Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Punt Informatiu Pollença, 638)
Arcabussos
L’ajuntament de Pollença llogarà arcabussos per als Moros i Cristians de 2022 i es planteja la compra de 26 arcabussos per als propers anys, arran de la recent modificació del Reglament d’Armes que prohibeix expressament l’ús d’armes de foc a les festes populars i a recreacions històriques.
A més de les noves ‘armes’ la normativa exigeix que aquells que les manegin tenguin el permís d’armes vigent i un curset que impartirà «un dels tiradors de Sóller i que durarà un dematí» ha anunciat Josep Lluís Pons, regidor de festes de l’ajuntament de Pollença. És més, Guàrdia Civil, Policia Local i Ajuntament hauran de fer un control.
(Eva Cerdà, PiP, 638)
Anglada Camarasa
El Museu de Pollença ha organitzat algunes visites guiades a l’exposició ‘Anglada Camarasa, 150 anys’, que actualment es pot veure a l’Església del Convent. La responsable d’explicar allò que s’amaga rere les obres exposades és la historiadora de l’Art, Sílvia Pizarro, bona coneixedora de l’obra i de la persona.
Encara resta pendent la que s’ha de dur a terme el dissabte 18 de juny a les 18 hores.
Les visites són gratuïtes, però amb reserva prèvia, ja que s’ha fixat un màxim de 15 persones per visita. Per reservar plaça, s’ha de telefonar al 674 781 991, de dimarts a dissabte de 10 a 14 hores.
(Eva Cerdà, PiP, 638)
Flora micològica
La Reserva Natural de l’Albufereta compta amb el primer catàleg de funga, elaborat pels micòlegs Josep Ll.Siquier, Joan C.Salom, Àngel Pintos i Joan Planas. Els quatre autors han recopilat 99 espècies en aquest document, que forma part d’un article més extens. En ell hi apareixen 20 espècies noves per a la Reserva Natural de l’Albufereta i 12 són noves citacions per a les Illes Balears.
De les espècies catalogades cal destacar per la seva raresa, «l’Agaricus moellerianus», un xampinyó molt poc citat a Europa; «l’Apiospora balearica» descoberta com a espècie nova a l’any 2019 per un dels autors del treball (A. Pintos) i la «Paratricharina poiraultii» que es creia despareguda després que la darrera citació fos l’any 1905 i retrobada més cent anys més tard a Croàcia i a la península Ibèrica.
Aquest catàleg es pot consultar a l’enllaç https://ca.balearsnatura.com/parque_natural/reserva-natural-de-salbufereta/#investigacion1PDF
(PiP, 638)
Costa i Llobera
El 10 de maig tingué lloc a Ca n’Oleo de Palma la presentació d’experiències i treballs didàctics sobre Miquel Costa i Llobera realitzades pels col·legis públics d’Infantil i Primària que porten en la seva denominació el nom del gran poeta i sacerdot: els de Pòrtol (MARRATXÍ), Pollença i Palma.
Es començà amb la presentació de l’acte per l’inspector d’educació Josep L. Bonnín que emmarcà els treballs sobre Costa i Llobera a les escoles esmentades a petició del Fòrum Europeu d’Administradors de l’Educació, organitzador de l’acte.
Acte seguit, la directora del centre de Pòrtol, Maciana Alomar, parlà del treball de coordinació fet entre les tres escoles participants, no oblidant les dificultats del temps de pandèmia que milloraren al final del segon trimestre.
A més, Toni Bibiloni, del centre educatiu de Pòrtol explicà que les activitats foren a nivell de centre; activitats a nivell d’aula segons el cicle i les visites entre centres.
(Miquel Vives, Punt Informatiu Pollença, 638, 16 a 31 V ’22)