Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Punt informatiu, 629,630)
Premis del Consell
Durant l’acte institucional de la Diada de Mallorca es varen lliurar els premis anuals que atorga aquesta instutició illenca.
El corresponent a fills predilectes de Mallorca foren per als poetes Damià Huguet i Miquel Àngel Riera; les medalles d’or i gratitud per a l’Orfeó l’Harpa d’Inca, l’associació solidària Pa i Mel, la pintora felanitxera Maria Vich Nadal, la merceria palmesana La Veneciana, el Club Hoquei Espanya i les Collidores d’Oliva de la Serra de Tramuntana; el diploma de serveis honorífics va ser per al bomber Joan Cifuentes; finalment, el premi Jaume II fou per Teixits Vicens, de Pollença, el Banc d’Aliments, el pilot de motociclisme Joan Mir, la futbolista del Barça Mariona Caldentey, la karateka Maria Esther de León, el Col·legi Oficial de Psicologia de Balears i l’associació Son Dameto.
(PiP, 629)
El carter
Aquest és el títol d’un article d’opinió signat per J.M.i P. Es tracta d’una visió entranyable de la feina d’un temps d’aquests imprescindibles personatges. Entre d’altres coses, diu: «les cartes arribaven al seu destinatari encara amb manca d’entresenyes, (…) i és que llavors els carters eren coneixedors del territori, del poble del paisatge, i paisanatge i a més d’estimar la seva professió sempre estaven disposats per al favor.
Els carters, altre temps tan imprescindibles per les relacions socials, i avui un poc arraconats pels estris i xarxes digitals. Tan presents en el temps nadalencs carretejant les felicitacions de Nadal -ja del tot desaparegudes- i fent arribar les cartes al Pare Noel i als Reis d’Orient».
(PiP, 629)
Bernat Cifre
Ens va deixar el passat 20 de desembre; era doctor en Filologia Clàssica i expert en l’obra de Miquel Costa i Llobera.
Era una persona activa i sàvia, Bernat Cifre ha conrat la poesia publicant nombrosos poemaris i també ha destacat com a organista a la Parròquia de Pollença. Molt especialment s’ha dedicat a difondre l’obra de Costa i Llobera com a membre de la Fundació Rotger-Villalonga, però també ha format part del patronat del Festival de Música de Pollença, entre moltes altres activitats culturals.
Nascut a Pollença el 1935, Bernat Cifre es va dedicar professionalment a la docència, essent professor de llatí a Palma.
(Eva Cerdà, PiP, 629)
Peixos rars
La base de dades que recull observacions de peixos rars a les Illes Balears (DAPERA) que gestiona el Servei de Protecció d’Espècies de la conselleria de Medi Ambient i Territori ha rebut 55 noves aportacions de 17 espècies diferents al llarg de 2021.
Enguany, l’espècie més citada és el ‘Lloro Verd’ (Sparisoma cretense) amb 7 registres i 11 exemplars observats a diferents indrets de la costa de Mallorca. Es tracta d’una espècie molt freqüent a les illes Canàries que s’està observant cada vegada més a l’arxipèlag balear, possiblement a causa de l’escalfament de la mar.
També destaquen 6 cites de ‘Mantellina’ (Gymnura altavela), espècie poc freqüent i rara al litoral balear, erò que sembla en expansió.
(Joan Martorell, PiP, 630)
Coloms
El columbòfil pollencí Miquel Salas Lladó ha estat proclamat campió insular de fons i campió As al colom nacional de fons.
Aquestes distincions foren concedides per la Reial Federació de Columbofília Espanyola el passat mes de novembre com a resultat de les classificacions obtingudes als campionats nacionals de 2021.
(Punt informatiu, 630, Pollença, 16-31 I ’22)