Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Plaça, 416)
Acudit
La secció «De la xarxa» mostra una intervenció de ‘Vidal Orell Jeroni’ al W.A. que té per títol ‘N’escoltarem de beneitures…’ i diu: «Fa molts d’anys un pagès de poble anava pel passeig de vora la mar per Ciutat, i li varen dir ‘l’amo, no en teniu cap de bassa tan grossa com aquesta d’allà on veniu’ i ell va contestar ‘És que no hi ha tants d’ases a abeurar».
‘Idò això’, acaba dient l’escrit.
La segona part ve amb la fotografia que acompanya el text i deixa entendre el seu sentit: Es tracta de Kristin Hansen, organitzadora de la primeraq Pride Week per a Palma, que va dir quelcom com: «Vindrà gent del camp que potser no ha vist mai una lesbiana». Ben Amics, Podemos i d’altres entitats i particulars se li varen tirar damunt per la seva aficada de pota…
(Sa Plaça, 416)
Mal auguri
Joan Pons intitula el seu article ‘On ens du el turisme’ i després de parlar dels problemes de vivenda i lloguer que pateixen les localitats de Mallorca, acaba dient: «Tot per preferir el turisme massificat del que en aquests moments pensam que ens arregla la vida i l’economia, però sense pensar que som unes illes limitades amb molt pocs recursos (com un pot comprovar quan es produeix una vaga de transport o de qualsevol sector alimentari). Però el recurs més difícil amb què es trobaran les Illes serà l’hidràulic. Cal pensar un poc més en el futur i no tant en la riquesa immediata que en aquests moments genera el turisme».
(Sa Plaça, 416)
Vivendes vacacionals
«Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) han permès conèixer que dos municipis de la contrada, Búger i Pollença, es situen al capdavant de les llistes de localitats amb més proporció d’habitatges vacacionals d’Espanya. Concretament, Búger tendria un 27’5% de cases destinades a lloguer turístic ocasional, i Pollença un 26’04%. És a dir, que de cada 10 cases, gairebé 3 s’han reconvertit a habitatge vacacional. Destaquen també Ariany (20%), Alcúdia (18%), Costitx (16%), entre d’altres».
(Sa Plaça, 416)
Parc natural
El Govern ha donat a conèixer que s’ampliarà el Parc Natural de la Península de Llevant i que a partir d’ara inclourà finques dels municipis de Santa Margalida, Capdepera i Sant Llorenç, a més d’Artà, com fins ara. Concretament, els nous límits contemplen que la finca pública de Son Real (Santa Margalida) formarà part del parc. L’extensió de la zona protegida -que enguany compleix 20 anys- ha estat de 1.658 hectàrees, i amb l’ampliació arribarà a 17.112, de les quals 6.000 corresponen a zona marina. El nou parc també sumarà l’emblemàtica finca de sa Canova d’Artà. El Govern té ara en exposició pública el decret d’ampliació».
(Sa Plaça, 416)
Festival
La 61ena edició del Festival de Pollença se celebrarà del 6 al 27 d’agost amb un total de set concerts que es duran a terme al Claustre del Convent de Sant Domingo de Pollença.
El concert inaugural serà el 6 d’agost amb l’actuació de l’Orquestra Simfònica Illes Balears. Mentre el concert de clausura serà el 27 d’agost, a càrrec de l’Orquestra Nacional d’Espanya.
El Festival, segons el seu assessor artístic i de gestió, Pere Bonet, aposta per una programació molt variada que conjuga diferents estils musicals i on el violí i el piano, en seran els protagonistes, tot obrint el Festival a nous públics».
(Antònia Coll, Sa Plaça, 416)
Tàperes
«Les tàperes enguany s’han avançat a causa de les altes temperatures gairebé un mes(…) El que s’ha mantingut i recuperat després de l’aturada obligada per la covid, ha estat la fita de les ‘tapes amb tàperes’ a mitjan juny, que van oferir nou establiments de restauració local.
La tàpera, aquest producte petit i de difícil recol·lecció, és per a molts un producte molt preuat, ja que entre l’envinagrat, per la seva conservació, i el seu particular gust, ofereix la possibilitat d’enriquir des d’un plat de pobre com el cuinat, fins a la tapa més sofisticada. En aquesta edició quedà demostrat amb ‘l’arròs de pobre’ de can Menescal, fent d’una paella de verdures una exquisitesa amb un poc d’arengada i tàperes. L’oferta gastronòmica fou variada i per a tots els gusts, fins i tot per la valoració del jurat».
(Antònia Coll, Sa Plaça, 416)
Son Bielí
Aquest espai de Búger, seu de la Fundació ACA, recupera un dels seus objectius, «ser un espai per estimular la creació artística i lloc de residència per aquests creadors», explica l’actual gestor de la Fundació ACA, Miquel Àngel Tortell.
Les estances han estat al llarg d’aquests dos darrers anys rehabilitades i acondicionades de bellnou per acollir artistes, des de músics, poetes i grups d’intercanvi cultural o per dur a terme treballs i intercanviar experiències.
Son Bielí, diu Tortell, és un espai idoni per estimular la creativitat. Les cases disposen de cinc cel·les dobles, a més de dues cuines, una sala d’assaig, una sala de gastronomia i la Sala del piano, a més d’un ampli mirador i tot un espai verd que allunya als residents i estadants de qualsevol incursió molesta de renous o altres».
(Sa Plaça, 416, Inca i comarca, 17 VI ’22)