Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7042,7043)
Pedra
A Raixa es presentaren els documentals «Els secrets de la pedra», un conjunt de quatre audiovisuals que donen a conèixer la riquesa i la singularitat de la tècnica de la pedra en sec.
El projecte està presentat pels margers Miquel Estarellas i Guillem Palou, on expliquen «un dels oficis més antics de l’illa transmés de generació en generació».
El material elaborat pel Gremi de Margers i amb la col·laboració del Consorci Serra de Tramuntana està compost per «Camins», el qual detalla com es construeixen els camins de pedra en sec per part dels margers; «Construcció d’un marge», vídeo en el qual es transmet la tècnica de la construcció dels marges; «Margers: un poc d’història. Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial Unesco» narra la importància de la construcció de la pedra en sec com element humanitzador del paisatge; i «Marges i parets» on s’explica la diferència entre aquests dos elements.
Els documentals tenen un caire divulgatiu i pretenen difondre aquesta tècnica, perservar-la com a tradició i facilitar eines per a les bones pràctiques.
(Irene Cabrer, Sóller, 7042)
Política
Tomeu Hernández Pascual (Sóller, 2004) té l’objectiu de dedicar-se a la política. Cursa segon de batxillerat Humanístic i té la idea d’estudiar el Grau en Relacions Internacionals. Fa part d’una agrupació política municipal i té clar el seu futur: «Ara mateix no, però més endavant faig comptes d’encapçalar llista municipal, autonòmica i fins i tot nacional. Des de ben petit jo sempre he dit que volia ser president d’Espanya i som conscient que és un projecte molt ambiciós, però qui no ho cerca, no ho troba».
(Aina Borràs, Sóller, 7042)
Peix
El cuiner Juanan Fernández dedica la seva secció a parlar de l’exposició «De la mar a la taula» organitzada pel Múseu Marítim de Mallorca. Aprofitant l’avinentesa ofereix alguns consells per a la manipulació del peix:
«1-El peix presenta una carn molt delicada i la seva cocció no és fàcil. Si el fregim sempre ho farem amb protecció (farina, ou, tempura, Orly, pa rallat). Si el feim al forn, sempre també ben protegit (amb verdures, a la mallorquina, en papillotte, a la sal, etc). Si el feim torrat, ho farem a foc viu i per un espai curt de temps.
2-Si volem menjar el peix cru, aquest ha d’haver estat congelat 48 hores abans, per tal d’evitar problemes amb l’anisakis.
3-Combina molt bé amb el peix les olives, el fonoll i en general els envinagrats. També queda molt bé el vi blanc, els cítrics, el coco, el curri i en general espècies i herbes ben aromàtiques.
4-El peix es pot congelar, però ha d’esser ben sec i sobretot ha d’estar net de budells.
5-Si feim brou millor descartar els peixos blaus. I si ho volem usar, millor mesclar-ho amb peix blanc. El peix blau té més greix i un sabor més fort».
(Sóller, 7042)
Museu
El Museu de Sóller-Casal de Cultura ha obert les portes al públic després de dos anys de tancament a causa de la pandèmia i a les restriccions.
Segons ha explicat el director del Museu, Jaume Deyà, durant aquests dos anys s’ha aprofitat per renovar una mica la sala d’arqueologia, s’han restaurat alguns mobles i peces i s’han fet petites millores en la il·luminació de les col·leccions exposades.
Cal recordar que el Museu de Sóller conserva i exposa una important col·lecció d’arqueologia, així com una variada pinacoteca, mobiliari antic, elements d’etnologia local i exòtica (incloent una singular col·lecció de màscares de Papua-Nova Guinea), vestuari i indumentària antiga, art sacre mallorquí, etc. per la qual cosa té un especial interès com a oferta complementària cultural. El Museu també és la seu del Casal de Cultura i del Foment de Cultura.
(Sóller, 7043)
Capità Angelats
Guillem Coll Plaza (Sóller, 1976) encarna el personatge de Capità Angelats durant el Firó des de 2018. Els seus preparatius per a la diada del Firó són: «Sobretot preparar-me els discursos de l’arenga com la proclamació de la victòria. El primer any em vaig haver de preparar molt en aquest aspecte i em va costar bastant controlar els nervis en el moment, però l’any següent ja fou diferent. A mi m’agrada molt interpretar aquest paper davant la gent».
Segons la seva opinió, viure el Firó essent un dels protagonistes del dia «és molt, molt diferent. És especial, emotiu, estressant, però sobretot és intens. A mi m’agrada molt».
Per a ell «el Firó és més que una festa. És un conjunt de sensacions i moments que formen una festa grandiosa. Aixecar-se a casa amb la família i vestir-se, anar a berenar amb els amics, començar la festa… És tota una cerimònia».
(Aina Borràs, Sóller, 7043)
«Viure corrent, córrer vivint»
Aquest és el títol del llibre fet per l’especialista balear en carreres de muntanya Tofol Castanyer. Es tracta d’un llibre de 269 planes, fet amb la periodista Mercè Valero, per intentar captar l’atenció dels seus seguidors, els amants de la muntanya, però també d’aquells que vulguin conèixer millor a un dels esportistes més carismàtics de Mallorca.
Tal és la quantitat i qualitat de vivències que reflecteix Viure corrent, córrer vivint que Tòfol assegura que 2hi havia coses que no sabia ni la meva dona i es va assabentar per aquests audios». Per a l’esportista aquest llibre suposa «tancar el cercle… Si amb ell puc transmetre uns valors i vivències que millorin el món, seria l’oncle més feliç».
(Sóller, 7043, 22 IV ’22)