Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1730)
Antoni Serra
Aquest escriptor, resident a Marratxí des de fa anys, tendrà una sala dedicada a la biblioteca municipal de Sóller amb tot el fons bibliogràfic que ha cedit a l’Ajuntament una vegada que culmini el procés de remodelació de la planta baixa de ses Escolàpies.
Així ho va assegurar fa poc el batle de Sóller, Carles Simarro, que va acompanyar l’escriptor solleric a les sales provisionals on s’hi guarden els prop de 15.000 volums, entre llibres, documents i correspondència, que va donar al municipi l’any 2019.
L’escriptor va estar acompanyat pel seu nebot Miquel Serra i pel regidor de Cultura, Miquel Nadal.
Durant aquesta visita, l’escriptor va donar a l’Ajuntament dues obres pictòriques de l’artista solleric Lluís Castaldo. Una d’elles passarà aviat a guarnir el despatx de batlia de les Cases de la Vila.
(Joan Mora, Sa Veu, 1730)
Olives i oli
Joana Palet (Sóller, 1939), de can Gaiesc de l’Horta, és una de les 40 collidores d’oliva a les quals el Consell de Mallorca ha homenatjat amb la Medalla d’Honor i Gratitud per la seva contribució a la transformació de la Serra de Tramuntana.
Així conta la seva experiència: «Vaig començar a collir a l’olivar familiar als 14 anys, quan vaig acabar l’escola. Després, quan era més gran i vaig començar a fer feina a l’Espléndido, hi anava quan acabava a l’hotel. Anava a collir amb els meus pares i la meva germana, ja que teníem un gran olivar».
Relata el dia a dia d’aquesta manera: «Un dia normal i corrent ens aixecàvem, bevíem el cafè amb llet, preparàvem la senalla per després fer el dinar a l’olivar -que solien ser sopes o arròs- i partíem cap a l’olivar. Allà, ens posàvem a collir oliva i devers les dotze i mitja la meva mare anava a preparar el dinar. Quan tenia el dinar fet, ens cridava i dinàvem. Després estàvem mitja horeta i tornàvem a collir. Llavors, quan començava a fer fosca, aplegàvem. Davallàvem l’oliva, la deixàvem dins el porxo i partíem cap a ca nostra».
Dóna la diferència entre l’oli d’abans i l’actual: «Abans, l’oliva havia de madurar a l’olivera. La collíem quan havia caiguda i feia aquell oli de color doradet, tan bonic. Pèrò ara, comencen a pegar bufetades a les oliveres. Les olives són verdes i fan l’oli d’oliva de color verd. És un oli que no fa gust a res. Ara no hi ha oli bo. El d’abans sí que ho era perquè l’oliva havia madurat i era or. Ara no és així, encara que sigui molt car».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1730)
Teatre
La jove autora de Binissalem, de 17 anys d’edat, Victòria Cerdà, ha recollit el premi del II Concurs de Joves Dramaturgs En Vi-u convocat per l’associació Arrel’ART.
L’obra de Victòria Cerdà, titulada ‘Cellers i amors’, descriu l’evolució d’una relació de parella mitjançant diverses escenes que tenen lloc en un restaurant. Ha estat la millor de les set obres presentades al concurs per a joves.
Lídia Martínez, en representació del jurat, ha destacat la maduresa de l’obra i la idoneïtat de l’estructura. Cerdà és molt activa en el món del teatre i s’hi voldria dedicar professionalment».
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1730)
C.P.Mestre Colom
La marratxinera Antònia Manuela Mulet Rodríguez -de cas Rugal, de Pòrtol- serà la nova directora del Col·legi Públic Mestre Colom, de Bunyola. El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) va publicar la resolució que informa oficialment del nomenament. Serà directora del centre fins el 30 de juny de 2026″.
(Sa Veu, 1730, Sóller, 1 VII ’22)