Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sóller, 7022,7023)
Agent COVID
«Es tracta d’un auxiliar de Policia que bàsicament s’ha creat per pal·liar els efectes de la manca d’agents policials als municipis de les Illes Balears. Servim de suport als cossos policials mentre no es completin les plantilles». Aquesta és la definició que dona Maite Lledó Mayans (Palma, 1987) que fa poc s’ha incorporat a la plantilla de Sóller com a agent d’aquest tipus. La diferència més grossa amb els demés agents és que no poden dur armes; però ambdós són agents de l’autoritat i per tant poden multar.
(Aina Borràs, Sóller, 7022)
Nutrició i salut
És el tema triat aquesta setmana pel cuiner Juan A. Fernández. Entre d’altres coses, diu: «No menjam malament, però sí que ho podem fer millor: hem d’equilibrar el consum de carn i peix, menjar més llegums, limitar el consum de productes industrials i apostar per una dieta variada i rica en vegetals, fruites, fibra, hidrats de carboni i oli d’oliva».
(Sóller, 7022)
De la mar a la taula
Aquesta és la nova exposició del Museu de la Mar. La mostra fa una aproximació a la diversitat del patrimoni gastronòmic pesquer de Mallorca que combina la cuina marinera amb una activitat tradicional tan arrelada al patrimoni marítim. El director del Museu, Albert Forés, explica que l’exposició situada a l’oratori de Santa Caterina «consta d’alguns elements que ens transporten a les barques de pesca, com ara les xarxes i salobres, i a la cuina les greixoneres i espècies».
Els interessats poden trobar la mostra fins dia 30 de juny.
(Irene Cabrer, Sóller, 7023)
Retrocés de llengua
El solleric doctor en Dret Bartomeu Colom i Pastor (Sóller, 1951) fou uns dels pares que contribuí a la redacció de l’Estatut d’Autonomia de les Balears aprovat ara fa 38 anys. En relació a la salut del català indica: «certament not a faltar una campanya de conscienciació, tal com preveu la llei de normalització. Per a mi, els motius del retrocés serien molts: un allau immigratori insostenible, la manca de conscienciació dels mallorquins, el bilingüisme o la manca d’accions públiques suficients. De fet, és una llengua oficial de la Comunitat Autònomica però subordinada amb avanços i retrocessos. El Govern i la ciutadania no són del tot conscients i no veuen prou la importància de mantenir la llengua. I del seu estat i situació de la fragilitat i de la situació en què està».
(Irene Cabrer, Sóller, 7023)
Viatge musical
Jeroni Rullan anuncia una sèrie d’escrits dedicats a diversos països i la seva relació amb la música. La seva font principal serà «Toda la música del mundo» del musicòleg Luis G.Iberni.
Comença amb Itàlia. Després de fer un breu repàs a la seva història musical i als principals compositors acaba dient: «Itàlia no ha estat, com Alemanya o Austria, terra de simfonistes, però sí de cantants, instrumentistes i, sobretot, directors (molt valorats arreu del món). Del primer grup esmenta Caruso, Renata Tebaldi, Renata Scotto, Mirella Freni, Pavarotti… Entre els instrumentistes destaca Maurizio Pollini, Salvatore Accardo, Aldo Ciccolini, Maria Tipo (també pedagoga)… i entre els directors: Arturo Toscanini, Riccardo Chaylli, Claudio Abbado, Ricardo Mutti…»
Finalment destaca algunes orquestres especialitzades en peces del Barroc, les úniques italianes que han destacat a nivell mundial, com ‘Europa Galante’ i ‘Il Giardino Armonico’.
(Sóller, 7023)
Futbol
La crònica del partit de Segona Regional entre el Sant Marçal [MARRATXÍ] i Port de Soller (0-2), diu: El Port de Sóller havia d’enfrontar un partit a priori complicat davant un Sant Marçal situat el cinquè de la taula i sense cap derrota a casa seva. Encara que realment l’enfrontament no fou tan complicat com s’esperava.
El camp dels rivals és de dimensions reduïdes i es podia realitzar poc joc. Tampoc cap dels dos rivals disposava de gaires ocasions i sols tenien perill a pilota aturada.
En una bona jugada de robatori de pilota, Viso avançà els portuaris amb el 0-1.
El partit es posava de cara i els de Marín jugaven amb més precaució intentant sortir bé als contraatacs per intentar incrementar el marcador. Just abans de partir al descans, un dels jugadors rivals fou expulsat per doble groga i deixà els locals en inferioritat. A la represa, els de la Vall aprofitaren les circustàncies i passaren a controlar encara més el joc, fins que a quinze minuts del final Agustí fou també expulsat per doble groga.
Els equips s’anivellaven i els del Sant Marçal disposaren d’ocasions per empatar el partit, creant bones arribades, però els faltà l’encert. Per la seva part, el Port intentà guardar bé la roba i el resultat per partir amb els tres punts.
Quan sols quedaven pocs minuts per al final, una pilota llarga lluitada pels sollerics, la recollí un defensa local que la cedí al porter, amb la mala sort que li passà entre les cames. Aquesta desafortunada jugada pels del Sant Marçal significà el 0-2 i el resultat final. Ja no quedava temps per a més.
Deu ser la primera vegada que veim que inclouen la plantilla del Sant Marçal: Subirats, S. Garcias, López, Russo, Jabega, M.Garcias, Bonafé, Pons, Moll, Martínez, García.
(Isabel Medina, Sóller, 7022)
Volei
El títol de la crònica del partit entre el CV Pòrtol [MARRATXÍ] i el CV Bar Son Angelats (3-0) ho diu tot: «No pogueren fer res front a un líder que fou superior». Entre d’altres coses, llegim: «Els portolans es mostraren en tot moment molt superiors, especialment en el primer set, que s’emportaren de forma còmoda. A partir del segon set els sollerics milloraren el seu joc i plantaren cara al líder, malgrat al final no pogueren evitar que tornàs a caure del costat portolà».
(Sóller, 7022)
En canvi, al partit entre els infantils masculins del CV Pòrtol contra el CV Aquàlia Sóller (0-3), l’intitulen: «Els infantils foren molt superiors al Marratxí» i aclareixen: «Els sollerics varen ser molt superiors i sols baixaren un poc la seva intensitat en el segon set, però s’imposaren de forma clara i contundent».
(Sóller, 7023, 3 XII ’21)