Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Punt Informatiu Pollença, 619)
Museu gratuït
Tots els visitants que vagin a veure el Museu dedicat al pintor Dionís Bennàssar, a Pollença, tendran l’entrada gratuïta. Aquesta mesura, vigent des de la reobertura el passat juny, intenta promocionar el Museu, perquè el públic s’apropi a les instal·lacions i conegui l’obra del pintor. La directora del Museu, Cati Bennàssar, avança que «poc a poc tornarem a la normalitat. La majoria dels nostres visitants a dia d’avui són estrangers. Per això volem convidar especialment totes les mallorquines i mallorquins que s’acostin a gaudir de la gran col·lecció que hi ha al Museu, i coneguin una part essencial del nostre patrimoni artístic».
Aquest Museu, obert de dimecres a diumenge de 10 a 14 h. està ubicat al número 14 del pollencí carrer de la Roca. Es tracta d’una típica casa mallorquina on Dionís Bennàssar va viure bona part de la seva vida i on va dur a terme una part important de la seva activitat com a pintor. Aquest Museu acull unes 1.400 obres del pintor, així com molts dels seus objectes personals, el seu mobiliari… Abans que la pandèmia no obligàs a tancar els centres culturals es cobraven 3 euros per l’entrada, que es destinaven al manteniment d’aquest espai per divulgar l’obra i la figura del pintor.
(PiP, 619)
Reial Club Nàutic
Aquesta entitat del Port de Pollença compleix 60 anys. Per aquest motiu s’ha organitzat un cicle de conferències que amb el títol genèric de «Mediterrani, mitologia i cartografia» aborden la mar des de diverses perspectives.
De moment, el professor Carlos García Gual va inaugurar el cicle amb el títol «Fabulosos navegants grecs». El 13 d’agost, serà el torn de l’expert en cartografia Michael Pietroni, que parlarà sobre «Les petjades de la pirateria a través dels mapes antics de Mallorca». Des del Club Nàutic demanen que les persones interessades en assistir-hi, confirmin prèviament la seva assistencia a les oficines del Club.
(PiP, 619)
Uep Fly
Es tracta d’una nova companyia aèria que va començar a operar el passat juliol incrementant les rutes interilles de les Balears. Uep Fly, que té Swiftair com a soci referent, ofereix tres freqüències entre Mallorca i Eivissa (sis vols en total) i dues entre Mallorca i Menorca (quatre vols) al dia. Això significa que, tenint en compte l’operativitat d’Air Nostrum i d’Air Europa, a les illes hi haurà un augment d’un 25% de les connexions setmanals. La base d’operacions s’ha establit a l’aeroport d’Eivissa.
(Joan Martorell, PiP, 619)
Oficis artesans
La Comissió d’Artesania de les Illes Balears ha actualitzat el Repertori d’oficis artesans amb la incorporació de 41 nous oficis. Amb l’ampliació aquest Repertori s’enfila fins als 152 oficis.
Entre els nous oficis s’hi troben els de cerveser, saliner, destil·lador d’essències, betlemista, menestral de fibres vegetals, fotògraf analògic, constructor d’instruments musicals (lutier), artesà de materials per a la bioconstrucció, mestre d’obres en construcció tradicional, marroquiner, enfeltrador i teixidor de teles de llengües o avarquer, entre d’altres. Les famílies noves són cinc: de les Arts de la Mar, de les Arts Gràfiques i Paper, de les Arts Naturals, de les Fibres Vegetals, i Interdisciplinària.
Aquesta actualització respon al fet que la definició d’artesania s’ha ampliat notablement i ara comprèn una diversitat de tècniques, d’oficis, de maneres de fer i treballar més diverses.
(Eva Cerdà, PiP, 619)
Les monges i els moros
Enguany es celebra el centenari de l’arribada de les Germanes Missioneres dels Sagrats Cors a Pollença. Des del primer moment participaren en les festes tradicionals de la població, per la Patrona. A partir de l’any 1962 fins el 1979, per encàrrec municipal, les germanes dels SS.CC.varen participar en la renovació del vestuari dels corsaris de les batalles de moros i cristians, confeccionant jaquetes i calçons.
(Pere Salas Vives, PiP, 619)
Xesca Ensenyat
El president del Club Pollença, Biel March, va reivindicar el passat juliol un reconeixement institucional per a aquesta escriptora pollencina. Fou al llarg de la presentació de la seva novel·la inèdita «Babalusa, la medusa» editador per el Gall Editor amb la cura i supervisió del fill de l’autora, Marc Cerdó.
«És imperdonable que un poble com Pollença no sigui capaç de valorar la figura de Xesca Ensenyat. És la narradora més important que ha tingut Pollença durant el segle XX i no hem estat capaços de fer-li res. Ens ho hauríem de fer mirar» va sentenciar March.
El president del Club va proposar l’obertura d’un procés per part de l’Ajuntament per declarar l’escriptora filla il·lustre i/o posar-li un carrer en nom seu.
Aqüífers contaminats
L’abocador de Son Reus és el que té major capacitat de l’illa, amb 4,7 milions de tones de residus. Segons un informe de l’Instituto Geológico y Minero de España, aquest abocador contamina l’aqüífer que té en el seu subsol amb onze metalls pesats.
Davall l’abocador trobam l’àrea de recàrrega de l’aqüífer en què s’acumulen uns 6.000 milions (sis miliards) de litres d’aigua declarada apta per al consum humà. D’aquests, se n’extreuen dos miliards, mentre que uns altres tres miliards acaben a l’aqüífer del Pont d’Inca -MARRATXÍ-, un dels més explotats de Mallorca. (…) Segons l’estudi trobam 6,7 quilòmetres quadrats a la meitat nord de l’aqüífer que han estat catalogats com de contaminació alta i més enllà trobam un total de 12 quilòmetres quadrats considerats de contaminació mitjana, a mesura que s’acosta al Pont d’Inca.
(Jaume Reus Bennàssar, Punt Informatiu Pollença, 619, 1-15 VIII ’21)