Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
( Punt Informatiu Pollença, 622 )
Certamen de curtmetratges
El darrer cap de setmana d’agost el jurat de la sisena edició del Curt Club, organitzat pel Club Pollença, va fer públics els noms dels guanyadors:
El guanyador va ser «Fémur: Atormentada» un treball de Mar Gost, Dani González, Nerea Gost, Clara González, Marta Caudet i Adriana Caudet.
Per altra banda, «La cistella» de Tomeu Plomer, Jaume Reus, Andreu Garcia, Toni Bibiloni i Biel Bota va ser el finalista.
Els dos films guanyadors es poden veure al web puntinformatiu.cat
(PiP, 622)
Aus aquàtiques
La Reserva Natural de l’Albufereta ha executat la construcció de set noves illetes de descans i cria, amb una superfície total de 950 m2. Cinc d’aquestes illetes s’han instal·lat a la llacuna costanera de la Barcassa i les altres dues en una petita bassa temporal situada a ponent de la plataforma del Prat.
Aquestes set illetes se sumen a la desena ja instal·lades els darrers anys i que han aconseguit augmentar el nombre d’aus aquàtiques de certes espècies que crien a la Reserva Natural, com ara el picaplatges, l’avisador, el bec d’alena o la lambritja. I també, amb freqüència s’hi han vist espècies com la xivitona, la valona, la becassineta i l’agró. Aquesta àrea d’alimentació podrà ser observada des del mirador de la Barcassa.
(PiP, 622)
Arxius
L’inventari i catalogació del Fons Fotogràfic Bestard/Cerdà comptarà amb una subvenció del departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca. La vicepresidenta i consellera, Bel Busquets, va destacar que gràcies a anteriors convocatòries d’aquesta subvenció -que en aquesta edició beneficiarà 36 arxius municipals de Mallorca- set d’aquest arxius s’han pogut integrar en la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears que impulsa la UIB i estan així conservatsi a disposició d’investigadors i de la ciutadania en general.
(PiP, 622)
Memòria Històrica
El segon lot del Tercer Pla de Fosses de la Guerra Incivil 2021/22 inclou la realització de sis estudis històrics, entre els quals hi ha el de la possible fossa de la Cala San Vicenç. Endemés hi ha la fossa comú de Capdepera, el cemeteri de Petra, el de Palma, el de Porreres i el de Muro.
El primer lot d’aquest Tercer Pla servirà per excavar, exhumar i identificar els cossos que es trobin al cementeri d’Inca, de Selva, de Mancor de la Vall, al de Son Coletes de Manacor i al pou de Son Danús, a Santanyí.
Des de l’any 2014 a les illes Balears s’han excavat disset fosses, entre d’elles la de MARRATXÍ.
(PiP, 622)
Fira del Vi de Pollença
A l’Associació Vi Primitiu ja estan fent feina per poder celebrar la 17ena edició d’aquesta Fira. El president de l’Associació, Josep Bibiloni, ha confirmat que la Fira es celebrarà els dies 9 i 10 d’octubre i hi haurà una vintena de bodegues de les Illes. També ha explicat que el canvi més important és el trasllat de la Fira des del Claustre, on s’havia fet sempre, a una sèrie de carpes que s’instal·laran a can Conill. El principal motiu és l’espai per respectar les mesures sanitàries.
(PiP, 622)
Campions de Balears de Trial Base
Els dos pilots pollencins, Lluís Salort i Joan Martorell, han recollit aquest títol a inicis de setembre. Els premis que corresponen al Campionat fou recollit en el transcurs de la Gala d’Entrega de Premis del Motociclisme Balears 2020, que se celebrà a l’Auditòrium de Palma.
(PiP, 622)
I Memorial Miquel Amengual
L’ha organitzat el Club d’Atletisme Pollença en record d’aquest atleta -nascut a MARRATXÍ- que va ser un dels grans impulsors d’aquesta modalitat esportiva a Pollença. Tendrà lloc el mateix dissabte de la Fira. El passat dia 14 d’agost es va conèixer la desgraciada notícia de la seva mort.
(PiP, 622)
Anglada Camarasa
Dia 11 de setembre, coincidint amb la data de naixement d’aquest pintor, la seva família li va retre un senzill homenatge. L’acte consistí en dipositar un ram de flors al peu del seu bust, ubicat al passeig del Port de Pollença. Aquest 2021 es compleixen els 150 anys del naixement d’Hermen Anglada Camarasa, el pintor que va escollir ser pollencí.
(PiP, 622)
El vol de l’home ocell
Aquest és el títol de l’escrit fet per Miquel Amengual Bibiloni, fill de Miquel Amengual Grimalt. Entre d’altres coses, diu: «Un que volia ser ocell, volia saltar muntanyes i amb els arbres barallar. Tal com diu la cançó, així era mon pare, atleta, aventurer, guerrer en el bon sentit, i una mica «hippie» (…)
«Nascut el 1962 a les cases de can Creuetes de Pòrtol [-MARRATXÍ-], no enfora de la casa familiar de can Curt. Tanmateix, diuen els rumors, havia estat encomanat davall una alzina de la possessió de s’Arrom, de Sóller, on s’havia criat son pare. I sembla que aquest empelt muntanyenc arrelà ben endins del seu esperit, i brotà, i brotà. A l’escola de Son Ferriol, professors com Gabriel Janer Manila el feren estimar la llengua i la cultura. Tot amarat amb les novel·letes d’aventures. I entre naturalesa i país es va anar conformant el seu jo. Tant és així, que en una època que l’excursionisme era una cosa molt primigènia, amb els 18 anys recent complits, agafà el seu Simca 1200 i partí una setmana tot sol a Lluc, a trescar aquells cims desconeguts, aventurer i autodidacte». (…)
A la mateixa plana hi ha l’escrit «Homenatge merescut a Miquel Amengual Grimalt», del Club Atletisme Pollença, que ens assabenta que «va morir la nit del 13 d’agost, a conseqüència d’una greu malaltia que patia feia anys [havia tengut un ictus als 38 anys], però mai no es donà per vençut. Tenia 59 anys i era un gran amant de l’esport. Durant molts d’anys va practicar atletisme i formà part de la junta directiva del Club Atletisme Pollença, primer com a vocal, després com a secretari, com a coordinador i, finalment, com a president2. (…)
(Punt Informatiu Pollença, 622, 16-30 IX ’21)