Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Manacor Comarcal, 1859, 1861; els 1858 i 1860 no han arribat)
Crisi
La secció «Sin Rodeos» del director Gabriel Veny -equivalent d’Editorial- parla de les actuals crisis i del dubte d’abaixar els preus quan torni la normalitat. En concret diu: «Crisi sobre crisi. Primer fou la pandèmia del coronavirus que, per molt que diguin, no està acabada (…) i ara, a més, tenim la guerra amb la invasió de la Rússia de Vladimir Putin (…) Tot això ha derivat en una crisi econòmica insostenible, iniciada amb l’estratosfèrica pujada de l’electricitat, els combustibles, el gas… una cosa que ha obligat a augmentar els preus dels productes de primera necessitat (…) Què passarà quan tornem a la normalitat? Tornaran a baixar els preus dels productes? (…) Ho dubt, perquè una vegada que han pujat els preus, mai, o quasi mai, no tornen a baixar».
(Manacor Comarcal, 1859)
Turisme
Susana de Juan, presidenta de l’Associació d’Hotelers de s’Illot i Porto Cristo, parla sobre algunes de les claus actuals del sector hoteler. En relació als problemes derivats de l’actual conflicte d’Ucraïna diu: «Existeixen principalment tres temes que exemplifiquen a la perfecció com ens està afectant aquest conflicte. En primer lloc, tenim molt més treball amb els proveïdors, ja que els preus canvien constantment, i quasi sempre per anar a l’alça. Llavors, per suposat, el tema del gas, que és un altre gran maldecap i, finalment i més evident, tot allò relatiu al fluxe de viatgers que venguin a l’illa. En definitiva, hi ha molta d’incertesa, com si amb la pandèmia no tenguéssim suficient inseguretat».
A part del Covid-19 i de la guerra, hi ha altres conflictes que afecten al sector: «La veritat és que durant les darreres setmanes s’ha parlat bastant de la nova llei turística que ha tret el Govern, sobre tot en allò referent a la sostenibilitat del nostre turisme i la importància de complir-hi, encara que en allò que es refereix al sector hoteler d’aquesta zona de Mallorca, jo estic molt tranquil·la, perquè els hotels d’aquesta zona sempre hem tengut molt en compte tot allò vinculat amb el medi ambient. Més enllà d’això, hi ha aspectes que sí o sí haurem d’enfrontar, com la pujada generalitzada de preus o els efectes del Brexit i la caiguda de Thomas Cook que encara notam malgrat el temps que ha passat».
Malgrat la crisi actual, hi ha esperança de regeneració i superació: «Si aconseguim sortir vius de la pandèmia i la crisi d’Ucraïna, crec que sí, que podem sortir encara més reforçats. Mallorca és una destinació turística de primer nivell des de fa dècades, que no necessita propaganda per vendre’s de lo popular que és, i si a això hi sumam tot el que hem avançat en el tema mediambiental, amb la construcció d’agroturismes o cases rurals, és evident que hi ha raons per ser optimistes en aquest aspecte».
(José Maria Sánchez, Manacor Comarcal, 1859)
Canvis circulatoris
Antoni Cànovas, director de Formació Vial, parla dels recents canvis introduïts en el Reglament General de Circulació. N’hi ha hagut una cinquantena, dels quals 15 són d’importància i la resta són correccions d’una importancia menor, tots ells recomanats des de la Unió Europea.
Entre els canvis més importants s’hi compten: Supressió de dispositius de telefonia mòbil mentre es condueix, reforç de l’ús del cinturó de seguretat i altres elements de protecció obligatòria, limitació de velocitat en els avançaments, increment de la seguretat dels ciclistes, increment d’infracció per llançament d’objectes que puguin produir accidents o incendis, infracció de frau en les proves d’obtenció del permís de conduir, instal·lació de l’alcoholímetre antiarrencament.
L’objectiu és que l’any 2050 no hi hagui víctimes mortals a les carreteres d’Europa. L’objectiu és pràcticament impossible d’aconseguir, però es tracta d’acostar-s’hi el màxim possible.
(Magdalena Ordinas, Manacor Comarcal, 1859)
Miquel Rosselló
Presenta un segon llibre de memòries. El text diu d’ell: «Miquel Rosselló del Rosal va ser seminarista i va viure a Barcelona en els anys setanta, on participà en el moviment antifranquista, de tal manera que fou detingut i torturat per la Brigada Político-Social a la comissaria de Via Laietana i tancat a la presó de Carabanchel.
És administratiu, amb estudis d’Economia i Història. Entre els anys 1995 i 2003 i des de juny del 2011 és regidor de l’Ajuntament de Marratxí. Entre 1999 i 2002 fou cap de Gabinet de la Conselleria de Benestar Social i Conseller de Treball des d’octubre de 2002 fins al final de la legislatura (maig de 2003). De 2003 a 2007 fou diputat del Parlament de les Illes Balears i portaveu del Grup Parlamentari Esquerra Unida-Els Verds.
A nivell de partit, fou coordinador d’Esquerra Unida de Mallorca i coordinador general d’Esquerra Unida de les Illes Balears.
La legislatura 2007-2011 fou conseller executiu de Cooperació Local, Funció Pública i Emergències del Consell Insular de Mallorca.
Rosselló ha estat sempre vinculat amb la política activa, cosa que el dugúe a patir tortures i a la presó durant els anys de la dictadura. Més endavant, especialment a partir dels anys 90, fou elegit per a diversos càrrecs d’àmbit local a Marratxí, parlamentari i com a membre del Govern. Ha militat en el Partit Comunista, Esquerra Unida i a Iniciativa-Verds (actualment dins el grup MÉS).
(Manacor Comarcal, 1859)
Transport
El president de la FEBT (Federació Empresarial Balear de Transports), Rafael Roig, valora la problemàtica de l’actual temporada turística en relació al seu sector: «Jo crec que fins fa unes setmanes anava bé, molt bé, de fet, amb números similars a l’any 2019, abans de la pandèmia. Però, la guerra a Ucraïna ho ha canviat tot, i ho ha fet encara més imprevisible, realitzant-se moltes reserves en el darrer moment. Així, entre la guerra i la pandèmia, que encara no ha acabat, hem de ser més prudents que mai i treballar setmana a setmana».
(José Maria Sánchez, Manacor Comarcal, 1861, 16 IV ’22)