Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Cala Millor 455, 456)
Europa i Putin
Galyna Kogan (Mykolaiv, 1981), ucraïnesa afincada a Cala Millor parla, entre d’altres aspectes, de la invasió del seu país i del paper del criminal president de Rússia: «Europa a la fi ha sortit de la seva comoditat. Ha començat a actuar, però per desgràcia amb ‘peròs’. A dia d’avui Alemanya segueix comprant gas a Rússia. Ho entenc perquè no es pot permetre el canvi d’una estructura tan gran d’un dia per l’altre… però crec que cal anar cap a un bloqueig total i absolut en tots els àmbits. Aquest bloqueig no aturaria Putin però sí que seria molt eficaç per fer despertar el poble rus. Un tirà no esdevé tirà en dos dies, aquest és un procés de dècades. No oblidem que Putin duu més de vint anys governant Rússia. I durant tot aquest temps aquest tirà ha realitzat molts de canvis a la Constitució amb l’únic objectiu de perpetuar-se en el poder com el dictador que és. Un exemple, la legislació a Rússia en relació a la llibertat de premsa i llibertat d’expressió la diferencia completament de qualsevol país democràtic».
(Manuel I.Serrano Servera, Cala Millor 455)
Dona i salut
La doctora Esperança Albertí, de la Unitat de la Dona de l’hospital Parc Llevant explica que les dones experimenten processos i problemes de salut que les afecten exclusivament, és el cas de l’embaràs, la menopausa i diverses malalties ginecològiques com els fibromes uterins o els trastorns del sol pèlvic.
Endemés de les patologies ginecològiques, altres enfermetats cròniques es manifesten de manera diferent en les dones que tenen tendència a sofrir-les a edats més primerenques en comparació als homes.
D’altra part, enfermetats com l’ansietat o la depressió afecten en major mesura les dones, l’osteoporosi i les malalties de transmissió sexual són més severes, i existeix major probabilitat de mort després d’un infart en comparació amb la d’un home.
(Cala Millor 455)
Memòria d’un jove epilèptic
Aquest és el títol de l’obra publicada per José Maria Sánchez Sánchez (S’Illot, 1992). És una història adreçada a un públic jove, una novel·la juvenil amb tocs autobiogràfics que es desenvolupa des del 2008 al 2010 i transcorre en gran part a Mallorca. Així ho explica el mateix autor: «D’alguna manera em vaig adonar que havia viscut una sèrie de circumstàncies i havia conegut unes persones que m’havien canviat per bé. A l’estiu del 2010 em vaig plantejar escriure un llibre sobre tot el que m’havia passat durant aquest període de temps. Aquest llibre és la història d’un adolescent qeu no és un jove a l’ús, de caràcter introvertit, aficionat a la política, a la literatura, al cinema i a la música. I que pateix epilèpsia des del nou anys. Aquest factor és clau en el seu caràcter i en el seu camí vital en temes com l’amor, la solitud i la depressió. El que és interessant d’aquesta història és veure com el personatge va coneixent una sèrie de persones que l’ajuden a superar la seva depressió i com va evolucionant fins a l’edat adulta».
(Cala Millor 455)
Pastisseria
Annge Mohamed Embarek, nascuda als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf va ser la guanyadora de la quarta edició del Concurs Nacional d’Escoles de Cuina Protur Xef.
Ens parla de les seves preferències culinàries: «La pastisseria és la meva passió. Crec que arriba un moment en la vida que li hem de tornar el que ens ha donat, i crec que oferir oportunitats tant de feina com d’ensenyament és el que acabaré fent un cop acabada la meva trajectòria d’aprendre i viure aquests moments tan especials que estic vivint».
En relació als seus plats predilectes i la cuina mallorquina diu: «Som una persona que no pot deixar de crear, m’agrada tastar coses noves i tenc molta inquietud de voler saber el perquè de les coses. Per exemple, quan muntam una clara d’ou per fer una merenga hi ha tota una ciència al darrere i això és el que em motiva a investigar, per aquesta raó no puc dir que no tenc un plat predilecte perquè per mi tots ho són, quan els faig els dedic molt de temps i amor, però he de dir que estic molt orgullosa de «Maresía», el plat guanyador del concurs Protur Xef, perquè és un plat que sembla senzill però que té molts factors tècnics que si en falla un les postres perden tot l’equilibri. I la cuina mallorquina és mediterrània, humil, senzilla, però amb el caràcter tan característic dels mallorquins».
(Manel I.Serrano Servera, Cala Millor 456)
Goyena
La història de Goyena està lligada a Son Servera, malgrat la distància que hi ha entre els dos municipis. I és que la localitat argentina va acollir, a principis del segle XX, moltes famílies serverines que varen emigrar a Argentina a la recerca de noves oportunitats de feina i vida.
Per aquest motiu, l’any 2005 ambdues localitats varen signar un conveni com a ciutats germanes. Aquest mes d’abril, el poble de Goyena ha celebrat els 120 anys de la seva fundació i des dels Serveis Educatius Municipals han elaborat un complet i divertit dossier didàctic que s’ha repartit als centres escolars del municipi.
L’objectiu és que els nins i les nines coneguin la història que uneix aquests dos municipis, perquè es varen unir o quines són els costums i les tradicions d’aquesta ciutat germana.
(Ajuntament de Son Servera, Cala Millor 456, Son Servera IV ’22)