Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1709)
Planters
La secció «Parenostic» sempre dona consells de temporada. En aquesta ocasió ens diu: «El truc per fer un bon planter és el següent: cercam un lloc arraconat, però a la vegada assolellat; el delimitam amb posts o blocs de formigó d’una altura de vint centímetres, després posam un bon sostre d’herba fresca i el cobrim de terra porgada amb molt de fems i el deixam reposar.
Quan haguem de sembrar les llavors, d’aquí a dues o tres setmanes, l’herba es trobarà dins un estat avançat de descomposició, amb una temperatura de fermentació elevada que ajudarà les llavors a regular les termperatures fredes de la nit i a germinar amb una major rapidesa».
(Sa Veu, 1709)
Muleta
En relació a la indemnització milionària que la Justícia ha posat al Govern Balear, el setmanari, a la secció ‘Dret a Veu’ considera que «L’Ajuntament de Sóller va emetre aleshores -2013- un informe en el que s’especificava que Muleta no tenia els serveis bàsics (electricitat, clavegueram i aigua potable, bàsicament), però el Govern Balear va signar, inexplicablement, un acord que sí que obria la porta a la urbanització perquè defensava que els serveis es trobaven en ‘ple funcionament i suficients’. Aquest conveni, redactat a partir de mentides, és el que pot costar prop de 100 milions als ciutadans residents a les Illes Balears». Per aquests motius, conclou «Aquesta incomprensible sanció, elaborada girant l’esquena a la realitat, ha de ser òbviament atacada pel Govern Balear. Ni Muleta és urbà, ni Muleta tenia el 2013 els serveis aptes per ser una àrea habitada, ni la indemnització (en cas de ser el Govern culpable) hauria de ser tan astronòmica. I el que està clar és que Muleta mai no s’hauria d’haver intentat urbanitzar».
(Sa Veu, 1709)
Plaga
El sector citrícola de Mallorca es troba en estat d’alerta davant la possibilitat que un insecte portador d’una plaga incurable detectat a Israel pugui expandir-se i provocar danys que podrien ser irreparables.
Es tracta del psílid asiàtic dels cítrics o ‘Diaphorina citri’, l’insecte vector del bacteri més agressiu associat a la malaltia del Huanglongbing (HLB), que és considerada la malaltia més greu de la citricultura mundial.
Davant d’aquest escenari, el vicepresident de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Soller, Pere Joan Oliver, s’ha mostrat caut encara que a l’expectativa del que pugui passar «no hauríem de tenir por, però mai no se sap».
Fonts de la conselleria d’Agricultura han assegurat que, fins ara, no han detectat l’insecte a les Balears, tot i que els enginyers «estan en estat d’alerta fa temps».
(Joan Mora, Sa Veu, 1709)
Futbol. Segona regional
(Soller B, 3 – Sant Marçal -MARRATXÍ-, 1)
«Els jugadors del Sóller B es toparen amb un rival fort, situat a la zona del play off d’ascens i que havien vençut els sollerics a la primera volta. Tot i això, el partit arrancà amb domini altern on els sollerics es veien superats pels visitants, que s’avançaren en el marcador en el minut 23. Els sollerics no eren capaços de reaccionar.
A la segona part, amb l’entrada en el camp de Julyo, es va notar un canvi: més temps de pilota i més arribades a la porteria visitant, però també més contraatacs i més intervencions d’Alvaro sota els pals.
El partit va tenir moments brillants, amb ocasions per les dues parts. La clau del partit va ser al minut 73 quan Pep Marquès va marcar l’empat. No passaren ni dos minuts fins que Varón marcava el segon gol local. A 15 minuts per al final els sollerics es feren forts en defensa i ràpids en el contraatac. Fins que en temps de descompte Varón llançà una falta lateral directa que sorprengué el porter i va situar el marcador en l’1-3 final».
(X.B, Sa Veu, 1709, Sóller, 4 II ’22)