Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7017)
Arxiu en web
La Parròquia de Sóller ha creat una pàgina web per facilitar la consulta de l’inventari de l’arxiu parroquial. Aquest portal disposa de l’inventari del fons interparroquial format per uns 1.200 volums i de dos apartats on es poden descarregar ls sol·licituds per a la consulta i reproducció dels documents. L’objectiu del web, segons informà el rector, Eugeni Rodríguez, «és facilitar la documentació de l’arxiu als estudiosos que vulguin consultar llibres d’obra de l’església o documents antics de la vida parroquial».
(Irene Cabrer, Sóller, 7017)
Mestres d’aixa
Es tracta d’un nou taller oferit pel Museu de la Mar, intitulat «Els oficis de la Mar», en el qual el protagonista és l’artesà constructor d’embarcacions.
L’activitat didàctica s’acompanya d’un material elaborat a partir de peces reciclades i de la mostra que s’exposa a les instal·lacions del Port. A les sales del museu es conserven eines utilitzades pels mestres d’aixa que mitjançant les explicacions dels monitors familiaritzen els infants amb els treballs d’aquest ofici.
«De moment l’activitat està pensada per a alumnes d’infantil i primària -diu el director del Museu, Albert Forés- però més endavant anirem incorporant continguts per a nivells superiors».
A més d’aquest taller, l’entitat n’ofereix dos més, desenvolupats a les instal·lacions que el Museu té a Palma: «Navegant entre les estrelles» i «Petits mestres d’aixa». Els tres són gratuïts.
(Irene Cabrer, Sóller, 7017)
Performance talaiòtica
Sofia Zamrik Vila (Sóller, 2000) estudia Ciències de l’Antiguitat a la UAB. Es va presentar a la «beca talaiòtica» per la relació entre l’arqueologia i els seus estudis. Arran d’això va realitzar una perfomance al poblat de Talatí de Dalt, que explica així: «Jo representava una dona talaiòtica, però a la vegada volia ficarme dins el mite grec de Cassandra. Així era una dona que preveia la conquesta romana, però estava maleïda i ningú creia el que jo deia. Durant la narració anava donant pinzellades de com era la vida talaiòtica (…) Vaig concloure amb el cant de la Sibil·la per relacionar la figura d’una pitonisa i amb un poema, que representava l’arribada dels romans al poble talaiòtic». La seva intenció, diu «era donar importància al paper de la dona durant l’època talaiòtica. De fet vaig incloure la frase ‘dones marginades, totes som la mateixa’ «.
(Maria Bel Rosselló, Sóller, 7017)
Bolets i bunyols
Són els dos temes que tracta el xef Juan A.Fernández a la seva seccio setmanal. Endemés d’algunes característiques d’aquests dos elements típics de la tardor, ofereix algunes de les formes de fer bunyols que donà l’erudit Pere d’Alcàntara Penya: bunyols de pasta bamba, amb pasta de coca; bunyols d’arròs amb llet, bunyolets de patata i bunyols de crema.
(Sóller, 7017)
Volei Pòrtol
Trobam la crònica del partit entre el CVS Halcón Viajes Sóller i el CV Pòrtol [MARRATXÍ]. Diu així: «Molt bon inici de lliga per part dels cadets masculins CVS en el primer partit. Els sollerics varen guanyar al CV Pòrtol per 3 sets a 0 jugant un bon partit que deixà bones sensacions als seus entrenadors. Els jugadors dirigits per Marta Bauzà es varen mostrar molt superiors a uns portolans que no varen tenir cap opció anotant-se els tres sets de forma còmoda».
(Sóller, 7017)
Centre Serra de Tramuntana
La possessió de Raixa acull a partir d’ara aquest nou espai. Té com a objectiu apropar a la ciutadania la Serra com a Patrimoni de la Humanitat. Segons la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera «cal entendre la Serra en tota la seva dimensió cultural, tradicional, estètica i espiritual».
El projecte, endemés d’ajudar a conèixer els 20 municipis que formen part de la Serra de Tramuntana, servirà per remarcar el valor etnològic i sociològic de la finca de Raixa, aprofitant la seva història i el seu passat.
(Maria Bel Rosselló, Sóller, 7017, 22 X ’21)