Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1691)
El preu de l’electricitat
El director de la firma sollerica «U Energia», distribuïdora d’electricitat, Joan Manuel Grande, vaticina que el preu actual «a partir d’abril de 2022 es normalitzarà i retornarem als preus que teníem abans d’aquesta escalada de preus». També pensa que les mesures que té en marxa el govern central han de servir: «Dia 16 de setembre va sortir publicat un real decret que elimina bona part dels costs fixos de la factura elèctrica, els càrrecs del sistema, que són una part important del preu del quilovat hora que nosaltres consumim. D’aquí a finals d’any s’ha de notar molt la davallada». I segueix dient, pel que fa a si la baixada temporal dels imposts serà suficient en relació a l’encariment del preu del quilovat: «Sí, segurament sí. No sols està la supressió dels càrrecs fixos, sino també per la baixada de l’IVA que s’aplica des de juny i la supressió de l’impost a l’electricitat fins a finals d’any. Totes aquestes mesures estan previstes perquè la suma final de l’any 2021 sigui molt semblant a la que es va pagar l’any 2018». Veurem…
(Joan Mora, Sa Veu, 1691)
Antics vestits i ball
Aires Sollerics va fer un repàs a la indumentària utilitzada per senyors, menestrals i pagesos al Sóller del segles passats. Va ser així com els sonadors i els cantadors, amb indumentària pròpia d’haver-se llevat del llit, varen anar amenitzant tot un seguit d’escenes costumistes que serviren per mostrar una part molt important de la seva col·lecció de peces de vestir dels segles XVIII i XIX. Hi va haver criades ajudant les senyores a vestir-se, un home banyant-se, uns joves jugant a cartes, d’altres personatges a la cuina o fent matances. Tot això, amb el mobiliari mallorquí adient, per mostrar com vestien aleshores els senyor, els criats i les criades. I de tant en tant, un ball a joc amb l’ambientació.
Més endavant les escenes es varen traslladar al camp, per fer veure al públic com de diferent es vestia en un ambient urbà i casolà o en un altre rural i de feina. I també Aires Sollerics ho va poder il·lustrar amb música i balls diferents, perquè no es ballava el mateix en un ambient senyorívol que en un altre més desenfadat i pagès. Malgrat que, com també es va poder veure durant la vetllada, senyors i criats s’acabaven inevitablement mesclant.
Entre i entre, els sonadors i cantadors varen oferir romanços i havaneres al nombrós públic que es va poder escampar pel pati del Victòria, donant temps als protagonistes de l’acte a canviar-se d’indumentària».
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1691)
Gambes i Havaneres
El regidor de Promoció Econòmica, Sebastià Aguiló, assegura que el II Concurs Internacional de Cuina amb Gamba de Sóller es celebrarà els dies 18 i 19 de setembre de l’any vinent. També planteja recuperar el Festival d’Havaneres i celebrar-ne una edició especial de tres jornades els dies 17, 18 i 19 de setembre del 2022. També projecta prolongar durant més dies els menús especials sobre la gamba als restaurants adherits en una nova edició de la Fira de la Gamba. [Projectes no en manquen…]
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1691)
Futur incert per al Jardí Botànic
La Fundació Sa Nostra, propietària de la Casa del Pagès del Camp d’en Prohom que allotja des de 2003 l’Institut Botànic, ha anunciat que deixarà de donar suport al projecte que precisament va poder veure la llum gràcies al seu impuls econòmic. Això significarà, entre d’altres, que l’entitat museística haurà d’adquirir aquest immoble o haurà d’arribar a un acord de lloguer per continuar utilitzant-lo [o, logicament, en darrera instància cercar una altra ubicació].
(Gabriel Mercè, Sa Veu, 1691, Sóller, 1 X ’21)