Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Sella, 172)
Primera recepció d’aquesta revista de Sencelles, nascuda el 1983 dins el Centre Cultural com una més de les activitats omplint un buit informatiu al poble. Després de tres anys va desaparéixer. La seva segona època comença l’any 1988 i encara dura. Des de 1989 la revista està associada a l’Associació de Premsa Forana de Mallorca i des de 1993 compta amb el suport de la Fundació Bartomeu Oliver.
Contingut
En aquest número hi trobam: Noticiari (repàs resumit dels tres darrers mesos), Actualitat de Sencelles (meteorologia trimestral), En Xoroi (narració), Associacions de Sencelles (En aquesta ocasió dedicat al Centre Maurista de Sencelles), Coses d’en Martí (Sobre la monografia «El Belén de las Hermanas Capuchinas de Palma» del P. Gabriel Llompart), Del món fins a Sencelles (entrevista amb gent nouvinguda al poble, en aquest cas Andreu Alfaro Fayyad), A Maria Antónia Oliver i Cabrer, binialera adoptiva; Entrevista a Toni Llabrés Zuazaga, de can Renyina (futbolista jugador del C.D.Binèfar del grup aragonès de tercera divisió RFEF), Notícies fresques (més aviat són comentaris, generalment crítics, sobre temes d’actualitat del poble), Carta d’agraïment a la Residència (en relació a la mort de Miquel Truyol Garcia), Amb elles (entrevista amb una fèmina, en aquest cas Maria Zuazaga, professora de biologia i geologia de l’IES Binissalem), Noticiari parroquial (Comentari de les novetats dels darrers mesos a la parròquia de Sant Pere), En Pep d’Aubenya i la pesta de 1652 (narració històrica), Festa de la Beata Francinaina 2022 (crònica dels actes celebrats al voltant de ‘sa tia Xiroia’ el passat febrer), Activitat fotogràfica amb llana d’acer i llums. La portada i contraportada són fotos de Pep Aguilar.
(Sa Sella, 172)
Col·laboradors
Joan Florit i Horrach, Jordi Llabrés i Sans i Guillem Mut i Llabrés cuiden de la Redacció.
Altres participants: Associació fotogràfica de Sencelles, Pere Bergas i Llabrés, Martí Cirer, Escoleta els Molins, Jane F.Sutcliffe, Aina Maria Llabrés i Llabrés, Sara Martínez i Moll, Miranda Miret i Mayrata, Jaume Perelló i Llabrés, Toni Vallés i Perelló, Guillem Zuazaga i Llabrés
Específics d’aquest número: Joan Florit i Horrach, Antoni Ferragut Mayrata, Joan Miquel Chacón i Nicolau, Xim Truyol Forteza.
(Sa Sella, 172)
Feminisme
És evident que aquest tema funciona bé a Sencelles, amb moltes activitats. Hi ha l’anomenat ‘Moviment Feminista’ que organitza adesiara concentracions antimasclistes i, especialment, minuts de silenci per mostrar el rebuig davant l’assassinat d’alguna dona víctima de la violència masclista; en alguna ocasió surt com a ‘Col·lectiu Feminista’.
(Sa Sella, 172)
Canonge
Fa uns mesos hi varen fer el rector de Sencelles i Biniali, mossèn Josep Adrover Vallbona. Va ser ordenat el 1996, és llicenciat en Dret Canònic per la Universitat Gregoriana de Roma, i actualment és, entre d’altres càrrecs diocesans, el vicari general de la Diòcesi, que compagina amb el ministeri de rector de les parròquies esmentades i la de Costitx. És jutge del Tribunal Eclesiàstic i professor del CETEM i de l’ISUCIR (Institut Superior de Ciències Religioses).
(Jordi Llabrés i Sans, Sa Sella, 172)
Rutes turístiques
L’Ajuntament de Sencelles ha llançat un nou web de turisme amb rutes per aquest municipi de caire cultural, arqueològic i naturalistes. Es tracta de www.visitsencelles.com
(Sa Sella, 172)
Maria Antònia Oliver
Mor el 10 de febrer. L’Agència de Sencellers comenta «L’escriptora, juntament amb el seu home, també escriptor, Jaume Fuster, va passar temporades a Biniali, fins que va acabar per residir-hi tot l’any. El dia següent, davant ca seva, hi va haver una concentració de record organitzada per l’OCB».
El 14 de febrer rep la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, concedida a títol pòstum.
(Sa Sella, 172)
Sa Tia Xiroia
Organitzaren una visita guiada, en el marc de les festes de la Beata Francinaina, a Ciutat, recorrent diversos llocs relacionats amb ella.
Igualment, el Club Atlètic Sencelles li ha concedit el títol de ‘Capitana d’Honor’.
I encara, varen fer una encesa d’espelmes «al monument de la Beata per pregar per la pau a la guerra d’Ucraïna».
(Sa Sella, 172)
Càpsula del temps
Encara en relació a sa Tia Xiroia, el dia de Santa Àgueda, el batle de Sencelles, els regidors que s’hi feren presents i la clerecia van signar un document que, a dins un tub d’acer inoxidable, es col·locà a sota del monument de la Beata.
Ja hi havia un tub anterior, de 1955, que contenia un pergamí, ara en molt mal estat degut a la humitat, signat aleshores per les autoritats religioses, civils i militars del moment, i una sèrie de monedes de curs legal de l’època.
En el moment d’enllestir aquesta nova càpsula del temps, s’hi col·locà el tub vell i tot el seu contingut, el document nou, un llibret amb la història del monument i un exemplar de cada una de les monedes vigents actualment.
(Jordi Llabrés i Sans, Sa Sella, 172, Sencelles, I-III ’22)