Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Veu, 1725)
«Pare de la geografia»
Així intitulen el comentari de la secció «Un llibre» que diu: «Bartomeu Barceló i Pons (Palma, 1932-2012) va ser un dels primers i més grans geògrafs del país. Pare de la Geografia de (i a) les Illes Balears, la seva trajectòria, la quantitat i qualitat dels càrrecs que ostentà, els treballs duits a terme, coordinats, dirigits, i fins i tot editats, així ho avalen. Fou, a més, un dels impulsors de la UIB i, molt probablement, sense la seva empenta, el Departament de Geografia de la UIB no tendria res a veure amb el que coneixem.
Un home lliure, sempre a punt per a la descoberta i amb uns valors inamovibles que intentava transmetre als seus alumnes. en molts d’ells, com en el cas de l’autor i l’editor d’aquest llibre, deixebles de Barceló, l’empremta del mestre és un llegat que continua viu.
Títol: Geografia i pàtria
Autor: Antoni Miquel Lucas
Edita: Lleonard Muntaner Editor (2022)»
(Sa Veu, 1725)
Parc mòbil
El de Sóller, d’un any a un altre, ha registrat un increment del 7’5% fins a situar-se en els 15.154 vehicles circulant per les vies públiques del municipi.
Un apunt a tenir en compte és que a Sóller hi ha més vehicles que no habitants té censats el municipi. L’Institut Nacional d’Estadística apunta que la població de Sóller està xifrada en 13.491 habitants. Dit d’una altra manera, cada persona de Sóller disposa de d’1’12 vehicles en propietat.
(Joan Mora, Sa Veu, 1725)
Lloguer turístic
Una de cada deu vivendes que hi ha a Sóller ja es dediquen al lloguer turístic vacacional fins al punt que a dia d’avui ja són 654 els habitatges que s’han acollit a aquesta modalitat turística. Aquesta elevada xifra representa pràcticament el 9% del parc de vivenda que hi ha a Sóller d’acord amb el que reflexen les dades que s’han reunit al respecte.
(Joan Mora, Sa Veu, 1725)
Agent de Medi Ambient
Francesc Aguareles (Sóller, 1957) fa 37 anys que es dedica a aquesta tasca. Ell mateix explica en què consisteix: «El media dia consisteix en anar a la meva àrea de feina i, en aquests moments, controlar els permisos de crema. També controlam el problema d’abocament de residus i aigües contaminades. Tot té a veure amb la protecció de l’espai. La nostra feina té moments una mica compromesos. Normalment no passa res, però a vegades, com que som agents amb autoritat, això ens exigeix posar sancions, restringir la gent de fer segons quines activitats i a vegades obligar-los a partir d’aquí on estan. No només és actuar, sinó que també hem de donar explicacions i a vegades la gent no ho entén. Els Agents de Medi Ambient tocam moltes àrees i som pocs».
(Cati Aina Oliver, Sa Veu, 1725, Sóller, 27 V ’22)