Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1699,1700)
Consells escolars
Catalina Serra, llicenciada en Ciències de l’Educació, es jubila després de 35 anys exercint de mestra a diferents indrets de les Illes Balears. Vol transmetre algunes idees: «A les famílies, els diria que dediquin temps als seus infants i que acompanyin els mestres en el procés educatiu. Als mestres, que treballin amb il·lusio i esforç, i també que demanin ajuda quan es trobin en situacions difícils i que s’autoavaluïn contínuament. De fet, avui en dia els mestren treballen molt bé i tenen molt en compte allò que l’infant sent i com ajudar-lo a dirigir aquests sentiments i emocions. I, als alumnes, que gaudeixin de tot el que l’escola els ofereix.
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1699)
Productes de Tramuntana
En el marc de la II Setmana Gastronòmica de la Serra de Tramuntana, l’associació Tramuntana XXI ha presentat un recull dels productes elaborats i productors de la Serra de Tramuntana.
A l’inventari s’hi han inclòs, principalment, empreses que empren matèria primera agrícola, ramadera i pesquera produïda a la Serra de Tramuntana per fer les seves elaboracions. També, tot i que en menor mesura, s’han inclòs empreses que no utilitzen matèria primera produïda a la Serra, però que són motors socials d’aquest territori, ja que tenen el seu centre de producció o transformació a la Serra.
En el llistat apareixen empreses que es dediquen a l’elaboració d’oli i oliva envasada, salsa i condiments, conserves, paté i embotits, entre d’altres.
(Joan Mora, Sa Veu, 1700)
Reforestació
El departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell inicia un pla de reforestació i revegetació, que suposarà sembrar 600 arbres per cobrir vegetalment uns 70.000 metres quadrats de l’illa.
Sóller, Palma, Calvià, MARRATXÍ, Santa Maria, Binissalem, Alcúdia, Bunyola i Pollença són les zones on es plantaran aquests 600 arbres. Les espècies triades, en col·laboració amb l’IMEDEA, són el pi blanc, el pi verd, l’alzina, l’olivera, el lledoner i el tamarell.
La reforestació serveix per fixar el terreny, esmorteir el renou dels vehicles, contribueixen a la integració paisatgística i a millorar l’entorn visual.
(Joan Mora, Sa Veu, 1700)
Museus
Mariàngels Castanyer (1983) és llicenciada en Història de l’Art i responsable del projecte de Gestió de Públic i Activitata Educatives del Museu Martítim de Mallorca, amb seu a Palma i també al Museu de la Mar del Port de Sóller. Comenta de quina manera el temps de pandèmia ha afectat als museus en la seva relació amb la ciutadania: «Crec que encara està per analitzar. La gran majoria de museus, durant els primers mesos de confinament i incertesa, no deixaren de banda el seu públic. I com ho varen fer? Doncs a través de les xarxes socials. Posaren en marxa infinitat de propostes, activitats, «challenges» internacionals que captaren l’atenció de moltíssima gent. Els museus entraren dins les llars i tingueren una resposta molt positiva per part del públic. Posteriorment, i amb l’intent del retorn a la normalitat, els espais museístics patiren la falta de públic. El públic turista, principalment, però també el local. A poc a poc, s’ha tornat a la normalitat i hi ha hagut ganes de cultura, d’art, d’exposicions i el públic ha estat allà donant suport».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1700)
Medalla d’or
Aquesta és la distinció que va aconseguir la sollerica Shella Badaseraye a la Copa d’Espanya de Powerlifting i Press de Banca, especialitats d’halterofília. L’esportista es va fer amb aquesta medalla en la categoria de menys de 63 quilògrams.
(Joan Vicens, Sa Veu, 1699)
Futbol
Gran victòria del C.F. Port de Sóller per 0-2 al camp del Sant Marçal [MARRATXÍ], un rival que ocupava la cinquena posició de la classificació i que fins ara no havia perdut cap partit com a local.
El partit va començar amb un joc molt igualat i sense que cap dels dos rivals es convertís en clar dominador. Les reduïdes dimensions del terreny de joc no convidaven a fer un futbol massa combinatiu i el joc directe s’imposava.
El Port de Sóller va aconseguir el 0-1 que l’avançava en el marcador en el transcurs de la primera part. Aquest bon resultat va obligar els locals a fer una passa endavant, mentre que els sollerics intentaren mantenir-se ben ordenats en defensa i sortir en jugades de contraatac.
Tot i això, l’únic perill que generaven els locals ere en jugades a pilota aturada, com ara tretes de cantonada, tretes de banda o llançaments de falta. A més, abans del descans els locals es quedaren amb deu jugadors.
A la segona part el Port va aprofitar la superioritat numèrica per dominar el partit i tenir més possessió de la pilota. La situació es va mantenir fins que al minut 15 l’àrbitre va expulsar Agustí per doble targeta groga.
Els homes d’Isidro Marín tengueren alguna ocasió per sentenciar, però el 0-2 no arribava. En aquest sentit, la incertesa es va mantenir en el marcador fins que en els darrers minuts una cessió de la defensa cap el porter va acabar en gol en pròpia porteria que tancava el partit a favor dels sollerics.
(Joan Vicens, Sa Veu, 1699)
Joan Lluís Pons
Nedador solleric que va aconseguir la medalla d’or en la prova dels 400 m. estils del campionat d’Espanya Absolut d’Hivern en piscina de 25 metres que es va disputar a Son Hugo.
En la prova de 200 metres estils, Pons també va aconseguir pujar al podi. En aquest cas ho va fer assolint la medalla de bronze.
(Joan Vicens, Sa Veu, 1700)
Vòlei
En el partit de Segona Nacional Masculina, clara derrota del segon equip sènior masculí del C.V.Sóller a la pista del C.V.Pòrtol MARRATXÍ. Els de Marratxí guanyaren de manera clara els dos primers sets (25-13 i 25-18), essent el darrer el més igualat (25-23), tot i que també es va perdre.
(Sa Veu, 1699)
D’altra part, important triomf de l’equip infantil masculí de l’Aqualia Sóller a la pista del C.V.Pòrtol [MARRATXÍ]. L’equip va registrar un clar 0-3 al seu favor gràcies als tres sets que va guanyar sense donar opció als seus rivals (7-25, 21-25, 5-25).
(Sa Veu, 1700, Sóller, 3 XII ’21)