Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Cent per Cent, 921)
Maria Antònia Oliver

Editorial i primeres planes estan dedicades a aquesta escriptora amb motiu de celebrar el seu 75è aniversari. Entre d’altres coses, l’Editorial diu d’ella: «Maria Antònia Oliver ha duit a la seva obra tot el seu compromís polític. Cal no oblidar que ha estat sempre una dona que s’ha manifestat públicament com d’esquerres, independentista i feminista, que són, encara avui, tres pilars fonamentals sobre els quals se sustenta la ideologia d’esquerres al nostre país».
«La dècima de Maribel Servera» està dedicada a l’escriptora, i diu així:
Humanitat, senzillesa,
saviesa, humilitat,
bellesa, autenticitat,
proximitat i tendresa.
Una dona compromesa
amb la llengua i el país.
Esper que et faci feliç
saber que el món et contempla
per seguir amb el teu exemple
i agafar el teu compromís».
(CxC, 921)
Feminisme
Quan demanen a Maria Antònia Oliver com es va fer feminista de forma inconscient, respon: «Jo mirava per la finestra i veia dos al·lotets que jugaven amb la neu i mon pare em va dir «si fossis un nin, t’hi faria baixar, perquè és molt sa». Jo no vaig dir res però vaig pensar’i per ses nines, no ho és?’ No ho vaig entendre. Des d’aleshores som feminista, malgrat mon pare!».
I quan es fa feminista de forma conscient? «Amb Aina Moll. Dues o tres nines que anàvem amb ella ens vàrem fer més feministes que ella i més d’esquerres, que no ho era massa. Sempre va ser una persona molt acollidora. I sense cap dubte, un altre gran referent és Maria Aurèlia Capmany. Era l’única que parlava de feminisme en català i m’arribava. A més, jo era molt amiga amb ella».
(Anna de la Salud, CxC, 921)
O.C.B.

Seguint amb Maria Antònia Oliver, parla de la casa de Biniali, on viu: «Amb en Jaume (Fuster) ja n’havíem parlat que estaria molt bé que fos una casa d’escriptors. Quan ell es va morir, me’n vaig oblidar, però parlant amb l’Obra Cultural ho vaig recordar. Vaig dir que ho volia donar i ja hem començat negociacions per fer-ho. A mi m’agradaria que fos una casa d’acollida per gent de l’escriptura però també podria servir per a artistes… Hi ha molt d’espai i això la fa una casa idònia per fer residències. M’agradaria que fos una casa per a la cultura».
(Anna de la Salud, CxC, 921)
Sobiranisme

Entre diversos testimoniatges sobre l’escriptora, s’hi compta el de Margalida Miquel, que està al capdavant de l’Assemblea Sobiranista de Mallorca, de la qual Maria Antònia Oliver va ser la primera presidenta. Miquel considera Oliver «una gran persona, que estima la llengua i les arrels part damunt tot. I la mostra més clara és que no pensa en ella sinó a deixar tota la seva obra. Va ser un honor que un personatge com Maria Antònia acceptàs de ser la nostra primera presidenta, aquest fet va convidar molta gent a fer-se sòcia de l’Assemblea».
(CxC, 921)
T’estim
Aquest és el nom del nou projecte d’Estel de Llevant, amb el qual pretenen donar visibilitat i fer reflexionar sobre la salut mental a través de productes elaborats íntegrament pels alumnes de formació dual i sis persones contractades. Concretament consisteix a elaborar tes i infusions per poder-los treure a la venda. Segons el gerent del projecte, Guillem Febrer, «és molt important difondre salut i, sobretot, salut mental per tal de canviar l’estigma per l’estima, d’aquí el nom».
La base de «T’estim» és produir infusions amb plantes medicinals o plantes aromàtiques -fins a 16 gustos diferents-, i gairebé tot es fabrica a Manacor. Des de la producció de planters en els vivers fins a l’envasat, tot passant per la recollida, l’assecatge de la planta i el seu triturat.
(Cristina Bauzá, CxC, 921)
Paraules en desús

L’Escola Municipal de Mallorquí de l’Ajuntament de Manacor ha elaborat un calendari del 2022 d’aquest tipus de paraules amb l’objectiu de difondre la llengua catalana i la seva gran riquesa lèxica. El calendari de paraules de l’Escola de Mallorquí inclou paraules ben nostres, mots que van caient en desús i que les noves generacions no coneixen, paraules a les quals, entre tots, els hem de donar vida. Adesiara, acopar-li, escometre, culejar, deixondir, parer, donar creu o bàmbol són algunes de les paraules incloses. L’objectiu dels calendaris, que es reparteixen a bars, cafeteries i restaurants, és fomentar d’una manera lúdica el coneixement i l’ús del català i sensibilitzar la societat de la gran riquesa de formes que presenta la nostra llengua.
(CxC, 921)
Bodybuilding

Rosa Mas Delgado (Salamanca, 1972) viu a Manacor des dels 3 anys i en fa 12 que es dedica a l’entrenament personal. Ara ha guanyat el campionat mundial de Bodybuilding. Comenta la seva preparació: «Són 10 mesos de dieta estricta, una hora de càrdio en dejú, entrenar i no botar-se ni una menjada. Durant els 10 mesos he fet altres competicions; enguany he fet pòdiums a tot i tenc 11 medalles». En relació als seus punts forts, comenta «tenc una esquena molt bona, que està molt ben dibuixada. També l’espatlla. De fet, l’esquena i els glutis em varen donar molts de punts».
(Cristina Bauzá, Cent per Cent,921, 10 XII ’21)