Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Bellpuig, 1082)
Arrels
L’Editorial, signat per la Fundació Revista Bellpuig, estableix el paral·lelisme entre Gernika -Biscaia- i Artà perquè «tenen un denominador comú: un atac feixista». Gernika patí un bombardeig de la legió nazi el 1937 i Artà havia sofert un bombardeig d’avions italians el 31 d’agost de 1936. Artà, segueix dient l’Editorial «per diverses raons socials, de geografia, d’història… és un poble amb unes arrels fortes i ancestrals ben definides. Un poble amb caràcter i personalitat».
Exposa que es tracta d’un un poble d’acollida i, per això, amb diversitat cultural. Però «l’èxit no ens ha de tapar els ulls. És important que totes i tots tinguem clar que a més de ser un poble d’acollida hem de ser també un poble d’integració». Certament, això es pot extrapolar a la totalitat de Mallorca.
Acaba parlant del que suposa el Gernikako Arbola per al seu poble i conclou «Prenem mostra d’aquell arbre, i fem d’Artà un poble d’acollida, d’integració i d’arrels profundes i sanes».
(Bellpuig, 1082)
MercatArt
Marta Matamalas Morey (Artà, 1977) és filla i neta d’artistes. Ha organitzat el recent MercatArt que, pel que explica, es tracta d’una «mostra i venda d’obres de diferents artistes al carrer, amb format informal i a l’exterior (…) és especial perquè dona l’oportunitat a la gent de conèxier l’artista directament i de veure-li la cara, a diferència d’una galeria (…) La meva idea inicial és que sigui un projecte molt inclusiu, i que puguem convidar tothom que crea arts plàstiques. Sempre hi ha gent que no té l’oportunitat de mostrar les seves obres».
En relació a qui hi participa diu: «Pintors locals, nascuts aquí o residents. Trobarem gent professional i també artistes amateurs. Ja veurem com avança (…) Avui en dia en el món de l’art és més important saber-se vendre que tenir talent».
(Antoni Colomer Llobera, Bellpuig, 1082)
Colònia (de Sant Pere)
Hi ha una sèrie de planes dedicades a aquest nucli perquè va ser la seva festa. En concret trobam escrits sobre el 35è aniversari de l’Associació de Persones Majors de sa Colònia, sobre la Sardinada ’22, sobre la XI Setmana de Música Antiga, sobre un concert de clarinet i piano en el marc de les festes de Sant Pere, sobre el passacarrers i vermut amb Els Esparralls i Som Vinil, sobre l’ofici solemne i la processó en honor del patró de la Colònia, sobre el pa amb oli solidari i sobre l’entitat Colònia neta.
(Bellpuig, 1082)
Desig sexual
La terapeuta de parelles i sexòloga de la Clínicament, Júlia Tarancón Estades, parla en aquesta ocasió de la falta de desig sexual o baixa libido, de la qual diu que «és sens dubte, la problemàtica més comuna en consulta». Explicita que «el desig sexual s’entén popularment com ‘les ganes’ » i la falta d’aquest desig es tradueix en el desinterés per mantenir relacions sexuals. Aquest fet «afecta amb freqUència a dones, encara que cada vegada més a homes».
Quant a les causes n’apunta dos grans grups:
«-orgàniques (malalties, medicació, estil de vida, cicles hormonals, etc)
-Psicològiques (pors, preocupacions, depressió, etc.)».
Segueix dient que «la tendència davant la falta de deig és evitar tenir relacions sexuals, bé per por de no poder oferir una bona actuació o bé per por del rebuig. Es posen excuses i li donem un segon pla al sexe i allò relacionat».
Les actuacions que proposa per superar-ho són:
«1-Esbrina què ocorre. Cerca bé les causes
2 No li donis més importància de la necessària. Ni culpes, ni victimitzacions…
3 Coneix-te. Si no fas un estudi del teu propi desig no sabràs com millorar-lo»
4 Comunica’t. Passa a molta gent i ho hem de normalitzar… Ser sincer amb la teva parella sexual possibilitarà trobar-li solució».
(Bellpuig, 1082, Artà, 8 VII ’22)