Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7053)
Cuina d’autor
La secció ‘A tota plana’ parla que en els darrers anys la cuina de Sóller ha assolit un nivell de qualitat molt elevat i la seva gastronomia és cada vegada més coneguda, de la mà de bons professionals. Així ho han reconegut, per exemple, els indicadors internacionals més prestigioses, com la guia Michelin o la Repsol que han atorgat diferents guardons a restaurants com Béns d’Avall, dirigit per Benet Vicens, Jaume Vicens i Guillem Méndez. Els cuiners Kiko Martorell (Ca’n Boqueta), Joan Alemany (Ca’n Karlito) i Pep Lluís Mayol (Ca’n Barretes), coincideixen en el fet que a Sóller es menja molt bé, que la Vall, i Mallorca en general, té un producte local molt bo i molt bons professionals.
Consideren que tot això ha fet que Sóller s’estigui fent un nom dins la gastronomia de Mallorca i sigui conegut fins i tot a escala mundial.
(M.B.R. Sóller, 7053)
Ammonits
Al Museu Balear de Ciències Naturals hi hagué una nova conferència del cicle Xerrades Naturalistes, organitzat per l’Associació d’Amics del Museu (AMBCN). En aquest cas la dissertació versà sobre els Ammonits i anà a càrrec del naturalista especialitzat en paleontologia Josep Suárez Ruiz, col·laborador del Museu Balear de Ciències Naturals. Juárez ha centrat bona part dels seus treballs i publicacions de paleontologia en l’estudi d’aquests grans mol·luscs marins que van dominar mars i oceans en temps geològics pretèrits i que han deixat una gran quantitat de fòssils, en general ben coneguts per la seva forma espiral o de corn enrodillat.
(Sóller, 7053)
Túnel de l’Art
Les festes de Sant Pere es varen encetar amb l’exposició «Túnel de l’art». Aquest enclavament tan curiós situat als polvorins dels Cingles va acollir una mostra de joves artistes sollerics juntament amb autors i autores de més trajectòria.
Els artistes que hi participaren foren: Tomeu Colom, Manuel Cuevas, Petra Eveline Dahmen, Ana Darder Pizà, Miguel Angel Delgado, Adrian Elgie, Marcelina Echegaray, Emma García Terrades, Patrick Guino, Sharon MacLaren, Natalia Spitale, Jude Swaffin i Szilvia Vásquez.
(M.B.R. Sóller, 7053)
Paella
La secció ‘Parlem de cuina’ del cuiner Juanan Fernández proposa aquest popular plat, sota el títol ‘Us ve de gust una paella?’
Considera que «una paella és un plat delicat on l’equilibri entre els ingredients ha d’estar coordinat i els diferents punts de cocció s’han de controlar a l’extrem. Una paella ha d’esser seca i sucosa alhora, amb el gra de l’arròs al seu punt (un poc sencer), però a l’hora amb un toc de cremadet a la base. Una paella pot esser cega, mixta, vegana, de carn, de peix, negra, mallorquina o valenciana, però sempre l’hem de cuinar dins una paellera».
Diu que l’arròs «sempre de gra rodó i si és Bomba millor. Aquests tipus d’arròs abasorbeixen bé els líquids i retenen els sabors. A diferència de l’arròs llarg que és més apropiat per a elaboracions fredes».
Finalment, diu que «una paella és un plat molt agraït pel que fa a les grans quantitats d’ingredients que podem usar, però baix el meu parer n’hi ha que no poden formar part mai d’una paella i d’altres que són imprescindibles.
Una paella no porta mai pastanagues, porro, bròquil, pinya (colflori), col, albergínia, olives, encurtits, fruites, un altre hidrat de carboni a part de l’arròs, salsa de soja o altres salses comercials, embotits, llenties o ciurons.
Imprescindibles: all, julivert, safrà, carxofa (si és el temps), mongetes, pèsols, garrafó.
Per a donar color usarem tomàtiga, pebre bord i safrà natural».
(Sóller, 7053, 1 VII ’22)