Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Manacor Comarcal,1846,1847; el 1845 no ha arribat)
Premis
Manacor ha suspès les festes de Sant Antoni, però tant l’Ajuntament com el Patronat i l’associació cultural Amics de Sant Antoni, pensen que «ara més que mai, els Premis Sant Antoni de Manacor han de ser més vius que mai. La festa de carrer, amb aglomeracions, és evident que a hores d’ara és inviable, però encara queda molt festa per poder fer!». Recorden que són 4 els premis proposats: Mostradors, Frontis, Fotografia i Literari.
(Man. Com.1846)
Nadales
El 2021 ha fet 50 anys del Concurs de Nadales de Porto Cristo. La primera edició, el 1971, va resultar un èxit de participació i d’assistència. Per a la tercera edició, el 1973, es varen establir 10 premis per a concursants solistes i altres 10 per a concursants en grup. A mesura que el concurs prenia impuls, es varen anar renovant les bases i s’establiren nous premis, encaminats a premiar les lletres i músiques originals. Més envant anaren sorgint problemes, d’organització i finançament, però malgrat tot el Concurs seguia. Fins i tot el 1993, després d’haver desaparegut el seu iniciador, Francesc Ramis, continuà fins a la 39ena edició, que va ser la darrera després que ja en feia algunes que hi havia una sensible baixada de participants.
(Joan Payeras, Man. Com.1846)
Campanades
Molts de manacorins iniciaren el 2022 telemàticament, per evitar la festa a peu de carrer, en companyia de Sebastià Riera i Carme González que novament foren els presentadors de la gala, després de les anomenades «Campanades a la manacorina», ja famoses.
(J.L.Amer Veny,Man. Com.1847)
Joguines
El Museu de can Planes de sa Pobla va mostrar en una de les seves sales el ‘Museu de sa Jugueta’ des de l’any 1998 fins a l’estiu de 2012, quan l’Ajuntament pobler va decidir rescindir el contracte amb Toni Roig Clar, ‘Ton Boig’, propietari de la majoria de les joguines que s’exposaven.
El museu mostrava una àmplia col·lecció de peces, entre material escolar i objectes relacionats amb la infància, amb una cronologia que abastava des de finals del segle XIX fins als anys 60, moment que es va generalitzar el plàstic com a material bàsic per a la construcció de joguines.
S’hi podien contemplar joguines tan diverses com una simple baldufa, soldats en miniatura, joguines de platja, tricicles, instruments musicals, jocs de bolles, pepes, cotxes i cuines en miniatura, jocs de taula, màquines projectores de cinema, com el zootrop, o cases de pepes en miniatura que deixaven veure com eren les cases de l’època, màscares i un llarg etcètera.
Totes aquestes joguines, i moltes més, es poden veure i es troben ara al número 7 del carrer de la Campana, a la Platja de Palma, on es situa el ‘Museu de la Jugueta’, considerat com un dels millors de l’estat espanyol per la quantitat de joguines que integra la seva exposició, així com per la qualitat i original i cuidada presentació.
En el museu es poden contemplar una selecció d’unes tres mil peces, les més representatives d’una col·lecció que supera les set mil de tot tipus de joguines de tot el món.
A les àmplies sales del museu s’hi troben joguines de diverses temàtiques, com pepes, teatres, meccanos o cavalls de cartró. Joguines fabricades amb els materials més diversos, com fusta, llauna, cel·luloide o cartró i també amb diferents sistemes de funcionament, com corda, piles, electricitat o alcohol. I joguines artesanals, tradicionals i industrials, datades des del segle XIX fins ara.
(Joan Payeras, Man. Com.1847)
Filla Predilecta
L’Ajuntament de Felanitx va proclamar amb aquesta distinció la felanitxera i artista Maria Vich i Nadal. El fet més curiós és que es tracta de la primera dona felanitxera en aconseguir aquest nomenament. Fins dia 23 de gener la Casa de Cultura de Felanitx té en marxa l’exposició «Maria Vich i Nadal, una gran dona felanitxera»
(Salvador Vidal, Man. Com.1847)
Miquel Brunet
‘Brusca brewpub» presenta una exposició d’obres d’aquest artista inspirada en la temàtica dels molins, i es pot veure a Manacor fins a finals de febrer.
La mostra s’articula a partir del quadre datat el 1955 que representa el mateix molí on actualment s’ubica el bar/restaurant i la fàbrica de cervesa «Brusca brewpub».
Nascut a Manacor el 1919, Miquel Brunet està considerat com un dels creadors més significatius de la plàstica contemporània mallorquina.
(Manacor Comarcal,1847, 8 I ’22)