Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
( Cala Millor7, 449 )
Valor de la Premsa Forana
La publicació de la música que es feia en directe als hotels els anys seixanta i els records musicals de les darreres dècades del segle XX donen peu a Manuel I.Serrano Servera a editorialitzar: «Sinèrgies com aquestes són les que enriqueixen el contingut d’aquesta revista i donen encara més sentit a seguir apostant pel producte mensual que treim al carrer amb l’única pretensió d’informar els nostres subscriptors i lectors, fer-lis passar una bona estona amb una lectura entretenguda, així com aportar-los un contingut de caràcter històric d’aquella història que amb el pas del temps ens hem adonat que visquérem i que en formàrem part».
(Cala Millor7, 449)
A voltes amb el bil·lingüisme
Encara que el nom i l’aspecte vos pugui induir a error d’ubicació, Fa Fang Dong Hu és serverí (Cala Millor, 1994), fa part del consistori d’aquest municipi i és considerat una jove promesa fins al punt que «hi ha veus que el col·loquen com a favorit en els primers tres llocs de la llista socialista a le properes eleccions». Entre d’altres coses, és el reponsable de Normalització Lingüística de l’ajuntament serverí i es dol del panorama actual del tema, d’aquesta manera: «És greu veure com a dia d’avui els drets lingüístics de la ciutadania es converteixen en un conflicte. Tan difícil és garantir el dret de tothom a adreçar-se amb la llengua oficial que vulgui i no haver de sentir-se discriminat per aquesta raó? Entenc que tenir dues llengües oficials a la nostra comunitat és un signe de riquesa cultural i lingüística, i s’ha de garantir el dret personal a usar-les, i mai no hauria de ser un impediment. És evident que el conflicte encara existeix i des de les administracions hem de garantir, fomentar i exigir que tothom conegui ambdues llengües i les pugui utilitzar per igual en tots els sectors oficials de la nostra comunitat».
(Manel I.Serrano Servera, Cala Millor7, 449)
Músics, els antics Reis dels Hotels
Amb aquest títol, Antoni Janer fa un repàs a la trajectòria de Los Javaloyas i de Los 5 del Este, i al panorama social dels anys 60 i 70, comentant com s’interrelacionava amb la música i els músics. Aquest món «ha estat estudiat per Tomeu Matamalas. En el seu llibre ‘Paradise of love’ (Món de llibres, 2012) ha inventariat una quarantena de conjunts manacorins durant els anys seixanta i setanta». «Tanmateix -assegura Matamalas-, a Palma, a l’Arenal, l’epicentre del boom turístic, n’hi hagué molts més».
(Cala Millor7, 449)
85 anys de la Batalla de Mallorca
A inicis de setembre es va commemorar aquesta efemèride, també coneguda com el «Desembarcament d’en Bayo» que tengué el municipi de Son Servera com un des seus principals escenaris.
Per això, es va presentar el primer volum de les memòries inèdites del militant anarquista Cristòfol Pons, que comandà una centúria de la CNT que concretament batallà per indrets serverins com els puigs de sa Bassa, na Penyal i sa Font.
D’altra part, aprofitant les tasques d’investigació i prospecció que està duent per aquest redol l’equip de «La Batalla de Mallorca» s’organitzà una caminada guiada per l’historiador i codirector del projecte, Manuel Aguilera. Aquest explicà part de les seves recerques i també com es desenvoluparen els combats al voltant de Son Servera, així com la conquesta de Son Carrió, l’únic poble que els republicans pogueren ocupar en la seva totalitat.
(Antoni Pallicer, Cala Millor7, 449)
La Dolce Vita dels 70 i 80
Escrit dels germans Prieto Nebot que evoca llurs vivències personals quant als costums socials i en relació a la música de l’època. Es tracta d’un deliciós exercici de nostàlgia que potser fascini les generacions que visqueren aquells moments i que, segurament, deixarà indiferents les generacions posteriors. Coses de l’edat, dels records i dels valors…
(Cala Millor7, 449, IX ’21)