Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Sa Plaça, 411)
Dolços
Durant l’època de Pasqua, a les panades i robiols, més tradicionals, cal afegir els ‘pastissos d’Alcúdia’ entremig dels crespells i els robiols. A diferència dels crespells, els pastissets d’Alcúdia tenen una forma quadrada i estan coberts amb sucre, ou, canyella i llimona rallada.
També són característics d’aquestes festes els ‘confits i peladilles’ que reparteixen els cirineus, cuculles i penitents, a les diferents processons de Setmana Santa. El forn de can Delante d’Inca, manté l’exclusiva a nivell illenc i segons explica el veterà pastisser Miquel Sans «la darrera dècada s’ha notat una gran davallada en les comandes; es veu que també mancaba la tradició de les processons, o que els confits en molts de casos són substituïts pels caramels. Fa anys que per aquestes dates en fèiem entre 6.000 i 7.000 quilos». Enguany de can Delante tornaran a repartir-se uns 3.000 quilos lo confits, de diferents mesures, encara que segons apunten els pastissers «els grossos cada cop tenen menys pressa». El preu d’aquests oscil·la entre els 6’50 i els 8’50 euros el quilo.
Per l’altra part el que cada cop té més demanda dins la pastisseria de Pasqua són els ‘ous de xocolata’ o les ‘mones de Pasqua’, de diferents mides i formes i que es troben a la majoria de forns i pastisseries. Aquests, igual que els ‘roscos de Pasqua’, fets de pasta de coca amb confits incrustats, es solen regalar el dia de Pasqua als fillols o als petits de la casa.
Finalment cal comentar que des de l’Àrea de Comerç de l’Ajuntament de Pollença, juntament amb l’Associació de Forners i Pastissers, es dona un impuls a un dels pastissos característics del municipì, les ‘formatjades’. Es tracta d’una pasta quebrada i farcida de confitura o brossat. La característica principal és el seu format rodó i amb puntes, fet que el fan un pastís per compartir a la taula durant les festes. La pasta té una gran quantitat de saïm, en canvi no té sucre; la dolçor la proporciona la confitura o el brossat interior.
(Sa Plaça, 411)
Solidaritat
Un dels comentaris de la secció ‘Àgora’ diu: «La invasió russa d’Ucraïna ha despertat els sentiments solidaris d’arreu. I per aquí es multipliquen els actes públics de recollida de diners per ajudar al poble ucraïnià, així com la hospitalitat per a acollir refugiats a domicilis particulars. Un fenomen insospitat fins ara.
(Sa Plaça, 411)
Formentor
Al camí Vell del Far de Formentor s’hi duen tasques de neteja i millora. Es neteja el camí de vegetació que difuculta el pas, una tasca que es fa amb criteris conservadors i selectius. Les feines afecten un tram de 5.423 metres entre les proximitats de cala Murta i el far de Formentor. La Direcció insular de Medi Ambient recorda que el tram no està obert i es treballa «per poder obrir-lo i garantir la seguretat de la gent que fa senderisme per la Ruta de la Pedra en Sec».
(Sa Plaça, 411)
Banca
El batle de Mancor, on actualment només hi ha un caixer automàtic, diu que «ja hem contactat amb les diferents entitats bancàries existents, fins el punt de cedir-los un espai gratuït perquè diferents dies a la setmana venguin a atendre els veïns amb les seves necessitats de cobraments, pagaments i gestió bancària, però cap entitat fins ara ha acceptat l’oferta».
Els responsables municipals es mostren desencisats i alhora derrotats ja que municipis amb més activitat comercial, com puguin ser Deià o Capdepera, també s’han quedat sense cap oficina bancària.
(Sa Plaça, 411)
Apotecaria volant
«Un carretó de la compra negre amb llunes verdes és el contenidor farmacèutic que cada dia s’omple de medicaments a Campanet i viatja gairebé quatre quilòmetres fins arribar al llogaret veïnat de Moscari per distribuir entre el veïnatge. La iniciativa d’aquesta apotecaria ‘volant’ és de l’oficina de farmàcia de Campanet, que des de fa dotze anys està oficialment autoritzada per atendre una clientela moscarienca que està encantada amb l’esforç i el tracte personal que reben».
(Bartomeu Noguera, Sa Plaça, 411)
Premi literari
L’Ajuntament de Sineu ha creat un premi de poesia amb el nom de Biel Florit i Ferrer, escriptor sineuer nascut el 1944. Comenta així el que significa per a ell aquesta distinció: «Una gran alegria. És un honor. Vaig estar molt gojós. Sobretot si tenim en compte que el me dona un ajuntament un ajuntament d’un color que tothom sap que no és el meu. Que els altres et reconeguin uns certs mèrits sempre és d’agrair».
(Toni Rodríguez Mir, Sa Plaça, 411)
Cap d’August
El Ministeri de Cultura destina al Museu de Mallorca un cap d’August trobat a Pol·lèntia. L’obra, de gran rellevància històrica, ha estat adquirida per a les col·leccions estatals per 250.000 euros. Es tracta d’un retrat en marbre del primer emperador romà, trobat en el segle XVI en el jaciment arqueològic de l’antiga ciutat romana de Pol·lèntia. La peça des del segle XVIII fins a l’actualitat ha format part de la col·lecció del marquès de Campofranco i ha estat conservada al casal de can Pueyo, a Palma.
(Sa Plaça, 411, Inca i comarca, 8 IV ’22)