Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7033,7034)
Clima
Albert Darder Rossell (Sóller, 1988) és llicenciat en Geografia i fa més de 20 anys que compagina la seva feina amb la seva gran afició: la meteorologia. A l’hora de definir el clima de Sóller diu: «Es tracta d’un clima molt irregular i mediterrani amb matisos de muntanya. Tenim una mitjana de 800 litres de pluja a l’any». En comparació al dels altres municipis de Mallorca, comenta: «Basta veure la diferència de clima quan atravessam el túnel de Sóller. Sempre sol ser diferent el temps a Sóller que als altres indrets. Jo sempre dic que Sóller és una illa dins una illa». Aquesta diferència l’explica així: «Sobretot al fet que estam ‘enclotats’ dins la Serra de Tramuntana i això provoca més pluges i també un augment considerable de la humitat».
(Aina Borràs, Sóller, 7033)
Esgrima
Dins el febrer, Arrel’ART-Cultura Escènica va dur a terme el taller per a joves d’esgrima escènica a l’Espai Jove de Sóller.
Els joves que hi participaren en bon nombre varen poder aprendre i gaudir amb els moviments bàsics de l’esgrima, un esport que no és precisament fàcil i amb el que s’ha d’anar amb molta cura.
(Miquel Àngel Canals, Sóller, 7033)
Cuina romana
El cuiner Juan A. Fernández dedica la seva secció a parlar de la cuina romana, història i característiques. Entre d’altres coses, conta que les grans famílies romanes solien tenir un mal nom, quasi sempre relacionat amb temes del camp: Cicerone (cigró), Flavius (fava), Lentulus (llentia), etc. Els primers cuiners romans eren els esclaus.
La gastronomia, que abans no era apreciada, es converteix en un factor de civilització. Lúcul era un dels més grans gastrònom; un altre gastrònom romà fou Apicius, del qual ens han arribat fins als nostres dies varis receptaris de cuina romana.
Ja a l’època dels romans el vi de Mallorca era molt apreciat. Pero a més del vi elaborat de raïm també posseïen un extens catàleg de vins variats: vi dolç, vi cuit, vi de moltes fruites, vi perfumat, etc.
Es pot dir que el més consumit a tot l’imperi Romà era la carn. El gust per la carn a Roma era impressionant, consumien qualsevol animal: conills, porcs, ases, flamencs, oronelles, porcs senglars, elefants, etc. «La cuina romana es pot qualificar d’excèntrica», conclou l’amic cuiner.
(Sóller, 7033)
Escriptora
Amb 21 anys d’edat, Joana Marcús Sastre (Fornalutx, 2000) s’ha convertit en una de les principals referències nacionals en l’àmbit de la literatura juvenil. La fornalutxenca estudia el grau en Psicologia i té 12 novel·les publicades a la plataforma digital Wattpad, de les quals dues ja les hi han editat en paper.
En relació a la diferència entre l’edició en paper i la digital, explica: «La versió en paper inclou nous personatges, noves escenes i sobretot es tracta d’una versió més professionalitzada. Hi ha un gran equip de correctors i editors que vetllen per tal que tota la trama tengui sentit i sigui coherent».
Quant a l’èxit que ha tengut, comenta que no s’ho esperava: «De fet, crec que no s’ho esperava ni l’editorial. El mateix dia que va sortir a la venda -es refereix a ‘Antes de diciembre’- ja vàrem haver de comanar una reimpressió. Ens va pillar molt per sorpresa».
Pel que fa a la pròpia descripció com a escriptora, diu: «Una mica caos (riu). Hi ha dos tipus d’escriptors, els anomenats mapa i els brúixola. Els primers planifiquen el procés i els segons es posen davant un ordinador i comencen a escriure. Jo sóc totalment brúixola, fet que em suposa una feina extra de revisió i correcció. De fet, corregesc les meves històries unes quantes vegades».
(Aina Borràs, Sóller, 7034)
Volei cadet femení
«Partit molt lluitat de les cadets CVS Piscines Sóller contra el CV Pòrtol -MARRATXÍ-. Les solleriques guanyaren 3 a 1, no sense que les portolanes les hi posessin les coses difícils, i prova d’això es va veure en un igualadíssim primer set que acabaria del costat visitant per un ajustat 23-25.
Això feu reaccionar a les solleriques que a partir del segon dominaren més el joc, encara que front un rival lluitador i que mai ho posà fàcil. Així, el segon set fou per les solleriques 25-21, mentre que el tercer seria el més plàcid per a les de Sóller, que s’anotarien còmodament 25-15.
Però les de Pòrtol apuraren les seves opcions intentant provocar el set de desempat, fent veure un quart molt disputat per les dues parts que al final cauria del costat de les solleriques 25-22 que, d’aquesta manera, es feien amb una treballada i merescuda victòria».
(Sóller, 7034, 18 II ’22)