Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
El Manacor, 100 anys
El passat maig, el setmanari Manacor, en les seves diferents etapes, fins a l’actual Manacor Comarcal, va complir els 100 primers anys. La primera sortida fou el 4 de maig de 1921. Després de la Guerra Incivil la capçalera passà a denominar-se «Arriba» -que durà fins el 1968- i feu part de la «prensa del movimiento» fins que recuperaren la independència periodística amb l’arribada de la Democràcia. La nova etapa coincidí amb el canvi a «Manacor Comarcal», ampliant la informació i distribució a tota la comarca, amb corresponsals a cada localitat. Aquesta línia independent va fer rebutjar les subvencions públiques que reben les revistes de Premsa Forana, «amb les condicions alienes a la independència periodística que això implica». Per acabar, dir que el setmanari Manacor no fou la primera publicació local de la ciutat, ja que fou «El Manacorense», del qual fa una trentena d’anys que varen celebrar els 100 anys del seu primer número.
(Gabriel Veny, M.C,1814, 22 V)
Col·lecció de bolígrafs
Magdalena Ordinas parla amb Tomeu Miquel Umbert (1950), carrioner màxim responsable de la Tercera Edat de Son Carrió i gran col·leccionista de bolígrafs. Abans de jubilar-se fou cuiner durant 50 anys. Treballà a Porto Cristo, a s’Illot, al restaurant «El Cruce» de Vilafranca i a Hipotels. La curolla dels bolígrafs l’adquirí quan treballava al bar Olímpic, l’any 97. Actualment en té més de 4.000. La majoria són de Mallorca, però també d’Espanya, en general, i d’altres països. Són d’empreses, bars, hotels… Demanava als estrangers que en duien de propaganda si els volien canviar. Així ana ampliant la col·lecció. En té bastants de repetits i estaria encantat de fer intercanvis. Per això deixa el seu mòbil, 686 638 269… Que hi hagi sort !!
(M.C,1814, 22 V)
Biografia musical
Bàrbara Duran va presentar el seu llibre «Joan Company i Florit. Mestre de cor, mestre amb el cor», publicat per l’editorial Lleonard Muntaner. Sant Joan, poble de naixement del director de cors de la UIB, fou el lloc escollit per a aquesta presentació. Cal destacar que Company començà la seva carrera musical fundant el cor parroquial de Sant Joan, i més tard el de la UIB. L’autora va remarcar la importància de Joan Company en el moviment coral de les illes, «que el fan una figura única i indispensable en el panorama cultural illenc, però sobretot per la seva voluntat ferma de crear una estructura musical absolutament estable que dóna la possiblitat de tenir un dels millors cors de tot l’estat espanyol».
(Magdalena Ordinas, M.C, 1820, 3 VII)
Homenatge a Miquel Àngel Riera
M.A.Riera és el creador més premiat de tots els manacorins. La seva obra, en paraules de Bernat Nadal «és d’una ètica tan elevada com ho és l’estètica de les seves paraules». Els que el varen conèixer «saben que fou -que és- un escriptor de talla gegantesca». Dia 20 de juliol s’acompleixen 25 anys de la seva mort. Per això, l’Obra Cultural Balear de Manacor ha organitzat un acte de commemoració a la Torre dels Enagistes, on hi ha el Museu Arqueològic. El també escriptor Pere Rosselló Bover ha de fer un parlament sobre l’autor manacorí que, curiosament, encara no té un carrer dedicat a la seva ciutat natal.
(Bernat Nadal, M.C, 1820, 3 VII)
Estel de Llevant Teatre
La companyia teatral «Estepa Teatre», vinculada a l’associació pro salut mental «Estel de Llevant» participà a «L’altre Festival» que es celebrà fa poc a Barcelona amb la projecció de la seva obra de ràdio teatre il·lustrat «Viatges estel·lars». Totes les persones -unes 11- que formen part de la companyia de teatre han expressat la il·lusió i l’emoció que han sentit per poder participar a una trobada internacional com aquesta, descobrint noves companyies teatrals, conèixer altres persones amb la mateixa passió per les arts escèniques i la salut mental i, sobretot, gaudir del teatre.
(Estel de Llevant, M.C, 1820, 3 VII)
Sous brutals per a ex polítics
Jordi Caldentey parla de les pujades de preu de l’electricitat i dels «grans golafres exministres o expresidents col.locats en grans multinacionals elèctriques». A partir de les dades del diari d’Internet «elDiario.es» fa un repàs a la llista de polítics col·locats: «l’ex eurodiputat del PP Marcelino Oreja, conseller delegat d’Enagas, se va embutxacar 1.040 milions bruts; l’ex ministra del PSOE Beatriz Corredor, col·locada amuntet a Red Eléctrica, que va cobrar 464.000 euros; Jordi Sevilla, que va esser ministre el temps d’En Zapatero, se va embutxacar 42.000 euros (…) També dins Enagás, l’ex ministra del PP Ana Palacio va cobrar 190.000 euros; Isabel Tocino, també ex ministra del temps de N’Aznar, en va cobrar 175.000; n’Antonio Hernández Mancha, que va esser secretari general del PP quan se deia AP, l’ex conseller d’Hisenda de les Balears Santiago Ferrer i Rosa Rodríguez, que va esser viceconsellera d’Hisenda del govern de les Canàries, cobraren 160.000 eurets perhom; els ex ministres del PSOE José Montilla i José Blanco, s’embutxacaren 69.000 euros perhom (…) Dins Red Eléctrica, Arsenio Fernández de la Mesa, ex director general de la Guardia Civil el temps d’En Rajoy, va cobrar 175.000 euros; altres tants se’n va dur, dins la mateixa companyia, l’ex diputada del PSOE, Maria Teresa Costa». Tot plegat una vergonya i una indecència…
(M.C, 1820, 3 VII)
Del Mallorca al Racing
El futbolista professional manacorí Miquel Parera Pizà, fins ara porter del R.C.D.Mallorca, deixa aquest equip per signar amb l’històric Rácing de Santander. Parera, de vint-i-cinc anys, du des dels tretze al club mallorquí i ha aconseguit amb el primer equip disputar vint partits oficials, debutant a Primera Divisió i aconseguint tres ascensos de categoria. Ara ha signat un contracte per a una temporada.
(Josep Lluís Amer, M.C, 1820, 3 VII)
El millor iot del món
La revista especialitzada «Robb Report» ha elegit el catamarà de Rafel Nadal com el «millor iot del món». «O sigui que, ara, no sols és el tennista manacorí el que guanya tornejos i altres guardons, sinó que també el seu vaixell s’ha sumat al rosari de premis del seu propietari.
(Manacor Comarcal, 1820, 3 VII ’21)