Retalls de Premsa Forana
Biel Massot i Muntaner
(Bellpuig, 1070)
Millor, impossible…
L’Editorial, signat sempre per ‘Fundació Revista Bellpuig’, diu que en època normal la portada hagués estat santantoniera: «la colla dels dimonis, un estol de cavalls muntats de la covalcada o el sant més venerat a l’ofici diví de Completes», però la pandèmia ho impedeix. Passen revista, per aquest motiu, als diferents articles que surten en aquest número.
El final és aclaridor… «Esperam que tot això que us oferim sigui profitós, d’interès i d’actualitat per a tots vosaltres, artanencs de naixement o d’adopció que ara ens teniu a les mans. A tots ens guia i ens ha de guiar un far amb la llum del compromís de fer d’Artà allò que sempre ha estat: el poble més bell i bo de Mallorca». Estau? Per si no ho sabíeu, ja ho sabeu: «el més bell i bo». Qui no estima i valora les seves coses…
(Bellpuig, 1070)
Estadística cultural
El responsable del Teatre d’Artà, Joan Matamales, va fer balanç de 2021 del teatre artanenc a la ràdio municipal. Explicà que han passat més d’11.000 persones per l’espai cultural durant tot l’any. Suposa un poc menys de la meitat de l’habitual, per cal tenir en compte la dificultat de programació i les diferents fases de prenvenció de COVID. Amb una mitjana d’uns 11 actes mensuals, i tenint en compte que està obert els 12 mesos.
(Bellpuig, 1070)
Teixit empresarial
Antoni Riera Font (Santa Margalida, 1969) és catedràtic d’Economia Ambiental de la Universitat de les Illes Balears i director de la Fundació Impulsa Balears. En relació a la situació empresarial de les illes, comenta: «Des de la perspectiva més general, l’arxipèlag compta amb un teixit format per 100.022 unitats. Es tracta d’empreses diverses d’acord amb la seva naturalesa, mida, especialització, antiguitat… però totes tenen en comú que són un contingent de projectes, persones, capacitats i recursos que afronta reptes i oportunitats en aquest temps tan decisiu, molts dels quals passen per activar noves palanques de competitivitat que, avui, són estratègiques, com ara, sobretot, les basades en les tecnologies digitals».
(Gaspar Caballero Femenias, Bellpuig, 1070)
Autònoms
Segueix el mateix Riera dient en relació a aquest grup empresarial: «Els autònoms són un segment molt rellevant del teixit empresarial balear, que representa prop del 50%. En general, són més flexibles que la resta de segments. Les necessitats dels autònoms respecte del conjunt del teixit productiu són distintes, però es veuen obligats també a millorar l’eficiència dels processos i adoptar tecnologies digitals, com assenyalen les referències empresarials més recents».
(Gaspar Caballero Femenias, Bellpuig, 1070)
Nova secció
La publicació ofereix una nova secció de caire creatiu, intitulada «Imatges literàries». Es tracta, doncs, d’ajuntar un text poètic amb una imatge fotogràfica. De la poetessa, explica: «Maria Antònia Massanet, Artà, 1980. És llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat de Barcelona, té un màster en Estudis de Dones i Gènere i treballa com a professora de secundària. Els seus poemes s’han recollit en una quinzena d’antologies i han estat traduïts al castellà, francès, romanès, anglès, rus i grec. Ha impartit tallers de poesia, va ser coordinadora del cicle de poesia La Poeteca (2013-2017) i secretària de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2017-2018) i des del 2013 dirigeix el festival PoésArt al nostre poble. Té nombroses publicacions amb reconeixements i premis meritoris».
De l’autor de la imatge diu: «Jaume Cabrer Silva, Artà, 1978. És fotògraf i des del 2012 té un estudi de fotografia. En els darrers anys s’ha especialitzat en la fotografia de retrats, immobiliària i sobretot en la de paisatges, amb la mar com a font d’inspiració principal, creant una visió personal dins les fotografies, fruit de la seva sensibilitat personal. Per a Jaume ‘cada fotografia és la captura d’un moment únic i impossible de repetir’. En els darrers anys ha realitzat diferents exposicions i ha rebut el reconeixement d’alguns premis per les seves fotografies».
(Bellpuig, 1070, Artà, 14 I ’22)