Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1719,1720)
Armes històriques
L’Ajuntament de Sóller es planteja adquirir aquest tipus d’armes per substituir les escopetes que a partir d’enguany passen a estar prohibides en festes populars com el Firó. El municipi contempla la possibilitat d’adquirir espingardes, una arma que emula les escopetes que utilitzaven els musulmans.
L’Ajuntament té en propietat tretze trabucs i quatre espingardes, armes que s’utilitzen durant el Firó que es carreguen amb pólvora negra. Cada usuari d’aquestes armes disposarà d’un màxim d’un quilo de pólvora que li subministrarà el municipi.
L’any 2020 es va introduir un canvi al Reglament d’Armes qeu prohibeix l’ús d’escopetes i armes de foc a festes populars. El canvi normatiu va passar desapercebut fins fa poc, ja que aquell any i el següent no es va celebrar el Firó degut a la pandèmia.
Mar Castanyer, regidora de Festes, va reconéixer que aquest canvi deixarà el Firó sense el seu tradicional fogueig, ja que cada any les escopetes disparaven més de 7.000 cartutxos de salva. Per això va explicar que s’estudiarà si adquirir espingardes i altres tipus d’armes de foc anàlogues que serveixin per pal·liar el buit de les escopetes i que s’ajustin al reglament que esguany ha suposat un escull inesperat quant a l’ús d’armes de foc convencionals.
(Joan Mora, Sa Veu, 1719)
Excavació
Ja està en marxa la segona campanya arqueològica al jaciment romà del camí del Vinyet, a Deià. Després de la descoberta de les restes, l’any passat, es va netejar una petita zona de vegetació i es va realitzar una primera campanya, en la qual es va confirmar que es tractava de restes de l’època de dominació romana de l’illa de Mallorca.
L’Ajuntament de Deià ha fet una crida a la participació dels deianencs a les excavacions com a voluntaris. A la vegada ha demanat respecte a l’excavació i ha recordat que es tracta d’un lloc molt fràgil i de gran importància i que no s’hi pot anar per compte propi.
Ha anunciat, a més, visites guiades i jornades de portes obertes tan bon punt l’excavació estigui més avançada i s’hagin extret més conclusions sobre les troballes realitzades.
(M.F, Sa Veu, 1719)
Sollerics al CV Pòrtol
Els tres juvenils sollerics Jaume Alcover, Pep Oliver i Xavi Fuster es varen proclamar Campions de Balears amb el CV Pòrtol (MARRATXÍ). Els de la Vall, després d’haver realitzat una gran temporada amb el seu conjunt, aconsegueixen guanyar el Campionat de Balears demostrant un gran nivell a la pista.
Aquesta temporada, el CVS no va poder formar un conjunt juvenil masculí degut a la falta de jugadors per poder sortir a competir en condicions. Davant aquesta situació, els sollerics Jaume, Pep i Xavi varen haver de cercar-se un altre conjunt per poder seguir amb la seva exitosa projecció. Els de la Vall varen elegir el CV Pòrtol per seguir jugant, i s’ha demostrat que fou una correcta decisió que, posteriorment, els ha ajudat a guanyar el Campionat de Balears juntament amb tots els seus altres companys.
(Paco Grancha, Sa Veu, 1719)
Flora
L’expert en botànica Josep Lluís Gradaille acaba de publicar el llibre «Diàspores. Fruits i llavors de la flora balear» que recull una selecció de 376 taxons de la flora balear. El treball compta amb les fotografies realitzades per Josep Bonet Capellà, que ha estat editat per la Fundació Jardí Botànic i el Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller. Amb la publicació del llibre, Gradaille ha conclòs així un treball de cinc anys d’investigació que serveixen per explicar les formes de dispersió existents a la conca mediterrània de nombroses llavors i les seves hibridacions.
Gradaille va ser durant més de vint anys director del Jardí Botànic de Sóller.
(Joan Mora, Sa Veu, 1720)
Club ideal
La periodista sollerica Mar Puigserver (1983) serà la nova vicepresidenta del Club de Futbol Sóller. Amb Mateu Canyelles a la presidència, la junta directiva pretén posar en marxa tot un conjunt d’idees i projectes durant els propers quatre anys.
A la pregunta sobre com seria el club ideal, ella respon: «Un club on hi hagués equips masculins i femenins, on la igualtat real hi estés present i on entenguéssim el futbol femení com entenem el masculí. I que, en un futur, aquestes nines poguessin ser tan professionals com ho són els homes. Aquí ja hi tendríem molt guanyat. I si, a més de tot això, els infants venguessin a cada entrenament amb un somriure, donessin la mà al rival quan cau, donessin la raó a l’àrbitre quan piti una falta en contra d’ell, respectessin les decisions i ajudessin als companys, per a mi, seria un club ideal».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1720, Sóller, 22 IV ’22)