Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Cent per Cent, 917,918)
Foners
«Les unitats d’èlit que varen defensar les terres varen assolir molta fama, i aquesta arreleta ha perdurat fins avui en dia en forma d’esport». Són paraules de Maties Sagrera (Manacor, 1996), integrant de la colla fonera McColins, amb seu a Inca, que va fer una demostració d’aquest art al jaciment prehistòric de s’Hospitalet Vell. En primer lloc havien de contar la història de la fona, després com es pot competir i finalment demostraren com es fa una tiradad de puntuada.
(Cristina Bauzá, CxC, 917)
Canvi climàtic / 1
‘El canvi climàtic també depèn de tu» és la nova exposició permanent del Museu d’Història de Manacor. Està formada per panells informatius on, de manera entenedora, s’explica què és el canvi climàtic porovocat per l’ésser humà. També es fa especial atenció a la manera en què es manifesta, com pot ser l’escalfament global, la pèrdua de biodiversitat i els fenòmens meteorològics extrems. Igualment, hi tenen cabuda les conseqüències que repercutiran en el futur. En opinió d’Antoni Pasqual, tècnic de Medi Ambient a Manacor «no és una problemàtica dels científics, sinó que de la comunitat internacional». La directora del Museu, Magdalena Salas, observa que «en l’àmbit popular sembla que reciclar és suficient» però, contundent, recorda que «reciclar no basta, ja que reciclar és la darrera passa». Un exemple d’acció prèvia és minimitzar l’ús d’envasos.
Fins al mes de maig de 2022 hi haurà activitats complementàries entre les quals destaca una visita mensual guiada.
(Cristina Bauzá, CxC, 917)
Canvi climàtic / 2
L’editorial i les primeres planes d’aquest setmanari són dedicades a aquest tema, amb el títol: «Canvi climàtic: posem-hi remei, si encara hi som a temps». La revista editorialitza: «Tot i les advertències recurrents dels científics del món, sembla que l’espècie humana encara no s’ha decidit de tot a afrontar amb valentia i determinació el que s’ha anomenat, segons el darrer eufemisme de moda, el canvi climàtic». Després d’exposar la situació, conclouen de manera exageradament optimista: «Cal posar fi a aquesta voràgine de consum i dispendi energètic, si volem que el planeta ens pugui acollir durant alguns milions d’anys més…»
(CxC, 918)
Canvi climàtic / 3
El doctor en Geografia i professor de Geografia Física a la UIB, Miquel Grimalt (Manacor, 1961) parla de l’actual problemàtica i arriba a dir: «El pitjor enemic de l’espècie humana és ella mateixa i les accions que pugui dur a terme sense mesurar les seves conseqüències». A tall de política municipal creu en una possibilitat d’acció: «La planificació urbanística és la gran eina per a reduir l’impacte de les inundacions o els grans temporals de mar des del punt de vista que poden limitar l’ocupació humana als llocs perillosos, aquest són relativament bons de delimitar, i independentment que el canvi climàtic faci que els fenòmens extrems sovintegin més, el que evitarà danys i víctimes seran les actuacions de planifició». Avís per a navegants…
(Antoni Riera, CxC, 918)
Souvenir
Aquest és el títol d’una peça teatral que «s’endinsa en la Mallorca que no surt a les guies turístiques». Miquel Mas (La Casa Blanca, 1996), dramaturg i director, és l’autor del text. Segons ell «Souvenir toca tres bastons que estan relacionats entre si. El turisme, aquest sistema que ens dona menjar i del qual no podem renegar; la corrupció dels governants i els sistema polític i finalment, hi ha la qüestió de la identitat. Per jo és clau aquest darrer perquè indagam sobre com el turisme i la corrupció han condicionat la nostra manera de ser i entram una mica en aquest autoodi mallorquí que tan sovint ens caracteritza».
(Anna de la Salud, Cent per Cent, 918, Manacor, 19 XI ’21)