Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Punt Informatiu Pollença, 641)
Música tradicional mallorquina
«Amb el títol ‘Francesca Adrover Tirado. Aportació a la música d’arrel tradicional de Mallorca i altres peces’ es recull la tasca musical d’aquesta felanitxera tan vinculada al ball popular mallorquí.
Francesca Adrover Tirado (1955-2013) va ser, com a músic, una de les persones que participaren directament en el procés de recuperació i consolidació de la música i el ball popular de Mallorca en les darreres dècades del segle XX i principis del XXI.
En aquest llibre queda recollida gran part de les seves creacions musicals en aquest àmbit, a més d’altres peces lligades a la seva vida professional.
L’autora, Maria Rosa Cons Teixidor, que també inclou algunes peces seves en el volum, és mestra d’Educació Primària i llicenciada en Història de l’Art.
Al llarg de la seva vida ha format part de formacions musicals molt diverses. Ha estat membre com a músic del grup de música i ball de Mallorca S’Estol des Gerricó, de Felanitx (1982-2021). També ha participat en la tradició del cant de Sales, i en l’actualitat és músic de la comitiva que acompanya la dansa de Sant Joan Pelós, del mateix poble.
En aquest llibre presenta la recopilació de l’obra musical de Francesca Adrover, amb qui estava lligada familiarment, i va compartir una part de l’activitat musical, per tal que el seu llegat pugui ser reconegut i interpretat arreu».
(PiP, 641)
Platges amb wifi
Fa poc s’han instal·lat a les platges de Pollença antenes que permetran donar cobertura de wifi de manera gratuïta a bona part de les platges del municipi. Aquesta és una millora que va oferir l’Associació de Veïns del Port de Pollença per fer-se amb l’adjudicació del servei de platges.
La cobertura wifi va començar amb la connectivitat a la platja dels Tamarells i posteriorment arribà a les platges d’Albercuix i Cala Sant Vicenç. Per connectar-se tan sols d’han d’obrir el menú de connexions wifi del dispositiu mòbil i seleccionar la xarxa corresponent. No és necessari introduir contrasenya.
(Joan Martorell, PiP, 641)
Identitat de gènere
La periodista Eva Cerdà ofereix un breu vocabulari de mots relacionats amb aquest tema, intitulat ‘Entre el cel i el rosa’. Fa notar que «el sexe és una qüestió biològica que s’assigna en el moment del naixement, a partir d’uns trets físics. En aquest sentit hi ha persones de sexe femení, de sexe masculí i intersexual.
El gènere, en canvi, respon a una construcció sociocultural de normes, comportaments i rols que, a més a més, canvia amb el temps i la societat».
Ofereix les definicions de: Intersexual, Cisgènere o cis, Transexual o trans, Heterosexual, Homosexual, Bisexual, No-binari o genderqueer, Agèneres, Asexual, Demisexual i Sapiosexual. La Q+ que a afegida a les sigles LGTBI (Lesbianes, gais, transexuals, bisexuals i intersexuals), correspon a la Q de ‘queers’: «persones amb conductes o identitats diferents de les propugnades des del model heteronormatiu». I, finalment, «el símbol de suma (+) vol representar qualsevol altra minoria que se senti suficientment representada amb les sigles».
Totes aquestes definicions poden ajudar a entendre les diferents atraccions i comportaments de la persona humana, entre les quals n’hi ha una molt general que defuig els rols identitaris i es fixa en aspectes diferents al físics: ‘Sapiosexual’, aplicat a la «persona que només sent atracció sexual i desig per la intel·ligència o per les qualitats morals d’una persona».
(PiP, 641)
Viatges poètics
«Per recuperar l’hegemonia que pertoca a Miquel Costa i Llobera, l’Ajuntament de Pollença va presentar als centres escolars una proposta per tal que l’alumnat faci ‘un viatge de recerca per diferents indrets, fonamentalment de Pollença, que es permeti redescobrir l’insigne pollencí a través dels seus poemes. La proposta de material ha estat elaborada per la periodista Aina Vives».
Les diferents propostes de viatges són: ‘La deixa del Geni grec’ amb la qual visitaran Ses Païsses i les coves d’Artà; amb ‘Castell del Rei’, la vall de Ternelles i les runes del castell; amb ‘La llegenda del puig de Maria’, el Puig; amb ‘El Pi de Formentor’ i amb ‘La cançó de na Ruixa Mantells, les cases de Cala Murta i el cap de Formentor.
Aquests viatges inclouen altres visites: el temple de Monti-sion (restaurada pel poeta), la seva casa natal i la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels, on es troba el sepulcre del poeta.
(PiP, 641)
Audicions comentades
Prèvies al 61è Festival de Pollença s’han duit a terme a la Fundació Rotger Villalonga tres audicions, a càrrec del «matemàtic i divulgador, el crític musical Pere Estelrich, que imparteix amb la intenció que el públic gaudeixi encara més dels concerts del Festival».
La primera audició respongué a la qüestió ‘Què és un concert per a violí? El Concert de Mendelssohn’, sobre el Concert per a violí i orquestra en mi menor, opus 64, de Felix Mendelssohn.
La segona audició era sobre ‘Què és una simfonia? La vuitena de Dvorak’, en relació a la Simfonia núm.8 en Sol Major, op.88, d’Antonin Dvorak.
Finalment, a la tercera audició, Pere Estelrich, parlà sobre l’evolució d’un instrument que ha canviat la manera d’escoltar música clàssica. Amb el títol ‘Del clavecí al piano. De la música antiga a les obres romàntiques per a teclat’ aquesta audició comentada ajuda a entendre bona part del repertori del Festival de Pollença de 2022, ja que el piano és un dels instruments, juntament amb el violí, protagonistes d’aquesta temporada.
(Eva Cerdà, PiP, 641)
Plataforma musical
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) estrena una nova pàgina de musica en català al web. Es tracta d’un recurs en línia que enllaça la plataforma Spotify, en què es poden escoltar 23 llistes de reproducció diferents. D’aquesta manera, el CPLN aprofundeix en la promoció i difusió de la llengua en un àmbit com la cultura i la música. També ofereix una nova eina per qui vulgui aprendre la llengua i descobrir música en català.
El recurs digital recull més de 1.200 cançons i té més de 3.000 subscriptors. Les 23 llistes destaquen per tenir una gran varietat d’estils i temàtiques per viure en català a través de la música. El contingut de la pàgina web creixerà amb la publicació de més llistes de reproducció, cançons en català i altres recursos musicals.
http://www.bancdecontinguts.cat/noticies/detail.php?i
(Consorci per a la Normalització Lingüística|@cpnlcat/AMIC)
(PiP, 641)
Badminton
Fa unes setmanes, tres jugadores del Club Bàdminton Pollença es varen desplaçar a l’escola CIDE de Palma per disputar el darrer torneig abans de les vacances d’estiu.
L’alcudienca Laia es va penjar l’or al dobles Femení sub 13 i el bronze a la categoria d’individuals.
La més destacada de l’expedició va ser la pollencina Paula, que només va perdre un partit en tota la jornada. Així, na Paula es va penjar la medalla de plata en individual sub 13 i l’or al mixtes sub 13 amb el seu company Miquel (CIDE).
N’Antia, també alcudienca, és la que se’n va dur més medalles, ja que va aconseguir l’or en categoria individual sub 15, l’or en dobles mixtes amb en Mateo (CIDE) i el bronze amb n’Alejandra (CIDE).
En resum, tres jugadors, quatre ors, una plata i dos bronzes. Mèrit en part també de la seva entrenadora Adriana que ha duit els jugadors a un alt nivell de joc.
(Punt Informatiu Pollença, 641, 1-15 VII ’22)