Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7038,7039)
Modernisme
Sóller fou el municipi on aquest estil artístic va tenir més difusió, després de Palma. Ara l’Ajuntament treballa amb una proposta que pretén impulsar aquesta localitat com la capital del modernisme de la Serra de Tramntana. La proposta comprèn la creació d’una marca i la creació de rutes modernistes per fer d’aquest patrimoni un referent. Alhora pretén posar en valor el llegat patrimonial que contenen molts carrers de la localitat, mitjançant la creació de continguts digitals, visuals i documentals que a través d’un codi QR es posaran a l’abast del visitant.
El cementeri de Sóller, l’estació de Ferrocarril, els immobles ubicats a la Gran Via, Can Prunera o la Parròquia i l’edifici del banc de Sóller a plaça són tan sols alguns dels exemples més destacats i coneguts d’aquest estil que s’identifica amb l’aparició de la burgesia, una nova classe social que sorgí amb la revolució industrial i que gràcies al bon moment econòmic invertí en el nou moviment que estava de moda a Europa.
(Irene Cabrer, Sóller, 7038)
Rosa Blanca
Els mesos d’abril i maig se celebra la cinquena edició dels Tasts d’aquesta cervesa, una cita que convida a assaborir-la amb propostes culinàries de primer nivell. En aquesta ocasió el cuiner solleric Jaume Vicens serà l’encarregat d’elaborar cinc plats per maridar amb aquesta cervesa.
Vicens és un dels cuiners més joves i alhora més ben valorats de Mallorca, que amb son pare regenta el restaurant Béns d’Avall. En el menú dissenyat per a l’esdeveniment, Jaume Vicens es basa en els productes típics de Mallorca tractats amb tècniques d’avantguarda, sense perdre l’essència i l’emoció de la tradició. Tots els plats estaran en consonància amb els tons gustatius que defineixen Rosa Blanca.
(Sóller, 7038)
Corriola
Després de dos anys d’inactivitat pel COVID, aquest grup teatral solleric reprèn la seva cita anual amb ‘Doblers negres’ de Ray Cooney. Un dels protagonistes, l’actor Guillem Coll, ens parla de l’obra: «A partir d’una posada en escena molt dinàmica on els personatges entren i surten constantment de l’escenari, Doblers Negres explica de forma còmica com un maletí de diners de dubtosa procedència pot canviar-te la vida embolic darrere embolic. De fins on som capaços de mantenir una mentida si aquesta actitud suposa poder treure un benefici. Sincerament, amb l’estrena d’aquesta obra us diria: benvinguts al cúmul d’embolics i a la festa del retornat teatre».
(Jero Reynés, Sóller, 7038)
Infraccions
L’any passat la Policia Local de Sóller enregistrà un total de 725 denúncies per conduir sota els efectes de l’alcohol, avançar indegudament i anar en direcció prohibida. En el segon lloc d’infraccions més comeses el 2021, hi ha parlar per telèfon mòbil, amb un total de 24 denúncies.
(Aina Borràs, Sóller, 7039)
Receptes marineres
El Museu de la Mar treballa amb els majors per recopilar aquest tipus de receptes. Com a activitat complementària de l’exposició ‘De la mar a la taula’ hom treballa per elaborar un receptari a partir de receptes procedents de la gastronomia marinera. Amb la col·laboració de departament de Serveis Socials, la gent major de Sóller, el Port i Fornalutx fa un recull de les elaboracions culinàries que seran entregades als alumnes que estudien cuina a l’IES Guillem Colom Casasnovas perquè aquests les reprodueixin a la cuina.
(Irene Cabrer, Sóller, 7039)
Cuina Medieval
«Els primers texts en català on podem extreure informació gastronòmica daten del s.XIV (…) El primer receptari pròpiament dit, escrit en llengua catalana, és ‘El llibre de totes maneres de potatges de menjar’, més conegut com a ‘Llibre de Sent Soví’ (1324). És un dels manuscrits més antics d’Europa, el primer receptari conegut de cuina catalana i un des receptaris europeus més antics escrits en una llengua diferent al llatí. Conté més de dues-centes receptes. Va ser un dels receptaris de més influència d’Europa».
En el mateix escrit es fa referència a la cuina àrab, amb punt central a l’època medieval de Bagdad «que es converteix en la capital gastronòmica del món (…) La cuina àrab tenia com a base les salses de ceba i ametlla, la canyella i el safrà, mescles de moltes herbes, mescla de dolç i salat i el trempar amb aigua de roses i suc de taronges agres (…) Alguns dels productes introduïts pels àrabs a la penísula ibèrica son: la canya de sucre, magrana, albergínia, carxofa, cotó, i es creu que fins i tot l’arròs».
(Juan A. Fernández, Sóller, 7039)
Bàsquet Mini Femení
Sa Cabaneta, 28 – Ca’n Boqueta, 16
«Les minis Restaurant Ca’n Boqueta anaren de menys a més en la seva visita a la pista de sa Cabaneta. Després d’un fluix inici de partit, les jugadores de Juan Oliver anaren millorant la seva actitud i entrant en joc. Poc a poc aquest canvi es notà sobre la pista i al final les forces es veieren més anivellades».
(Sóller, 7039, 25 III ’22)