Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Soller, 7014)
Troballa romana
Fa pocs dies arrancà la primera campanya arqueològica al jaciment ubicat al camí del Vinyet, a Deià, que consisteix en un primer sondeig per veure si es tracta d’un assentament o d’un dipòsit d’oli o vi.
El més interessant de la troballa és que es tracta del primer jaciment d’època romana trobat a la Serra de Tramuntana. La codirectora del projecte, Clara Bartolomé, explica que de moment a Mallorca només se n’han trobat a Palma, Pollença i a algunes zones del Pla, però que a la Serra, per mor del desnivell, sempre ha estat molt difícil.
Aquesta campanya durarà fins al 14 d’octubre i a partir de la segona setmana s’hi faran visites guiades «quan l’excavació estigui més avançada i hi hagi més a mostrar», assegura el batle, Lluís Apesteguía.
(Aina Borràs, Soller, 7014)
Fundació Natura i Ciència
S’han renovat totalment els càrrecs d’aquesta Fundació, que integra el Jardí Botànic de Sóller i el Museu Balear de Ciències Naturals.
La Junta de Patrons aprovà el canvi de president, figura que va recaure en Josep Manchado, representant del Consell de Mallorca, que substituí Jaume Canudas, representant de la Fundació Sa Nostra al Patronat.
El Patronat també elegí Joan Bosch, com a nou gerent en substitució d’Aina Ferrero. Per altra banda, com a conservador del Museu de Ciències s’elegí Rafel Matamales, en el lloc de Carol Constantino.
Manchado és actualment director insular de Medi Ambient del Consell. Bosch és un professional amb àmplia experiència en el camp de les consultores, mentre que Matemales és biòleg i paleontòleg i actualment culmina la seva tesi doctoral.
(Irene Cabrer / Lluc Garcia, Soller, 7014)
Horabauxes musicals
Lina Sampol Bisbal (Sóller, 1996) estudia el tercer curs del Grau Superior de Musicologia, activitat que compagina fent de professora de música a Llucmajor i MARRATXÍ. Fa un balanç de la segona edició de les Horabauxes de Sóller: «Vam optar per ampliar l’oferta de serveis. Estam molt contents i sorpresos del resultat i hem pogut comprovar que tota la dedicació realment ha valgut la pena (…) La nostra intenció és que cada any poguem dur endavant aquest projecte i que estigui present dins els mesos d’estiu».
(Irene Cabrer, Soller, 7014)
«De la casa al camp»
Aquest és el títol de l’espectacle que Aires Sollerics va oferir a finals de setembre. Consisteix en una mostra de com era la casa dels senyors als segles XVIII i XIX fent veure la indumentària i diferents escenes de l’època degudament explicades en forma de conversa entre Piquita Riera i Guillem Bernat, com a protagonistes, jugant a cartes o fins i tot un parent arribat de les amèriques, acabant, com no, amb diferents balls amb els músics d’Aires Sollerics i el xeremier Xevi.
A la segona part, els membres de l’agrupació sortiren amb la indumentària de fer feina al camp, moment en el que sonaren les peces més animades de l’horabaixa.
(Miquel Àngel Canals, Soller, 7014)
Sopes fredes
El xef Juan A. Fernández, a la secció «Parlem de cuina» tracta de les principals sopes fredes, aprofitant que a inicis d’octubre encara fa un poc de calor. Parla des del Borsch fred de Polònia, fins al Vichyssoise, passant per l’Ajo blanco, el salmorejo i el gaspatxo andalús, entre d’altres. Com sempre, ofereix algunes receptes, com la crema d’alvocats o la de meló.
(Soller, 7014, 1 X ’21)