Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Punt Informatiu Pollença, 634)
Badia de Pollença
L’associació Arrels Marines ha fet públic l’informe ambiental realitzat per avaluar l’estat de la Badia i han arribat a la principal conclusió que, si bé no és morta, està en estat crític.
Els principals impactes, des del punt de vista ecològic a la badia de Pollença, es poden reduir en cinc punts:
Vessaments i filtracions de residus, susbstitució i reposició d’arenes, baixa mobilitat oceanogràfica, excés de fondejos i pressió nàutica, i excés d’escombraries i morts.
Com a solucions per recuperar la Badia varen apuntar posar límit a la càrrega ecològica i regular el fondeig de manera que causi el mínim impacte. Però també retirar els residus voluminosos (morts i altres estructures) que hi ha al fons i dur a terme una vigilància activa per evitar que es repeteixin situacions similars. També varen parlar de regular o limitar la velocitat per reduir el renou i el moviment de les arenes fines. I molt especialment, redactar un Pla de gestió i vigilància, cosa que sembla que ja s’està fent.
(Joan Martorell, PiP, 634)
Rutes literàries
La Fundació Mallorca Literària ha fet pública l’oferta de les rutes ‘Walking on Words’ (WoW) de 2022, amb les quals es convida a recórrer la geografia mallorquina per descobrir els ressons literaris que habiten el territori. Dues de les quinze rutes WoW es faran a Pollença de la mà del poeta Miquel Costa i Llobera de qui es commemora el centenari del seu traspàs.
La primera ruta pollencina serà el dia 5 de juny amb una ruta llegendària guiada pel periodista i excursionista Joan Carles Palos que duu per títol ‘Amunt, ànima forta’. Els participants recorreran el camí de cala Murta fins al mirador del Castellet per explorar i gaudir del paisatge que inspirà el poeta Miquel Costa i Llobera.
La segona ruta serà el 15 d’octubre que, amb el títol ‘Damunt l’altura’, guiarà l’investigador i excursionista Tomàs Vibot. Aquesta ruta literària i senderista per la península de Formentor, descobrirà «el Formentor que tan meravellosament va construir a partir dels versos el gran poeta pollencí», segons la Fundació organitzadora.
(Eva Cerdà, PiP, 634)
Dimecres de cendra
El costum de posar cendra és una influència jueva, ja que les persones que havien comès algun pecat es tapaven part del cos amb cendres per demostrar que volien allunyar-se d’allò dolent i apropar-se a Déu. Grecs, egipcis, jueus i àrabs es cobrien el cap amb cendra com a senyal de dol.
Simbòlicament la cendra representa la mort, la humilitat i la penitència. No debades, en el moment en què el capellà imposa la cendra pronuncia dues cites bíbliques: ‘Penedeix-te i creu en l’Evangeli’ (Mc 1, 15) i ‘Recorda’t que ets pols i a la pols has de tornar’ (Gen 3, 19).
(Eva Cerdà, PiP, 634)
Cercadors d’aigua
S’anomenen així a uns professionals que se dediquen a localitzar afloraments d’aigües soterrades. Se pot dir que és una professió per persones que tenen un do especial i que, amb l’ajuda de certs instruments bastant rústics, troben manantials o corrents del preuat líquid. Alguns amb un gran encert, mentre que altres només recullen fracassos (…) Algunes localitzacions sobrepassen els 150 metres de fondària, només emprant una verga d’ullastre o de cep. Fins i tot s’atreveixen a donar un càlcul de la quantitat de metres cúbics per minut que s’hi podrien treure. N’hi ha d’altres que empren un pèndul i segons les oscil·lacions donen els resultats (…) Sia com sia encara no s’ha arribat a la conclusió si és o no una aventurada realitat o una ciència.
(Ramon Reig, PiP, 634)
Campions de tennis
Els tennistes del Club Tenis Pollença Guillermo Ortega i Adrià Kayà aconseguiren el títol de campió i subcampió de Balears a la categoria infantil masculí de 2ona categoria disputat a Formentera a finals de febrer. Guillermo Ortega va confirmar així la seva condició de favorit després d’aconseguir el campionat de Mallorca fa unes setmanes.
(Punt Informatiu Pollença, 634, 16-31 III ’22)