 anys i gestiona un punt de fruita i verdura. Ara està en procés la reforma de l’edifici municipal i la seva petició «és que tothom s’involucri en el projecte del mercatñ perquè és un bé del poble, tant des del punt de vista turístic, com social. Ja hi ha pocs pobles que tenguin mercat. I el d’aquí és un diamant en brut que s’ha de polir. Però hi hem de fer feina tots: nosaltres el comerciants, el batle, els regidors i també els partits de l’oposició. Tots hem d’anar en el mateix camí». En relació als projectes de l’Associació, comenta: «Nosaltres som partidaris que entrin més comerciants al mercat. També proposam que al pis de dalt s’hi facin oficines municipals. Crec que donaria molta vida al lloc. És un espai perfecte per fer oficines a sales per acollir gent. Són unes sales que actualment no s’aprofiten. També podrien tenir finalitats socials per a clubs o entitats, o per guardar material».
(Joan Vicens, Sa Veu, 1686)
Concurs amb gamba
Ja s’han donat a conèixer els sis cuiners i llurs plats que seran present a la final, a mijan setembre. Entre les 33 inscripcions vàlides s’han seleccionat tres aspirants de les illes Balears: el solleric Lluís Got que prepararà «Trempó líquid amb gamba de Sóller i envinagrat», Raúl Linares farà una «Tríada de gamba de Sóller: atemperada en el seu suquet, amb ous trencats i en croqueta», mentre que Metus Mustafà presentarà «Gamba de Sóller fumada amb patata confitada al safrà, cruixent de corall de sèpia i salsa cremosa de gambes».
Els altres classificats per a la final son Álvaro Abad, d’Alacant; Juanjo Sales, de Castelló, i Javier Ruiz, de la Rioja.
(Gabriel Mercé, Sa Veu, 1686)
Horabauxes Musicals
Arranca la segona edició d’aquest festival, organitzat per l’Associació de Músics de Sóller. En total seran 9 grups -tots locals- que actuaran a l’exterior del l’edifici de les Escolàpies, distribuïts fins al 25 de setembre. Els noms dels grups participants -sempre curiosos- són: Bad Gurú (rock), Sonats (mca verbenera), Whisky Mama, Town Feeling, Saladina, Ortiga, Blues i altres herbes, Onada i Tres Cuerdos.
(Gabriel Mercé, Sa Veu, 1686)
Lul·lisme
«Art de fer e solre qüestions» és una de les obres del filòsof universal Ramon Llull que el professor Joan Carles Simó es troba en aquest moment revisant de cara a la seva reedició.
El treball del professor solleric forma part del projecte Nova Edició de les Obres de Ramon Llull, que vol treure a la llum tots els volums aque va escriure el filòsof. De fet, Simó ha hagut de recórrer a l’Institut de Friburg (Alemanya) per localitzar una còpia manuscrita del tractat de Ramon Llull. Fa vint anys que el revisor treballa en la preparació d’aquesta edició, després que el lul·lista, Antony Bonner li ho proposàs.
(Gabriel Mercé, Sa Veu, 1686)
Hotel rural a Biniaraix
Aquest poble de la vall de Sóller estrenarà properament un establiment dedicat al turisme d’interior que s’ubicarà en un immoble que durant els darrers mesos s’ha sotmès a una exhaustiva reforma per adaptar-lo als nous usos que rebrà.
El petit hotel disposarà d’un total de deu places distribuïdes en cinc habitacions. Serà el primer establiment d’aquestes característiques que s’obri en una zona de Sóller que està catalogada com a Bé d’Interès Cultural en la categoria de conjunt històric.
(Joan Mora, Sa Veu, 1686, Sóller, 27 VIII ’21)