Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Coanegra, 411)
IES Santa Maria
La directora del centre, Pilar Moles, informa que el nou curs ha començat sense incidències significatives. Destaca però que «la bona notícia és cara al curs que ve que s’impartirà el batxillerat, començant amb dos primers. Tant l’IES MARRATXÍ com l’IES SANT MARÇAL estan plens. A Santa Maria es preveu una ampliació de l’edifici d’aquí tres o quatres anys».
(Martí Canyelles, Coanegra, 411)
Noves de restauració
El restaurant xinès ‘Los Palillos’, situat a la carretera d’Inca, ha canviat de lloc i ha passat ara a l’avinguda Jaume III, on hi havia abans el restaurant italià ‘Antica Roma’. «Es veu que a aquest establiment la crisi de la Covid-19 no l’ha perjudicat gaire ni l’ha fet tancar perquè ha fet una passa endavant i s’ha mudat a un local amb més espai del que tenia fins ara a la carretera d’Inca».
D’altra part, el restaurant ‘Hostals’ canvia de regència. «La família Suau, que l’ha regentat durant vint-i-cinc anys, deixa aquesta tasca i lloga el local a uns nous emprenedors. Les notícies que tenim fins ara són que al local s’hi posarà una arrosseria, amb un cuiner de prestigi».
(Tomeu Canyelles Falcó, Coanegra, 411)
Coanegra, 40 anys
La història és semblant a tantes altres revistes de Premsa Forana. I és molt semblant a Pòrtula, la revista de MARRATXÍ que va neixer el mateix any que Coanegra, uns mesos després. Relaten la gènesi així: «Fa quaranta anys, un grup de joves entusiastes de la cultura engegaven el projecte de Coanegra, una revista local que pretenia informar i donar a conèixer el nostre poble. Tot just sortíem dels temps foscos, al 1981 estrenàvem democràcia, feia tres anys que s’havia aprovat la Constitució, encara hi havia por de xerrar. Poc a poc, gràcies a la revista, entrevistant la gent gran, apreníem coses silenciades, sobre la guerra, la repressió i descobríem històries de llocs i de persones que d’altra manera s’haguessin perdut».
Altres punts destacables parlen del canvi del poble durant aquestes quatre dècades, dels canvis tècnics que hi ha hagut quant a redacció, disseny, muntatge i impressió, del foment de l’esperit crític que ha suposat la revista, la cohesió popular que suposa i, molt important, l’ús normalitzat de la llengua catalana i el foment del seu coneixement.
(Coanegra, 411)
Cinc òptiques per a una mateixa gènesi
Els fundadors de la revista conten els inicis de la mateixa i el que ha suposat durant aquestes quatre dècades: Mateu Morro, Joan Serra, Ramon Canyelles, Vicenç Grau i Bernat Calafat.
Per bé que tots resulten ressenyables, reproduim unes paraules de l’amic Mateu per la simil·litud amb altres premses foranes i, en concret, amb Pòrtula: «Es ho passàvem bé, compartint unes hores de treball fraternal i ben avengut. Després quan fèiem córrer la revista pel poble, i en vèiem la seva acceptació, jo tenia una sensació peculiar i satisfactòria: era com fer retrobar el poble amb ell mateix. Oferíem a la gent un material en el qual sols ella n’era la protagonista. I ningú n’estava massa avesat aleshores a veure’s sobre el paper escrit.»
(Coanegra, 411)
«Dimonis de les Illes Balears»
Aquest és el títol del llibre publicat pel jove fotògraf santamarier Pau Font. Es tracta d’un llibre visual que recull gairebé totes les colles de dimonis que hi ha a les nostres illes. «Les fotografies, a color, són d’una gran qualitat i molt impactants, acompanyades de textos del periodista Anselm López, que donen una informació breu i concisa de cada colla. Tot plegat, un llibre de gran qualitat».
(Martí Canyelles, Coanegra, 411, Santa Maria del Camí, VIII/IX ’21)