Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
( Perlas y Cuevas, 1404 )
Costums vitals
Aquest és el nom -que recuperam d’un anterior número- d’un recurs, consistent en dos quaderns didàctics i lúdics, del Museu d’Història de Manacor perquè majors i infants coneguin la vida i les tradicions de la pagesia.
El quadern adreçat a la gent major posa a l’abast un seguit d’activitats lúdiques per exercitar la memòria, relacionar idees i objectes, completar paraules i, en definitiva, entretenir-se i divertir-se. El tema de fons de totes aquestes activitats és la vida de la pagesia i les tradicions del camp.
La versió infantil té la intenció que els centres educatius del municipi el puguin fer servir com a recurs didàctic. La directora del Museu, Magdalena Salas, comenta: «Estam segurs que serà útil per a molts d’escolars i que els permetrà conèixer feines i eines que la majoria ja desconeix. A les escoles les ajudarà a descobrir un món que ja no existeix i a la gent gran els recordarà el seu món i el del seu pares».
(PyC, 1399)
Armes de foc
A Manacor n’hi ha 2.371 registrades, la immensa majoria de caça o de tir olímpic. Les armes es divideixen en llicències tipus E (tir esportiu i escopeta de caça), llicència tipus D (armes llargues ratllades, de caça major), llicència tipus F (d’ús a camp i galeries de tir), llicència tipus D (armes històriques i de col·lecció) i llicència tipus B (pistoles i revòlvers). Entre aquestes 2371 armes no s’hi compten les que estan en mans de les forces de seguretat de l’Estat. Curiositats.
(PyC, 1399)
Optimisme per damunt tot
Un dels punts de l’editorial parla de la pandèmia i de la vacunació del 80% de la població. El final del comentari conclou: «Si no surgeixen contratemps, en poc temps la COVID 19 serà només un malson, un record de cada pic més llunyà que mai mes no s’hauria de repetir». Tant de bo sigui així!
(PyC, 1404)
Receptari popular
El col·laborador de PyC Juan Riera Dalmau acaba de publicar «Las 1200 recetas de cocina fácil». L’article explica que «no es tracta d’un receptari a l’ús, sinó un conjunt de receptes explicades de forma senzilla i de fàcil elaboració.
La primera part comprèn les normes que ha de seguir un bon amfitrió, amb curioses anotacions sobre determinats productes, endemés d’un breu vocabulari de cuina amb els termes més interessants en castellà i mallorquí.
La part central duu una llista de plats populars, els clàssics de tota la vida, trets de totes les regions espanyoles amb indicació de llur procedència, restaurant o persona particular que les va fornir.
La tercera part del llibre va dedicada als arrossos, tant de les regions espanyoles com de les diferents comarques italianes. Els brouosos, paelles, risottos i d’altres.»
(PyC, 1404)
La terra del Myotragus
És una de les obres que es podran veure a l’octubre al Teatre de Manacor dins la XXVI Fira de Teatre. El pallasso Rico la presenta com la millor manera de conèixer com eren les Balears abans que els humans hi possàssim els peus damunt. En aquest espectacle, Rico, l’explorador més esburbat de la història, ens mostrarà els animals i les plantes endèmiques de la nostra terra, ens farà navegar pel desert de sal que separava les illes fa gairebé sis milions d’anys, ens parlarà de quan, caminant, caminant, es podia anar de Mallorca fins a Menorca i mirarà de respondre preguntes com: Quan va arribar el Myotragus a Mallorca? Què menjava? Per què es va extingir? Com era el conill gegant de Menorca? Qui eren les oques de les Pitiüses? On viu el ferreret? Per què en queden tan pocs? Què és la gran Gimnèsia? Des de quan les illes estan envoltades d’aigua? Quins arbres hi havia fa milers d’anys?…
(PyC, 1404)
Mestres de la Paraula
És una altra de les propostes artístiques que es podran veure a l’octubre dins la Fira de Teatre de Manacor. Pretén posar de relleu la capacitat creativa d’homes i dones a través del llenguatge, l’eina de la comunicació més important que tenim els humans. Es combina l’aportació de Bàrbara Sagrera com a estudiosa de la fraseologia amb la dramatúrgia de l’actriu Bàrbara Nicolau, que ens fa reviure textos de Pere Quart, Blai Bonet, Guillem d’Efak, Miquel Bauçà, Maria Mercè Marçal, Enric Casasses, Josep Pla, Maria Sevilla, Pere Calders i Toni Gomila, els quals es van intercalant al llarg de l’espectacle. La música i els efectes acústics, de la mà d’Alícia Olivares, hi tenen un paper cabdal perquè fan de fil conductor i esdevenen eco sonor del contingut que es presenta.
(PyC, 1404)
Quaderns, 402
Les planes centrals d’aquest número, de caracteristic color groc, són dedicades en aquesta ocasió al fotógraf Josep Planas i Montanyà, en un escrit biogràfic que fa Antoni Ferrer Vallespir, seguit d’una sèrie de fotos i postals dedicades a Manacor i a la seva contrada, sobre tot marítima.
(PyC, 1404)
Joan Parets, in memoriam
Una altra referència a l’amic investigador musical desaparegut recentment. En un nou article, no massa diferent del que ja l’hi havia dedicat, Bàrbara Duran s’acosta a la seva vida i obra. Més del mateix, en altres paraules; un nou homenatge, tanmateix.
(Perlas y Cuevas, 1404, Manacor, 24 IX ’21)