Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Manacor Comarcal, 1835; l’anterior no ha arribat)
Elèctriques i portes giratòries
La secció «Sin Rodeos» de Gabriel Veny, equivalent sempre a un Editorial, ens posa davant la problemàtica dels escandolosos preus de la llum i el fet que el govern central «no gosa posar ferms les empreses elèctriques». L’única raó que es pensa veure-hi «és una actitud, com a mínim sospitosa, que indueix a pensar que a la política de portes giratòries de les que s’han aprofitat tants d’exministres, alguns expresidents del Govern i d’altres càrrecs públics». Falta veure -es demana- si tenen por que les grans companyies elèctriques tanquin aquest sistema retributiu… I esmenta una sèrie dels polítics que s’hi han apuntat: Aznar, Zaplana, Rato, Narcís Serra, Blanco, [encara hi podria afegir Felipe González, Borrell o Acebes]… Fins al darrer fitxatge d’Antonio Miguel Carmona, retribuït per una empresa com Iberdrola que «durant el primer semestre d’enguany ha obtingut uns beneficis de 1.531 milions d’euros». Escandalós, certament.
El director del setmanari acaba dient: «Mentre Unidas Podemos manifesta que vol acabar amb les portes giratòries, encara que sense oficialitzar la proposta, les portes segueixen girant, pot esser que esperant que altres espavilats polítics accedeixin a l’endoll a través d’elles».
(Manacor Comarcal, 1835)
Cicle de concerts de Tardor
L’Ajuntament de Manacor ha presentat la quarta edició del «Cicle de concerts de música clasica de la Tardor de 2021». Són quatre concerts cada quinze dies entre l’1 de novembre i el 12 de desembre. Es tracta de:
-Orquestra de Cambra de Mallorca, amb el violinista Olivier Charlier, que interpretaran els concerts 3,4 i 5 de Brandenburg. Els flautistes Enrique Sánchez i Francesc Crespi els acompanyaran al 4t concert. 1 de novembre.
-Octet Arxiduc, format pels músics de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears: Nina Heindenreich i Paula Marquès, violins; Lluís Oliver, viola; Felip Termes,cello; Philip Dawson, contrabaix; Eduard Bernabeu, clarinet; Nigel Carter, trompa, i Gerard Beltran, fagot. Oferiran obres de cambra de Schubert. 14 de novembre.
-Quartet per a la fi del temps, de Messiaen, amb Tomàs Picornell, clarinet; Catalina Sureda, violí; Esteban Belinchón, cello, i Llorenç Prats, piano. 28 de novembre.
-Duo de flauta i piano, amb Edward Belmar, flauta solista de l’Òpera de Frankfurt i Yuko Mituzani, que presentaran el seu disc «Bouquet d’impression», amb obres de Gaubert, Debussy, Caplet i Bonis. 12 de desembre.
(Manacor Comarcal, 1835)
Gabriel Verd i Colón
Ja fa anys que aquest historiador montuïrer manté la hipòtesi de la mallorquinitat del descobridor d’Amèrica, provinent en concret de Felanitx. Segons els darrers resultats de les investigacions de l’investigador Dr. Lorente, que es donaran a conéixer aviat, Verd aventura: «En la meva opinió, només hi pot haver dues respostes, o que quedi demostrat que va néixer a Felanitx, o que no se demostri on va néixer, perquè al meu judici, una altra tesi…no és». Parla de documents que avalen la data de naixement i d’altres «en els quals registren el seu llinatge amb «m» (Colom), originari de Catalunya, València i Balears».
(Pep Lluís Veny, Manacor Comarcal, 1835)
Carles Cerdà Alabern
Pintor que fa uns dies va inaugurar exposició a l’Associació Cultural s’Agrícola amb el títol «Histories que conten les fades». Descendent d’artistes, entre els quals destaca el seu repadrí Llorenç Cerdà Bisbal. Confessa que si no hagués pintat seria «músic. Hagués tengut connexió directa amb la música i, més concretament, amb instruments musicals. La música me fa feliç. Quan treball, la música és fonamental. M’inspira i m’acompanya».
(Ana Mascaró, Manacor Comarcal, 1835)
Relleu pagès
Ja hem vist l’anunci a altres publicacions. A aquest setmanari, diu: «Don relleu a pagesos que es jubilen, som mallorquí. Toni»
(Manacor Comarcal, 1835)
Oferta selectiva
A la secció de ‘Feina’ hi surt aquest curiós anunci, dels pocs originalment en català: «S’ofereix al·lota per fer feina de cambrera, dependenta o expenedora de benzinera, amb molta experiència, idiomes anglès i bàsic d’alemany». Les coses clares…
(Manacor Comarcal, 1835, 16 X ’21)