Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1715, 1716)
Primavera
La secció «Parenòstic» fa referència a la nova estació i oferix possibilitats culinàries: «És bon temps per anar a passejar pels camps i camins del fora vila dels nostres pobles. El dia s’allarga de cada dia més, les tardes tornen temperades i conviden a trescar i, si anam un poc vius, podem venir carregats d’espàrrecs. Als nostres sementers i garrigues en podem trobar de dues castes: els espàrrecs vers (Asparagus stipularis), que són més gruixuts i les esparregueres disposen d’unes pues ben prominents, i els espàrrecs bords (Asparagus acutifolis), més magres però iguals de bons.
Tant els uns com els altres són deliciosos mesclats amb ous, fent una bona truita acompanyada d’un bon tassó de vi negre».
(Sa Veu, 1715)
Gran mestre, gran músic, gran persona
Aquest és el títol d’una de les cartes de la secció ‘Veu del lector’ que, entre d’altres coses diu: «En record i homenatge a una persona que ens va deixar la setmana passada: Xavier Carbonell.
Però per definir-la hauríem de canviar l’ordre de les paraules del títol d’aquest text. Pel primer que el record és ‘gran persona’ i crec que si no s’és això no es poden tenir les altres dues qualitats.
Professor de música i musicòleg que va venir a viure a Sóller des de Catalunya a finals del segle passat. I a Sóller va compartir tant com sabia de música, formant a algunes de les persones que avui tenim el privilegi de dedicar-nos a aquest meravellós art i a d’altres que tal vegada no s’hi dediquen professionalment però que també l’han viscut i el viuen encara (…)»
(Teresa Miquel Sellés, Sa Veu, 1715)
Utillatge
El grup teatral Corriola celebra enguany el seu 30 aniversari amb l’estrena de ‘Doblers negres’ de Ray Conney. Les encarregades de l’utillatge d’aquesta obra són Maria Teresa Colom (Sóller, 1951) i Aurora Pujol (Sóller, 2005), vol dir que cuiden de donar sentit a l’escenografia mitjançant els petits objectes que defineixen l’escena i aquells que empren els personatges durant l’obra.
Així conten en què consisteix la seva tasca: «Hem de tenir tots els objectes i el vestuari a punt abans i durant l’obra. Nosaltres estam allà per ajudar als actors a fer els canvis de vestuari. Ells ja saben què han de fer, però nosaltres ho recordam i controlam que no s’oblidin de res perquè tot surti bé». Dit d’una altra manera «consisteix en preparar tot allò que passa darrere l’escenari perquè els actors ho tenguin tot a punt. Hem de dur un bon llistat de tot allò que es treu a l’escenari, com aquell rellotge que duu aquell personatge, o aquella targeta que ha de treure aquella actriu. També arreplegam tot allò que s’ha deixat per enmig al final de l’obra per deixar-ho a punt per a la següent representació. La pròpia obra és la que marca els objectes que s’han d’emprar, però nosaltres som les encarregades de trobar-los. Ens encarregam d’objectes petits, com una botella, un maletí, un tassó o una cullera, per posar alguns exemples».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1715)
Ucraïna
L’Ajuntament de Sóller va aprovar donar 7.000 euros a Apotecaris Solidaris i ha contactat amb l’ONG Llevant Solidari perquè dia 3 d’abril se’n duguin cap a la frontera d’Ucraïna tot el material que fins aleshores sigui donat per la població sollerica, destinat específicament a hospitals infantils.
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1716)
Futbol, Segona Regional
Podem llegir a la crònica esportiva: «Els sollerics aconseguiren véncer per 4-2 el Deportivo Marratxí en un partit ajornat que es va disputar entre setmana. El Marratxí ben aviat es va avançar en el marcador amb un 0-2. Els sollerics reaccionaren tard, però ho feren amb contundència. La segona part va ser totalment sollerica, amb quatre gols».
(Sa Veu, 1716, Sóller, 25 III ’22)