Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Fent Carrerany, 429)
Correllengua
L’Editorial és dedicat a aquest tema, tan delicat i preocupant, i acaba dient: «No és gratuït, ni anecdòtic, que d’ençà de la primera edició del 95 (a prop de fer trenta anys, ja) s’hagi decidit tornar donar continuïtat i protagonisme a la festa reivindicativa del Correllengua. A dia d’avui, tenim una societat que ha canviat moltíssim d’ençà d’aquella primera passa reivindicativa. Demogràficament, culturalment. En valors i actituds. I vents tempestuosos i plens d’intòlerància contra els usos, el coneixement i el paper que han de tenir llengües com la nostra, han començat a bufar de manera evident i renouera. Per això és tan important continuar reivindicant i, sobretot, fer ús amb la màxima normalitat i naturalitat possible, d’aquesta malmenada, però orgullosament nostra, llengua catalana. Si nosaltres la posam enmig seguirà corrent molt més temps amb la flama ben encesa».
(Fent Carrerany, 429)
Manifest
Hom en va llegir un al Correllengua que, entre d’altres coses, deia: «(…) Històricament han estat moltes les restriccions, imposicions i prohibicions que hem patit els mallorquins per fer una cosa tan senzilla com la d’expressar-nos en la nostra llengua, i aquesta ha sobreviscut gràcies a la fidelitat que hi hem mostrat al llarg del temps (…)
Ens falta, però, molt de camí per recórrer, ens falta reivindicar encara més els nostres drets lingüístics, perquè
-Volem unes Illes Balears on la llengua catalana sigui una eina de cohesió social;
-Volem poder usar-la sempre, sense por ni complexos, en qualsevol circumstància i davant qualsevol interlocutor;
-Volem més mitjans de comunicació en català i més suport als existents (…)
Usar la nostra llengua és un dret, però mantenir-la és un deure. Som els hereus dels milers de mallorquins que han defensat la nostra llengua en èpoques difícils, molt més difícils que les actuals, i per això tenim el deure moral de treballar per preservar-la i fer que les generacions futures la visquin amb normalitat (…)»
(Fent Carrerany, 429)
Neteja
«Una iniciativa que sembla ben interessant i que podem recomanar i fer conèixer a tots els aficionats a l’excursionisme i a la muntanya. I és que des de la Federació Balear de Muntanyisme s’ha organitzat un ‘plogga’ o ‘plogging’ obert que consisteix a córrer (en el cas dels excursionistes, caminar) però recollint les escombraries, els fems diversos, que es trobin en el seu camí. Organitzat des de l’àrea tècnica de medi ambient d’aquesta federació, ens proposen així donar una mà per mantenir netes les nostres muntanyes. I és que de porcs n’hi ha de moltes classes, tant pel pla com per la muntanya».
(Fent Carrerany, 429, Maria de la Salut, V ’22)