Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7008)
Puig Major
Hi ha un col·lectiu específic -Indignats MA-10 Serra de Tramuntana- que ha denunciat el caos produït per les pujades -il·legals- de motos i cotxes a la carretera del puig més alt de Mallorca. El col·lectiu qualifica els participants a les carreres de «degenerats» perquè no tenen «cap respecte per res, ni pels animals, ni pel paisatge, ni per la vida de les persones, ni tal sols per la vida pròpia, ja que també la posen en perill constantantment».
Expliquen que a causa d’aquestes pràctiques estant «deixant un rastre de cadàvers a la carretera i han convertit la Serra de Tramuntana en «un infern». Mala cosa…
(Ll.G./I.C. Sóller, 7008)
Botorn
Ramon Colom, a la secció «Cartes que no lliguen» ens explica l’etimologia d’aquest mot, avui molt poc usat. Equival a la paraula castellana i portuguesa «bochorno». Noltros usaríem «calitja, xafogor o acalorament» tal vegada «basca». Sembla que prové dels pobladors de la Hispània romana provinents de la península Itàlica; allà parlaven d’un vent que provenia de la zona del mont Vultur, d’aquí Vulturnus i, per evolució, botorn, i el seu verb embotornar, tenir calor sufocant i també sentir acalorament, especialment en el sentit figurat d’empegueir-se o sentir vergonya. L’autor acaba amb la frase adequada: «Torna a bufar el xaloc (…), deix d’escriure, embotornat».
(Sóller, 7008)
Sant Bartomeu
Aprofitant aquesta festivitat, que és la del patró de Sóller, fan unes planes centrals en pla especial amb un variat contingut: La salutació del batle, el programa de festes, La família Magadeu i el carrer del Vent, de Pere Frontera; Maura sí! 111 anys de la perforació del túnel major, de Toni Celià; La fusteria de can Reia, de Josep A. Morell; Els intents de solucionar el problema de l’habitatge a Sóller, de Toni Quetgles; Pirates i corsaris, d’Agustí Serra Soler; Una diligència per a les festes de Sant Bartomeu, de Miquel Ferrà i Martorell; El màrtir del ganivet, de Marina Ferrà Hamerlynck; Recordar Annual, de Toni Gomila; La Reial Expedició Filantròpica de la Vacuna, de Joan Frau i Oliver; El llibre dels morts, de J.A.Sarriá; De Witiza, Covadonga, Mussa, la reconquesta. Illes Balears, de Plàcid Pérez; Bennu i altres cataclismes, de Lluc Garcia; Va de pasta italiana, de Juan Antonio Fernández; Obvietats, del Col·lectiu Indignats MA-10 i Postal crepuscular, de Jaume Oliver. Ampla oferta per a tots els gusts…
(Sóller, 7008)
Antoni Maura
El 1910 l’expresident del Consell de ministres de l’estat espanyol -Fill adoptiu de Sóller des de 1903- va anar a la ciutat de la Vall per assistir a la cerimònia oficial de la perforació definitiva del túnel major del ferrocarril Sóller-Palma. Després de l’acte, a la mateixa boca i abans de davallar al dinar privat, es serví un ‘lunch’ a base de dolços, pastes, licors i ‘champagne’. Maura feu un «històric» brindis: «Por Sóller, por sus iniciativas casi temerias que otros pueblos deberian imitar». Idò.
(Toni Celià, Sóller, 7008, 20 VIII ’21)