Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7044, 7045)
Aniversari de bàsquet
Esport que està de celebració. De fet poques entitats esportives poden presumir de ser la més antiga de Balears que continua encara en actiu. És el cas del club Joventut Mariana, que durant aquesta temporada celebra el seu 80 aniversari. Coincidint amb aquest aniversari, Sóller es convertirà durant uns dies en el centre d’aquest esport, ja que al mes de maig farà 90 anys que es va jugar el primer partit de bàsquet.
Aquest esdeveniment tingué lloc l’any 1932 per iniciativa dels germans Pere i Joan Reynés. Ambdós germans aconseguiren que aquest esport tingués continuïtat a la localitat gràcies a la creació d’una secció de basquet dins la Sociedad Deportiva Sollerense.
Una dècada més tard, en el si de la Congregació Mariana, es va fundar un equip de bàsquet de tipus amateur.
(Irene Cabrer, Sóller, 7044)
Refugiats bosnis
El Parlament de les Illes Balears va aprovar amb el suport de tots els grups una Declaració Institucional en memòria del 30è aniversari de l’acollida de famílies bosnianes a Balears. La sollerica Olga Radovanovic hi va acudir en representació de les famílies acollides.
En la Declaració Institucional al Parlament manifesta el seu rebuig als fets succeïts a la regió dels Balcans entre 1991 i 1999 i recorda el fet que les actuacions de caràcter solidari que es dugueren a terme pel compromís de la ciutadania i les ONG va permetre acollir prop de 2.500 persones refugiades al conjunt de l’estat, de les quals una seixantena arribaren a les Balears. Moltes d’elles s’instal·laren a Sóller.
(Sóller, 7044)
Xeremiers de Sóller
Jeroni Rullan, a la secció ‘Afinant’, presenta un treball d’aquesta formació musical que celebra els seus 20 anys d’existència. «El grup -diu Rullan- ens convida amb aquest nou treball discogràfic, a acompanyar-los durant tot el llarg dia del Firó. El títol del disc ja ens avisa: ’20 anys en un dia, a la lluita Xeremiers!’.
Així doncs, assistirem amb ells a l’homenatge que es fa, ben matí, al Monument de l’Horta i seguidament a la zona de can Tamany (devora la casa de les ‘Valentes Dones’) en la qual es celebra la tradicional missa i, després, a can Sec.
Farem amb ells el recorregut total des del desembarc dels moros al Port de Sóller, donant inici a les dues batalles que es fan allà; més tard a la del pont d’en Barona (que separa l’Horta i la Vila) i assistirem a l’emocionant i apoteòsica batalla final a la plaça de la vila.
Quan els ‘Tamborers dels Moros’ deixen de tocar (simbolitzant així la seva derrota), acte seguit es canta l’Himne de la Balanguera i -novament- les xeremies, flabiols, personatges històrics, pageses i el clam del poble seran els reis de la festa.
I ja com a colofó, acompanyarem als ‘Xeremiers de Sóller’ i tota la comitiva a retornar la marededéu de la Victòria al seu lloc, que és l’església de l’Hospici.
El repertori que hi trobareu es presenta de diverses formes: repertori tradicional solleric (Mateixa de can Tamany, Bolero de ses Valentes Dones…); repertori nou propi (Jota des Barrut, Ball de Caparrots, Jota de les Pageses…); d’altres indrets (Galícia, terra occitana de França, Escòcia) fruit d’intercanvis durant els viatges; cançó popular (No en volem cap i Som Solleric).
He trobat genial la inclusió de l’Arenga (adaptada) del capità Angelats, la Balanguera i la Salve Regina».
(Sóller, 7044)
Indumentària del Firó
Durant la conferència del Firó, que es va dur a terme a can Dulce, impartida per Antoni Quetglas, es va fer una classe d’indumentària de com s’ha de vestir correctament i com no el dia del Firó o a l’Ofrena. Entre els principals punts destaca que no es pot dur el rebosillo com un mocador o una camiseta com a gipó.
(Sóller, 7045, 6 V ’22)