Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Cent per Cent, 942,943)
Castellers
El grup Al·lots de Llevant van fer una primera actuació després de dos anys d’inactivitat. La nova cap de corda, Sebastiana Bonet (Manacor, 1980) ho valora així: «Va ser la primera actuació d’aquesta temporada i la primera completada des del març del 2020 (…) Ara vàrem completar una actuació, tres rondes de castell i un pilar final. Va ser la d’aniversari, que tradicionalment fèiem al març. Vàrem tornar a sentir que som castellers. Va sortir rodó».
En relació als projectes de futur, comenta: «El gran objectiu a escala tècnica i social és recuperar l’activitat normalitzada. Poder fer assajos, actuacions i activitats socials (…) Després haurem d’anar recuperant les actuacions de les festes dels pobles».
(Cristina Bauzá, Cent per Cent, 942)
Filles il·lustres
Manacor incorporarà per primera vegada tres dones a la seva llista de fills il·lustres. Es tracta de Catalina Roig Riera (Actriu, membre fundadora de la companyia teatral Els Capsigranys), Aina Sansó Rosselló (Musicòloga, i mestra. Juantament amb Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés va ser una de les recuperadores de la dansa dels cossiers) i Lluïsa Fuster Cortès (Mestra de primer ensenyament. Referent educatiu per a diverses generacions de manacorins. Posà en valor l’escola pública). També declararà Montserrat Ferrer Oliver (Alta executiva en un entorn i un temps d’homes. Secretària comercial d’alta direcció i relacions públiques de les perles Majorica) i Margalida Cortès Fons (presidenta de Creu Roja i col·laboradora desinteressada de Serveis Socials i diverses entitats) com a filles predilectes. Tot i que no hi havia cap dona reconeguda com a filla il·lustre, el reglament no establia cap casta de restricció en aquest sentit. Miquel Oliver, batle de Manacor, ha comentat: «Era una figura que no s’havia utilitzat per distingir cap dona fins ara».
(Antoni Riera, Cent per Cent, 942)
Veler
«Fer un vaixell no és una tasca senzilla, per petita que sigui l’embarcació. A la dificultat de fabricació s’hi han d’afegir, a més, tots els requisits i mesures legals que van sorgint ja des de l’inici de la concepció del projecte. Aquests entrebancs són els que han hagut d’anar superant Sebastián Filippini (Paso de los Toros, Uruguai, 1976) i Jaume Barceló (Manacor, 1965) (…)
Cap dels dos socis en aquesta aventura de navegació que encara no ha tocat l’aigua, tenin cap casta d’experiència en les tasques de fabricació d’una embarcació (…)
En concret, construeixen un veler de fusta, petit, de sis metres d’eslora i que tendrà unes veles que ‘no són gaire comunes; la cranca, a mig camí entre la tipologia Marconi i la vela llatina’ (…)
El veleret de Barceló i Filippini du el nom de Catalina, en honor i memòria de la mare de Jaume Barceló, traspassada recentment (…) Preveuen que ‘passat l’estiu, tot i que encara no n’haurem acabat alguns detalls, ja el podrem posar dins l’aigua’ «.
(Antoni Riera, Cent per Cent, 942)
Un poble de rondalla
«La màgia i la fantasia tornen a ser les protagonistes dels carrers del municipi en la segona edició de Manacor Encantat. Enguany s’han instal·lat tres figures. La bruixa Joana de la rondalla ‘La cova de na Joana’, que fa 4’5 metres i està a la plaça de la Bassa, i el gegant de ‘La roca del Castellet’ que fa 7 metres i està ubicat a la plaça de les Verdures, fetes per Sebastià Riera Pocoví. També trobam una àguila de 5 metres colcada per la figura d’en Bernadet de ‘La flor romanial’ al passeig de na Camel·la, elaborada per Antoni Galmés (…) Els dos artistes i el departament de Comerç de l’Ajuntament estan orgullosos del resultat final».
(Cristina Bauzá, Cent per Cent, 943, Manacor, 13 V ’22)