Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Bellpuig, 1071)
Rànquing turístic
El catedràtic d’Economia Ambiental de la UIB, Antoni Riera, explica que «les Balears mantenen una posició competitiva ‘molt alta’ en matèria turística. En el rànquing de les 280 regions europees que competeixen amb la nostra destinació, ocupam la 8ena posició. És una molt bona marca. Ara bé, aquesta posició segueix descansant en excés en la fórmula ‘preu-places-ubicació’ que ens va donar èxit en el passat».
(Gaspar Caballero Femenias, Bellpuig, 1071)
Flora medicinal
El doctor Carles Amengual presenta el llibre «Flora medicinal de les illes Balears», publicat per Edicions UIB.
Segons l’estudi realitzat pel doctor Amengual, un 33% de les plantes de les nostres illes són o estan referenciades com a medicinals, i el 82% de les famílies de plantes baleàriques també tenen components medicinals. En el llibre també s’hi especifica que, de les plantes endèmiques de les illes, el 29,8% són medicinals.
Aquesta obra recull les 662 plantes medicinals de les Balears que han estat referenciades en la literatura científica. De cada una se n’analitzen la sinonímia, paraules diferents que tenen el mateix significat, i les denominacions populars, la descripció botànica, l’hàbitat, la composició química, les parts utilitzades, l’acció farmacològica, l’ús terapèutic i la comparació en les farmacopees aiurvèdica, tibetana, xinesa, filipina, marroquina, mexicana i homeopàtica.
(Bellpuig, 1071)
Llegir
Aquest és el títol de l’article del poeta Biel Mesquida Amengual que en aquesta ocasió, encapçala la nova secció «Novetats de la biblioteca d’Artà’. Resulta ben interessant el comentari inicial que fa sobre la lectura: «Encara que llegir no sia indispensable per a viure, llegim perquè la vida és més clara, més joiosa, més entretinguda, més fàcil i més feliç per aquells que llegeixen».
(Bellpuig, 1071)
Llibres
Una de les «recomanacions literàries de la Biblioteca d’Artà», nova secció de la publicació, tracta de l’apassionant món del suport de la lletra impressa. L’obra, en concret, es diu «El infinito en un junco», d’Irene Vallejo (ed.Siruela) i el comenten així: «Aquest llibre tracta sobre la història dels llibres. Un recorregut per la vida d’aquest fascinant artefacte que vam inventar perquè les paraules poguessin viatjar per l’espai i el temps. A més, és un llibre de viatges. Un fil que uneix els clàssics amb el vertiginós món contemporani, connectant-los amb debats actuals. Però, sobretot, aquest llibre és una fabulosa aventura col·lectiva protagonitzada per milers de persones que, al llarg del temps, han fet possibles i han protegit els llibres. Des del primer dia de la publicació, l’infinit dins d’un jonc (2020) va conquistar els lectors de manera inaudita i s’ha traduït a trenta-sis idiomes».
(Bellpuig, 1071, Artà, 28 I ’22)