Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1731)
Meteorologia
El «Parenòstic» del setmanari és molt explicit i, per desgràcia ben real: «El sol no és sofridor i les ombres de cada cop són més minses. Sols s’està bé a la platja o els vespres a la fresca». I potser, ni això.
Quant a algunes de les fruites d’epoca, també tenen relació amb la calor: «És temps de collir melons i síndries que són dues fruites que refresquen de valent durant els calorosos dies d’estiu. Antigament les posaven dins els pous o fonts perquè es mantinguessin fresques i fossin més refrescants; avui, amb els frigorífics, encara podem gaudir més dels sabors de dites fruites».
(Sa Veu, 1731)
Intolerància
Un dels ‘Dret a veu’ diu textualment: «Per què no han de poder-se estimar dues persones independentment del seu sexe? Quin mal fan? A qui molesten? Quina llei transgredeixen?
A aquestes altures defensar públicament la llibertat sexual (i no diguem, practicar-la, sortint dels cànons més clàssics) segueix essent un risc. L’exemple és el banc de Bunyola, que va durar pocs dies pintat amb l’Arc de Sant Martí perquè uns brètols intolerants el varen destrossar i, a més, el varen repintar amb els colors de la bandera espanyola. Per cert, no s’hauria de convertir la bandera espanyola en l’oposició a la de l’arc de Sant Martí; flac favor al país.
Aquest atac és la constatació que cal seguir celebrant diades de l’orgull i essent molt didàctic en aquesta matèria, perquè encara queda camí per recórrer».
(Sa Veu, 1731)
Llengua
Un dels comunicats de la secció ‘Dret a veu’ explica que «l’Ajuntament ha programat vuit sessions de cinema aquest estiu: sis en castellà i dues en català». Explica, a més, que «les de castellà a la platja d’en Repic i les que estan en català en un racó amagadet de les Escolàpies». Creu que «a l’Ajuntament li toca programar cinema en català, perquè a la tele, a les plataformes i a les sales és molt difícil veure’n; han de saber que és la seva funció», conclou.
(Sa Veu, 1731)
AntiLlegenda negra
Joan Frau (Sóller, 1956), conegut dentista de Sóller, realitzà una conferència relacionada amb la història de la primera vacunació massiva que es va desenvolupar a tot «l’Imperi Espanyol» a partir de 1803 a càrrec de militars del país. Aprofita aquest fet per parlar en contra de l’anomenada ‘llegenda negra’. Segons ell «la llegenda negra espanyola descansa sobre tres pilars: l’expulsió dels jueus, la conquesta d’Amèrica i la Inquisició. Totes tres falsejades, manipulades, manyuclades i, curiosament, acceptades pels ciutadans espanyols. Molts d’ells, inclús estan encantats amb la llegenda negra. També hi ha una part de gent espanyola, entre els quals hi sóc jo, que defensen que les coses no són com es diuen. També hi ha un moviment a Sud-Amèrica i hi ha grans historiadors hispanistes britanics i nordamericans que diuen que ni la Inquisició va ser el que es diu que va ser, ni l’expulsió dels jueus va anar comm es diu, ni la conquesta d’Amèrica va ser un genocidi. Tots aportant dades científiques. Malauradament, però, són pocs els historiadors que es dediquen a divulgar aquesta contrahistòria. També hi ha la covardia de molts espanyols que descobreixen coses i que, per por que no els assenyalin, no s’atreveixen a fer públic allò que han descobert».
[Seria curiós conèixer si el Sr. Frau també nega l’Holocaust, o participa de les teories terraplanistes o és seguidor de Miguel Boses i considera un muntatge la pandèmia que encara ens afecta…]
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1731)
Receptari vegetarià
‘Desayuno incluido’ és el tercer títol de la sollerica Bàrbara Martí. El nou volum, editat en versions castellana i anglesa, arriba després de dues experiències prèvies en llibres de gastronomia, un sobre receptes de temporada i l’altre dedicat a plats per a infants.
En aquest cas es tracta d’una obra que conté 50 receptes per fer berenars saludables, vegans o vegetarians, amb els quals poder arrancar el dia amb suficient energia. El llibre es planteja com un viatge a Mallorca, en el qual el viatger va descobrint les bondats d’una illa que té unes immenses possibilitats gastronòmiques i turístiques que es poden complementar si un realitza un petit esforç.
Es tracta de fer vacances, però també de trobar la calma, de fer salut, de connectar amb la natura, el medi ambient i l’agricultura, d’equilibrar i de gaudir.
Bàrbara Martí proposa al lector un berenar fet amb producte local, sense sucres, que serveixi per equilibrar el jo interior després d’hores sense ingerir aliments, per arrancar el dia amb energia suficient, que sigui duradora, però no feixuga.
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1731)
Ciclisme adaptat
El bunyolí Jordi Zapata Amengual va aconseguir fa uns dies el títol de campió d’Espanya escolar de ciclisme adaptat. Va obtenir el títol en la modalitat de contrarrellotge de la modalitat MT1 (tricicles).
Jordi es va haver d’enfrontar als millors corredors escolars de ciclisme adaptat de tot el territori espanyol, i aquest repte va fer que el jove bunyolí volgués donar la seva millor versió, gràcies a la qual aconseguí fer-se finalment amb el títol de campió nacional.
El recorregut que l’esportista va haver de recórrer fou un total de cinc quilòmetres. L’acompanyant del ciclista fou el seu actual tècnic i ex-ciclista professional Toni Tauler, el qual l’acompanyà durant el transcurs de la prova per ajudar-lo a guanyar.
(Paco Grancha, Sa Veu, 1731, Sóller, 8 VII ’22)