Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Punt Informatiu Pollença, 639, 640)
Tennis
La tenista pollencina Sorana Matis es va proclamar guanyadora del Campionat de Balears Infantil de Tennis que se celebrà a les pistes del Club de Tennis Maó (Menorca).
(PiP, 639)
Atletisme
L’atleta pollencí Orion Rennicke va guanyar la medalla d’or al Campionat d’Atletisme de les Illes Balears a les categories sub 16-18, a la prova de fons dels 3000 metres llisos. Rennicke va recórrer els 3000 metres de pista en un temps de 10 minuts, 16 segons.
Tot i ser cadet de primer any i essent l’únic corredor dels 3000 metres llisos que ja havia fet dues curses el mateix matí del diumenge 22 de maig, Orion va aconseguir ser el més ràpid, motiu pel qual va guanyar la prova més llarga i dura del Campionat disputat al Centre de Tecnificació Esportiva Illes Balears.
Orion Rennicke va néixer al Pirineu català i sempre ha fet molta muntanya. Fa pocs anys que viu a la pollencina Vall d’en Marc, on compagina els entrenaments amb els d’atletisme del club el Raiguer d’Inca.
(Eva Cerdà, PiP, 639)
«Ciurells»
La ceramista Margalida Rotger exposa una col·lecció limitada de «Ciurells» de Rakú a la galeria Can Dionís de Pollença.
Amb una forta influència de la ceràmica artística asiàtica, Margalida Rotger treballa la tècnica rakuyak estretament vinculada amb el budisme Chan japonès. En japonès, rakú vol dir ‘plaer interior’. Per això, les peces fetes amb aquesta tècnica, com els ‘Ciurells’ que es poden veure a can Dionís, manifesten una forma de veure la vida basada en la meditació i la vacuïtat.
A cada un dels ‘Ciurells’ de Margalida Rotger es pot percebre una energia íntimament relacionada amb els elements de la natura (terra, foc i fum, aigua, aire) i això els fa únics.
(Eva Cerdà, PiP, 639)
Protecció Civil
A l’entrevista amb Guillem Cerdà Marquet, cap de Protecció Civil de Pollença, hi podem llegir algunes coses relacionades amb la tasca d’aquest Cos de Seguretat. En relació a la feina exacta d’aquest Cos diu: «Damunt els papers, si ho cerques a la pàgina web de Protecció Civil veuràs que posa que som un cos de reforç a professionals i amb uns coneixements per a poder-nos usar a grans emergències».
Sobre els seus tipus d’intervenció: «El més usual és reforçar la Policia Local en actes esportius o en grans concentracions de gent. A l’estiu també als incendis».
Sobre la qüestió de si han salvat moltes vides: «No, les vides se salven a les pel·lícules, nosaltres feim feina i ajudam. Quan vaig cap a una intervenció només tenc una cosa al cap, que no la ‘cagui’ i que per favor el que faci serveixi pera alguna cosa».
I sobre el que s’ha de fer a un accident, comenta: «P.A.S. Protegir, ajudar i socórrer. Protegir, senyalitzar la zona per evitar agreujar l’accident. Avisar perquè et venguin a ajudar. I Socórrer, i quan estàs a aquesta fase uses el protocol V.O.S. Veure com està la víctima -si està dins un cotxe que perd benzina, si té alguna fractura oberta, si té molta pèrdua de sang-. «Oir», escoltar a veure si respira, per exemple. I Sentir, palpar amb les mans per notar si hi ha fractura… Però el cert és que actuam ja de manera automàtica. Jo he actuat a situacions d’aturades cardíaques de gent que coneixia i no els he conegut fins que no he acabat, perquè et centres en el que has de fer».
A la pregunta sobre com es pot ser voluntari respon: «Ser major d’edat -tenim auxiliars menors d’edat, però sempre van acompanyats d’un adult- i no tenir antecedents penals».
(Joan Martorell, PiP, 639)
Premi
L’escriptora Mariona Bessa Jové (Andorra, 1994) ha estat la guanyadora del XLI Premi de Narrativa Infantil i Juvenil Guillem Cifre de Colonya 2022 per la seva obra ‘La captura’; una novel·la de ciència-ficció en la qual està en joc la supervivència de la Humanitat. La protagonista cercarà l’amor amb una constància de segles, en el marc d’una escenografia post apocalíptica en la que el lector trobarà, entre d’altres, persones Dotades, Viatgeres pel temps, Deixebles i Deïtats.
(Punt Informatiu Pollença, 640, 16-30 VI ’22)